feverfew-το-βότανο-που-ανακουφίζει-τους-πονο-61377

Feverfew: Το βότανο που ανακουφίζει τους πονοκεφάλους και θα σας σώσει

Ανάγνωση: 16'

Υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες; Ψάχνετε για μια φυσική θεραπεία που έχει αποδεδειγμένη επιτυχία στην πρόληψη και θεραπεία μερικών από τους χειρότερους πονοκεφάλους που μπορεί κανείς να φανταστεί; Ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε το παρθένιο (η επιστημονική του ονομασία είναι tanacetum parthenium και στα αγγλικά το φυτό λέγεται feverfew), ένα βότανο που είναι γνωστό για το γεγονός ότι είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο ενάντια στον πονοκέφαλο.

Καλύτερο και από ασπιρίνη για την ανακούφιση από πονοκέφαλο

Εδώ και αιώνες, οι παραδοσιακές χρήσεις αυτού του βοτάνου περιλαμβάνουν πυρετούς, πονοκεφάλους, στομαχόπονους, πονόδοντους, τσιμπήματα εντόμων, στειρότητα και προβλήματα με την έμμηνο ρύση και τον τοκετό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Με την πάροδο των χρόνων, αλλά και σήμερα χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει ημικρανίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, αλλεργίες, άσθμα, εμβοές, ζάλη, ναυτία και έμετο.

Η ανακουφιστική δράση του Feverfew λέγεται ότι προέρχεται από μια βιοχημική ουσία που ονομάζεται παρθενολίδη, η οποία καταπολεμά τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων που εμφανίζεται στις ημικρανίες. Μπορεί μάλιστα να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη! Με τουλάχιστον 36 εκατομμύρια Αμερικανούς να πάσχουν σήμερα από ημικρανίες, η αναζήτηση ανακούφισης απασχολεί πολλά πληγωμένα μυαλά.

Τι είναι το Feverfew;

Πρόκειτα για ένα κοντό θάμνο με άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae που αρχικά ήταν ενδημικό στα Βαλκανικά Όρη της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Τα αποξηραμένα φύλλα (και μερικές φορές τα άνθη και οι μίσχοι) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων καψουλών, δισκίων και υγρών εκχυλισμάτων. Τα φύλλα τρώγονται επίσης μερικές φορές φρέσκα.

Η χημεία του feverfew είναι καλά καθορισμένη με το σημαντικότερο βιολογικά ενεργό συστατικό να είναι οι σεσκιτερπενικές λακτόνες, με κυριότερη την παρθενολίδη. Η παρθενολίδη είναι ένας από τους κύριους λόγους που είναι τόσο εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες. Το Feverfew περιέχει επίσης φλαβονοειδή και πτητικά έλαια.

Οφέλη για την υγεία

1. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση feverfew βοηθά στη μείωση της συχνότητας και στην απαλλαγή από τους πονοκεφάλους ημικρανίας και τα συμπτώματα του πονοκεφάλου, όπως πόνος, ναυτία, εμετός και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο.

Αρκετές εντυπωσιακές μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης του feverfew για την πρόληψη και τη θεραπεία των ημικρανιών. Μια έρευνα σε 270 άτομα με ημικρανίες στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% από αυτούς αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα μετά τη λήψη σε καθημερινή βάση δύο έως τριών φρέσκων φύλλων κατά μέσο όρο.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Drug Investigation χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός feverfew και φλοιού λευκής ιτιάς, ο οποίος έχει χημικές ουσίες όπως η ασπιρίνη. Τα άτομα που έπαιρναν τον συνδυασμό δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες είχαν λιγότερες ημικρανίες και ο πόνος δεν διαρκούσε τόσο πολύ ή δεν πονούσε τόσο πολύ.

Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση που ολοκληρώθηκε από τη Σχολή Μεταπτυχιακής Ιατρικής και Επιστήμης Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέκρινε τα αποτελέσματα έξι μελετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το feverfew είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της ημικρανίας και δεν δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Όπως μπορείτε να δείτε, πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι είναι μία ασφαλής επιλογή όταν πρόκειται για φυσική ανακούφιση από την ημικρανία!

2. Ηρεμεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που συνήθως επηρεάζει τις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια. Μια αυτοάνοση διαταραχή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους ιστούς του δικού σας σώματος. Θεωρείται ότι το Feverfew εμποδίζει την παραγωγή προσταγλανδινών, των ουσιών που μοιάζουν με ορμόνες και προκαλούν πόνο και φλεγμονή.

Σε μια μελέτη του 1989 σε γυναίκες με συμπτωματική ρευματοειδή αρθρίτιδα, το feverfew δοκιμάστηκε ως μια μορφή ανακούφισης, καθώς εργαστηριακές δοκιμές είχαν δείξει προηγουμένως ότι μπορεί γενικά να μειώσει τη φλεγμονή. Οι γυναίκες έλαβαν δόσεις 76 χιλιοστογραμμαρίων αποξηραμένου, κονιορτοποιημένου φύλλου feverfew, αλλά αναγνώρισαν ότι 100-125 χιλιοστογραμμάρια είχαν προταθεί προηγουμένως ως αποτελεσματική δόση. Οι ερευνητές παραδέχονται τελικά ότι ίσως σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να έχει κάποιο όφελος για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μια άλλη μελέτη του 2009 που διεξήχθη από το Τμήμα Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οσάκα διαπίστωσε επίσης ότι η παρθενολίδη “βελτίωσε τη σοβαρότητα της καταστροφής των αρθρώσεων σε πειραματικό ζωικό μοντέλο”, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι βοηθά σε μια φυσική δίαιτα για την αρθρίτιδα.

3. Θεραπεύει τη δερματίτιδα

Η δερματίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια φλεγμονή του δέρματος. Έχει πολλές αιτίες και εμφανίζεται με πολλές μορφές. Η δερματίτιδα συνήθως περιλαμβάνει ένα κνησμώδες εξάνθημα σε πρησμένο, κοκκινισμένο δέρμα. Το Feverfew είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπράυνση της ερυθρότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος και της φλεγμονής, εκτός από την ανακούφιση της δερματίτιδας και τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Το 2009, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα feverfew (με την αφαίρεση της παρθενολίδης) είχαν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό το βότανο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της φλεγμονής του δέρματος χωρίς να προκαλεί ευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εάν έχετε ροδόχρου ακμή ή εμφανίζετε τακτικά αντιδράσεις εξανθημάτων, μια τοπική θεραπεία που περιέχει feverfew θα μπορούσε πιθανότατα να προσφέρει ανακούφιση, καθιστώντας την αποτελεσματική θεραπεία της ροδόχρου ακμής και τη φυσική θεραπεία των εξανθημάτων. Επίσης, προστατεύει φυσικά το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες UV.

4. Καταπολεμά δυνητικά τον καρκίνο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food κατέδειξε τις αντικαρκινικές επιδράσεις των εκχυλισμάτων feverfew σε δύο ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού (Hs605T και MCF-7) και σε μία ανθρώπινη κυτταρική σειρά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (SiHa). Το αιθανολικό εκχύλισμα του Feverfew ανέστειλε την ανάπτυξη και των τριών τύπων καρκινικών κυττάρων.

Μεταξύ των εξεταζόμενων συστατικών του feverfew (παρθενολίδη, καμφορά, λουτεολίνη και απιγενίνη), η παρθενολίδη εμφάνισε την υψηλότερη ανασταλτική δράση. (10) Αν και δεν έχει ακόμη λάβει ευρεία προσοχή ως φυσικό όπλο κατά του καρκίνου, η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη!

5. Αποτρέπει τους θρόμβους αίματος

Συνήθως, το αίμα ρέει μέσα από τις αρτηρίες και τις φλέβες μας ομαλά και αποτελεσματικά, αλλά αν ένας θρόμβος εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος, τότε το αποτέλεσμα (που ονομάζεται θρόμβωση) μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία περιλαμβάνουν την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το feverfew μπορεί να έχει αντιθρομβωτικές δυνατότητες. Ως αντιθρομβωτικός παράγοντας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού και της ανάπτυξης θρόμβων αίματος – και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο!

Feverfew vs. Butterbur

Όπως και το feverfew, το butterbur (στα ελληνικά μεταφράζεται ως πετασίτης) είναι ένα άλλο βότανο που έχει μια μακρά και καλά τεκμηριωμένη ιστορία επιτυχίας ως φυσικό φάρμακο για την ημικρανία και τον πονοκέφαλο. Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες παθήσεις της υγείας, που είναι γνωστό ότι και τα δύο μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Στην πραγματικότητα δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε ένα συμπλήρωμα που συνδυάζει τα δύο βότανα για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Το Butterbur έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία θεμάτων υγείας, όπως: (13)

Πόνος

Πονοκέφαλος

Άγχος

Βήχα

Πυρετός

Γαστρεντερικά προβλήματα

Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος

Τοπικά για τη βελτίωση της επούλωσης πληγών

Σήμερα, οι παραδοσιακές ή λαϊκές χρήσεις του περιλαμβάνουν:

Ρινικές αλλεργίες

Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις

Άσθμα

Ημικρανία

Εδώ και αιώνες, οι παραδοσιακές χρήσεις του feverfew περιλαμβάνουν:

Πυρετός

Πονοκεφάλους

Πόνους στο στομάχι

Πονόδοντους

Τσιμπήματα εντόμων

Υπογονιμότητα

Προβλήματα με την έμμηνο ρύση και με τον τοκετό κατά τη διάρκεια του τοκετού

Οι νεότερες λαϊκές ή παραδοσιακές χρήσεις του περιλαμβάνουν:

Ημικρανίες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ψωρίαση

Αλλεργίες

Άσθμα

Εμβοές

Ζάλη

Ναυτία & έμετος

Και τα δύο έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για:

Πονοκεφάλους

Πόνο

Πυρετό

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ημικρανίες και πονοκεφάλους

Δερματικά προβλήματα

Άσθμα

Αλλεργίες

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Το όνομα feverfew προέρχεται από τη λατινική λέξη febrifugia, που σημαίνει “μειωτής του πυρετού”. Ο Έλληνας γιατρός του πρώτου αιώνα Διοσκουρίδης συνταγογράφησε το βότανο για “όλες τις θερμές φλεγμονές”. Είναι επίσης γνωστό ως “φτερόφυλλο” λόγω των φτερωτών φύλλων του.

Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν “Παρθένιο”, υποτίθεται επειδή χρησιμοποιήθηκε φαρμακευτικά για να σώσει τη ζωή κάποιου που είχε πέσει από τον Παρθενώνα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Ο Έλληνας γιατρός του πρώτου αιώνα Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως αντιπυρετικό (κάτι που μειώνει ή σταματά τον πυρετό). Ήταν επίσης γνωστή ως “μεσαιωνική ασπιρίνη” ή “ασπιρίνη” του 18ου αιώνα.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών. Οι Ινδιάνοι Kallaway των Άνδεων εκτιμούν τη χρήση του για τη θεραπεία του κολικού, του πόνου στα νεφρά, της πρωινής ναυτίας και του στομαχόπονου.

Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα χρησιμοποιούν ένα αφέψημα από feverfew για να βοηθήσουν την πέψη, ως καρδιοτονωτικό, ως εμμηναγωγό (βότανο που διεγείρει τη ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου και της μήτρας) και ως κλύσμα για τα σκουλήκια. Στο Μεξικό, χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό και τονωτικό για τη ρύθμιση της περιόδου. Στη Βενεζουέλα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πόνων στα αυτιά.

Δοσολογία ασυμπληρώματος

Τα συμπληρώματα Feverfew κυκλοφορούν με τη μορφή καψουλών, δισκίων ή υγρών εκχυλισμάτων. Το feverfew που περιέχεται σε κάθε συμπλήρωμα είναι είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο με κατάψυξη είτε αποξηραμένο. Τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες περιέχουν τυποποιημένη δόση παρθενολίδης. Θα πρέπει να είναι τυποποιημένα ώστε να περιέχουν τουλάχιστον 0,2% παρθενολίδη.

Για να προλάβετε ή να σταματήσετε έναν πονοκέφαλο ημικρανίας σε έναν ενήλικα, πάρτε 100-300 χιλιοστόγραμμα feverfew έως και τέσσερις φορές την ημέρα, τυποποιημένα ώστε να περιέχουν 0,2-0,4% παρθενολίδης. Σε παιδιά άνω των δύο ετών, προσαρμόστε τη συνιστώμενη δόση για ενήλικες ώστε να λαμβάνεται υπόψη το βάρος του παιδιού. Οι περισσότερες δοσολογίες βοτάνων για ενήλικες υπολογίζονται με βάση ένα μέσο όρο ενηλίκου 150 κιλών. Επομένως, εάν το παιδί ζυγίζει 50 κιλά, η κατάλληλη δόση για αυτό το παιδί θα ήταν το ένα τρίτο της δόσης για ενήλικες.

Γενικά συνιστώνται οι κάψουλες που έχουν αποξηρανθεί με κατάψυξη, επειδή τα φρέσκα φύλλα έχουν πικρή γεύση και μπορεί να ερεθίσουν το στόμα σας. Τα φύλλα μπορούν να γίνουν τσάι, αλλά και πάλι αυτό μπορεί να έχει πικρή γεύση και μπορεί να ερεθίσει το στόμα σας.

Παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Το Feverfew δεν πρέπει ποτέ να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Για μεγαλύτερα παιδιά, ρωτήστε το γιατρό σας αν είναι ασφαλές για το παιδί σας. Εάν ναι, ο γιατρός σας θα καθορίσει τη σωστή δόση.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν, διότι μπορεί να προκαλέσει συστολή της μήτρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση του.

Είναι πιθανό να έχετε αλλεργική αντίδραση στο feverfew. Εάν είστε αλλεργικοί σε άλλα μέλη της οικογένειας των μαργαρίτων (συμπεριλαμβανομένων των αγκαθωτών και των χρυσάνθεμων), τότε είναι πιο πιθανό να είστε αλλεργικοί σε αυτό.

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες, αλλά οι λιγότερο συχνές παρενέργειες από το feverfew περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, δυσπεψία, αέρια, διάρροια, ναυτία, έμετο και νευρικότητα. Ορισμένοι άνθρωποι που μασούν τα ωμά φύλλα μπορεί να έχουν πληγές στο στόμα, απώλεια γεύσης και πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας και του στόματος.

Μην παίρνετε το feverfew μαζί με ασπιρίνη, γκίνγκο μπιλόμπα ή άλλους αντιπηκτικούς παράγοντες. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν το πάρετε αν έχετε χρόνια προβλήματα υγείας ή αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή φάρμακα που διασπώνται από το συκώτι. Εάν έχετε προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με την αναισθησία.

Εάν έχετε λάβει το feverfew για περισσότερο από μία εβδομάδα, μην το διακόψετε απότομα. Η πολύ γρήγορη διακοπή του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ανάκαμψης, άγχος, κόπωση, μυϊκή δυσκαμψία και/ή πόνο στις αρθρώσεις.

Τελικές σκέψεις

Το Feverfew είναι ένα σεβαστό βότανο τόσο στον κόσμο της παραδοσιακής όσο και της σύγχρονης ιατρικής. Για τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους, είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις κορυφαίες συστάσεις μας για φυσική ανακούφιση. Αλλά δεν σταματά στις ημικρανίες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι κάνει επίσης τα εξής:

Ηρεμεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, θεραπεύει τη δερματίτιδα, καταπολεμά δυνητικά τον καρκίνο και προλαμβάνει τους θρόμβους αίματος.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πυρετού, στομαχόπονων, πονόδοντων, τσιμπημάτων εντόμων, στειρότητας, προβλημάτων με την έμμηνο ρύση και τον τοκετό κατά τη διάρκεια του τοκετού, ψωρίασης, αλλεργιών, άσθματος, εμβοών, ζάλης, ναυτίας και εμετού.

Κυκλοφορεί σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας ή υγρού εκχυλίσματος ως συμπλήρωμα διατροφής και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ωμά.

Η παρθενολίδη στο feverfew πιστεύεται ότι παρέχει τα μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

“Δακρύζουμε από χαρά”: Ελένη Κόκοτα για Δημήτρη Κόκοτα πριν από λίγο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ