σίγουρα-δεν-το-ήξερες-ποιες-είναι-οι-δι-61885

Σίγουρα δεν το ήξερες: Ποιες είναι οι διαφορές του σκύλου με την γάτα;

Ανάγνωση: 12'

Ο σκύλος και η γάτα, είναι ένα από τα αγαπημένα ζώα του ανθρώπου. Έχουν πολλά κοινά αλλά και πολλές διαφορές, με τους προφανείς τρόπους, από τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, μέχρι το μεταβολισμό και τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Με αποτέλεσμα, να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής φροντίδας και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στον σκύλο κα στην γάτα και πως αντιμετωπίζετε:

1. Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν διαφορετικά προβλήματα υγείας

Μπορεί και τα δυο ζώα, να υποφέρουν από ορισμένες από τις ίδιες ασθένειες, υπάρχουν κάποια ζητήματα υγείας, τα οποία είναι πιο κοινά για το καθένα.

“Οι σκύλοι εμφανίζουν συχνότερα δερματικές διαταραχές, τραύματα, παράσιτα (ψύλλους και τσιμπούρια), παγκρεατίτιδα και λέμφωμα”, λέει ο Dr. Jeffrey Levy, κτηνίατρος με έδρα το Μανχάταν και πιστοποιημένος κτηνιατρικός βελονιστής. “Στις γάτες, βλέπουμε πολλές περιπτώσεις φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, τροφικών αλλεργιών, άσθματος, διαβήτη, ανοσοανεπάρκειας και λευχαιμίας αιλουροειδών”.

Οι σκύλοι είναι, μπορεί να υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες κινητικές διαταραχές.

“Οι γάτες μπορούν, φυσικά, να τραυματιστούν, αλλά είναι εκ φύσεως προσεκτικές και λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν φθορά στις αρθρώσεις τους”, προσθέτει ο Levy.

2. Οι σκύλοι μπορούν να είναι χορτοφάγοι, αλλά οι γάτες όχι

Μια περίπτωση των σκύλων, είναι να είναι παμφάγοι, ενώ οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγοι. Επειδή οι γάτες δεν μπορούν να παράγουν ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία, πρέπει να τα παίρνουν μέσω της διατροφής.

“Μερικά από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι διαθέσιμα μόνο στις πρωτεΐνες του κρέατος – τα δύο πιο απαραίτητα είναι η ταυρίνη και η αργινίνη”, λέει ο Δρ Jeff Werber, κτηνίατρος με έδρα το Λος Άντζελες και συνεργάτης στο “The Early Show” και το “Sunday Morning” του CBS. “Η ταυρίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και το υγιές δέρμα και πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς”.

Η αργινίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορνιθίνης, ενός διαφορετικού αμινοξέος που δεσμεύει την αμμωνία για να την κάνει μη τοξική για τον οργανισμό.

“Χωρίς αυτό, η συσσώρευση αμμωνίας δεν μπορεί να εξουδετερωθεί, οπότε θα γίνει τοξική για τη γάτα”, λέει ο Werber. “Οι γάτες χρειάζονται μια διατροφή με κρέας/ψάρι για να παίρνουν τις πρωτεΐνες τους από ζωικές πηγές [και] να παίρνουν αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα”.

3. Οι γάτες δεν λαχανιάζουν όπως οι σκύλοι

Οι γάτες κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να λαχανιάζουν για να δροσίζονται όπως οι σκύλοι, καθώς έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στη μύτη και στα πέλματα των ποδιών τους που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμότητας.

“Ο λόγος που δεν τις βλέπουμε να λαχανιάζουν σχεδόν τόσο συχνά όσο οι σκύλοι είναι ότι συνήθως δεν ασκούνται σε σημείο υπερθέρμανσης”, λέει ο Werber.

Αναφέρει μάλιστα πως: “Διατηρούν καλύτερο ρυθμό και φαίνεται να διαβάζουν τις αλλαγές στη θερμότητα του σώματός τους νωρίτερα από τους αντίστοιχους σκύλους, οπότε δεν υπερθερμαίνονται σχεδόν τόσο συχνά”.

Αν δείτε τη γάτα σας να λαχανιάζει, είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε διαφορετικό λόγο, όπως άγχος ή πόνο.

“Οι γάτες συνήθως λαχανιάζουν όταν είναι στρεσαρισμένες, παρά όταν ζεσταίνονται”, λέει η Δρ Sarah Proctor, κλινική βοηθός καθηγήτρια και διευθύντρια του προγράμματος κτηνιατρικής τεχνολογίας στη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Thompson του Πανεπιστημίου του New Hampshire.

4. Οι σκύλοι είναι κοινωνικοί, ενώ στις γάτες αρέσει ο χώρος τους

Oι σκύλοι και οι άνθρωποι, από την αρχαιότητα, επιβίωσαν μαζί και έχουν εξελιχθεί κοινώς με τα χρόνια, λέει η Teena Patel, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και ιδιοκτήτρια του University of Doglando. “Δεν έχουμε αναπτύξει τον ίδιο τύπο σχέσης με τις εξημερωμένες γάτες”, προσθέτει.

Όπως γνωρίζουμε, οι σκύλοι είναι μια μοναδική κατηγορία αγέλης και είναι ιδιαίτερα κοινωνικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τους αρέσει να αναλαμβάνουν ρόλο στην οικογενειακή δομή, λέει η Levy, και ανταποκρίνονται εύκολα (ως επί το πλείστον) σε λεκτικές εντολές και σήματα.

“Οι σκύλοι εξημερώθηκαν αρχικά για να εκτελούν υπηρεσίες για τον άνθρωπο: βοσκή, φύλαξη, κυνήγι- στην πορεία, εξαρτήθηκαν από τον άνθρωπο για καθοδήγηση, διατροφή και στοργή”, λέει η Levy.

Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν περιορισμένη λειτουργία ως βοηθοί.

“Θα κυνηγήσουν τρωκτικά, αλλά όχι με εντολή, αν και μπορεί να σας φέρουν με περηφάνια το θήραμά τους”, λέει ο Levy. “Και ενώ οι σκύλοι είναι συνήθως προβλέψιμοι στη συμπεριφορά τους, οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και “δημιουργικές” στις δεξιότητες της ζωής τους”.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι γάτες εκτιμούν περισσότερο τον χρόνο που περνούν μόνες τους και δεν χρειάζονται συνεχή διαβεβαίωση της παρουσίας σας με τον τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι.

5. Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά τρόφιμα, οι σκύλοι μπορούν

Όπως είναι γνωστό, οι γάτες δεν μπορούν να καταλάβουν την γλυκιά γεύση ενώ οι σκύλοι έχουν ευρύτερο ουρανίσκο και πιστεύεται ότι γεύονται τη γλυκύτητα, λέει ο Proctor.

Οι γάτες είναι φτιαγμένες για να τρώνε θήραμα και ένα ποντίκι έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες και σχεδόν καθόλου ζάχαρη στο σώμα του όταν τρώγεται από μια γάτα, οπότε η γάτα δεν θα είχε καμία εξελικτική ώθηση για να διατηρήσει τη γεύση της γλυκύτητας.

Δεδομένου ότι η διατροφή των σκύλων είναι ευρύτερη, η γεύση του γλυκού θα μπορούσε να είναι ευεργετική καθώς ο σκύλος αναζητά ποικίλους τύπους τροφών.

Ένα θετικό στοιχείο, είναι πως οι γάτες δεν αγαπούν τα γλυκά; Οι γάτες δεν θα ορμήξουν να φάνε την σοκολάτα σας. Αν και οι κτηνίατροι συνήθως δεν βλέπουν τοξικότητα της σοκολάτας στις γάτες, η σοκολάτα μπορεί σίγουρα να είναι τοξική για τις γάτες αν φάνε αρκετή, λέει ο Werber.

6. Οι γάτες δεν χειρίζονται τα φάρμακα τόσο καλά όσο οι σκύλοι

“Οι σκύλοι μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους απ’ ό,τι οι γάτες, οπότε υπάρχουν περισσότερα ανθρώπινα φάρμακα που είναι ασφαλή για τους σκύλους απ’ ό,τι για τις γάτες”, λέει ο Proctor.

Για παράδειγμα, οι γάτες έχουν πολύ μικρή ποσότητα ενός ηπατικού ενζύμου που ονομάζεται γλυκουρονυλοτρανσφεράση, το οποίο απαιτείται για τη διάσπαση της Tylenol και άλλων φαρμάκων κατά του πόνου. Αν η γάτα δεν μπορεί να διασπάσει το φάρμακο, αυτό παραμένει στο σώμα και γίνεται τοξικό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας σκύλος μπορεί να χειριστεί την ακεταμινοφαίνη (Tylenol) σε χαμηλές δόσεις, αλλά ακόμη και μια μικροσκοπική δόση της μπορεί να σκοτώσει μια γάτα. “Οι κρίνοι είναι επίσης πολύ τοξικοί για τις γάτες, αλλά όχι για τους σκύλους”, προσθέτει ο Werber.

7. Οι γάτες και οι σκύλοι κυνηγούν διαφορετικά

Για παράδειγμα, οι γάτες είναι κυνηγοί και οι σκύλοι είναι πτωματοφάγοι. Επηρεάζεται με τον τρόπο που τρώνε, πιάνουν θήραμα και αλληλοεπιδρούν με άλλα ζώα.

“Οι σκύλοι τείνουν να είναι καλύτεροι πτωματοφάγοι και, ως αποτέλεσμα, είναι πιο επινοητικοί από αυτή την άποψη”, λέει ο Patel. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι σκύλοι απολαμβάνουν τα παζλ και τα παιχνίδια αναζήτησης, ενώ οι γάτες προτιμούν ένα παιχνίδι που μπορούν να ορμήσουν πάνω του. “Οι γάτες συνήθως κυνηγούν για να σκοτώσουν, με λιγότερη εστίαση στο πλιάτσικο”, προσθέτει.

8. Οι σκύλοι μπορούν να κάνουν απεργία πείνας, οι γάτες όχι

Οι γάτες είναι επιρρεπείς στην ηπατική λιπίδωση ή λιπώδη νόσο του ήπατος, όταν προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται για τη διατήρηση του βάρους τους, σύμφωνα με την Proctor. Αυτό οφείλεται στο μοναδικό μεταβολισμό του ήπατος της γάτας, καθώς το συκώτι της γάτας δεν είναι κατασκευασμένο για να μετατρέπει αποτελεσματικά το λίπος σε ενέργεια.

“Εάν η υπέρβαρη γάτα σας σταματήσει να τρώει για οποιονδήποτε λόγο (ασθένεια, άγχος κ.λπ.), το σώμα της αρχίζει να διασπά τις αποθήκες λίπους για ενέργεια”, λέει ο Proctor. “Σε μια γάτα ή έναν σκύλο με φυσιολογικό βάρος, το συκώτι μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια και το ζώο χάνει βάρος κατά τη διαδικασία, αλλά σε μια υπέρβαρη γάτα, η διάσπαση του λίπους γίνεται πολύ γρήγορα και υπάρχει πάρα πολύ λίπος που πηγαίνει στο συκώτι ταυτόχρονα”.

Καθώς το λίπος συσσωρεύεται στα ηπατικά κύτταρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ηπατικών κυττάρων και ηπατική νόσο.

9. Οι γάτες δεν ενδιαφέρονται για τον έπαινο, οι σκύλοι ευδοκιμούν με αυτό

Κάτι που ίσως δεν πιστεύατε πως ισχυεί, είναι πως οι γάτες εκπαιδεύονται πολύ πιο δύσκολα από τους σκύλους. Στην πραγματικότητα, μπορείτε εύκολα να διδάξετε σε μια γάτα να ακολουθεί εντολές – δηλαδή, αν καταλάβετε τι πραγματικά θέλει και το προσφέρετε ως ανταμοιβή.

“Είναι πολύ πιθανό να εκπαιδεύσετε μια γάτα, απλά πρέπει να επιλέξετε τις σωστές μεθόδους εκπαίδευσης για το ζώο”, λέει ο Patel. Για μια γάτα, αυτό μπορεί να σημαίνει μια νόστιμη λιχουδιά που δεν παίρνει άλλη φορά.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτούν είναι ότι οι άνθρωποι το κάνουν εδώ και αιώνες, οπότε απλά το αισθάνονται πιο φυσικό – συν το ότι τα σκυλιά λατρεύουν ένα χτύπημα στο κεφάλι μαζί με κάποιο έπαινο “καλό παιδί”, ενώ οι γάτες δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ.

“Ως αποτέλεσμα, οι σκύλοι μπορεί να ανταποκριθούν στο φαγητό πιο γρήγορα, επειδή είναι εγγενώς πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε εμάς τους ανθρώπους με βάση την εξελικτική μας ιστορία μαζί”, λέει ο Patel.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γαβγίζει, τρώει κόκαλα, πίνει νερό από μπολ: Άνδρας ξόδεψε 14.000€ για να γίνει σκύλος και διχάζει το ίντερνετ

Σκύλος φόρεσε ζώνη ασφαλείας και η φωτογραφία έλιωσε το ίντερνετ

Σκύλος υιοθέτησε μια μικρή αλεπού η οποία έχασε τη μητέρα της σε ατύχημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ