πέφτει-και-άλλο-η-τουρκική-λίρα-ενόψει-65683

Πέφτει και άλλο η τουρκική λίρα ενόψει εκλογών

Ανάγνωση: 3'

Τα νομίσματα κάθε χώρας και η αξίας τους έχουν να κάνουν με τις ισοτιμίες. Το νόμισμα της Τουρκίας, όπως όλα δείχνουν, έχασε και άλλο αξία. Η λίρα έπεσε  για ακόμα μία φορά. Η νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας συγκριτικά με το δολάριο των ΗΠΑ έγινε την Τρίτη (18/4) καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η πρώτη υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005, με την αφαίρεση έξι μηδενικών σε σχέση με την προηγούμενη αξία της.

Μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων.

Το εγχείρημα αυτό «απέτυχε», συνόψισε ο Μάικ Χάρις της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro.

Αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αδιαλείπτως τους τελευταίους πέντε μήνες στην Τουρκία, εξακολουθούσε ακόμη να ίπταται περί το 50,51% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Η απόφαση της Τουρκίας για χαμηλά επιτόκια

Παράλληλα, ενώ οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες επέλεξαν να θέσουν σε εφαρμογή πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την απογείωση των τιμών, η Τουρκία αντίθετα κατέβασε δραστικά τα δικά της.

Το κύριο κατευθυντήριο επιτόκιο της κεντρικής τουρκικής τράπεζας (TCMB) μειώθηκε έτσι κατά 14%, στο 8,5%, από τον Αύγουστο του 2022, κατά τις βουλές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό – άποψη που κινείται αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα οικονομικής θεωρίας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν στις εκλογές

Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται αν εκλεγεί να επαναφέρει την Τουρκία στην οικονομική «ορθοδοξία» και να ξαναδώσει αυτονομία στην κεντρική τράπεζα.

Τα πεπραγμένα του τούρκου προέδρου στην οικονομία γενικότερα πλήττουν τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί, σε βαθμό που πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον βραχύ προβάδισμα στον βασικό του αντίπαλο.

Κλείνοντας, η υποτίμηση του νομίσματος μιας χώρας σημαίνει αυτόματα πολλά πράγματα για την οικονομία της. όλες οι χώρες προσπαθούν να ανεβάσουν την αξίας τους και η Τουρκία με την απόφαση για τα χαμηλά επιτόκια φαίνεται πως βαίνει στον αντίθετο δρόμο.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Εκτόξευση τιμών από το χωράφι στο ράφι: 240% ακριβότερο το μαρούλι, 152,5% η ντομάτα, 160% το μπρόκολο

«Κάηκε και το τελευταίο εγκεφαλικό μου κύτταρο»: Ο Ευαγγελάτος «μπούκαρε» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και το Twitter τρελάθηκε

Μοιράζει δώρα το κράτος: Με αίτηση στην τράπεζα οι προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ