τα-καλύτερα-πράγματα-που-μπορείτε-να-κ-62061

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Τήνο ένα κρυμμένο στολίδι στις Κυκλάδες

Ανάγνωση: 9'

Ψάχνετε για ένα ελληνικό νησί εκτός της πεπατημένης με αυθεντική ατμόσφαιρα; Η Τήνος σίγουρα ταιριάζει με τον λογαριασμό! Διαβάστε παρακάτω για τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Τήνο.

Τι να κάνετε στην Τήνο

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν για το νησί της Τήνου, δεν είστε οι μόνοι. Αν και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, δεν είναι τόσο διάσημο όσο η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος ή η Νάξος.

Είναι κρίμα όμως, καθώς θα μπορούσε εύκολα να γίνει το νέο σας καλύτερο ελληνικό νησί. Έχω πάει σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες τώρα, και η Τήνος είναι ένα από τα αγαπημένα μου.

Μια εκκλησία με γαλάζιο τρούλο στο χωριό Αγάπη της Τήνου

Αρχικά, η Τήνος έχει κυριολεκτικά δεκάδες όμορφα χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το νησί έχει μακρά παράδοση στη μαρμαρογλυπτική, την οποία θα παρατηρήσετε αμέσως όταν περπατήσετε στα στενά δρομάκια.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη θρησκεία και τους τόπους λατρείας θα ερωτευτούν την Τήνο. Υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια, τόσο χριστιανικά ορθόδοξα όσο και καθολικά.

Η Τήνος διαθέτει αρκετές υπέροχες παραλίες. Δεν είμαι σίγουρος γιατί πολύ σπάνια συγκαταλέγονται στις καλύτερες των Κυκλάδων, αλλά θα έπρεπε.

Μαρμάρινο γλυπτό στην Τήνο

Τέλος, η Τήνος έχει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, η οποία γίνεται γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των ξένων επισκεπτών.

Σας κέντρισα το ενδιαφέρον; Το ελπίζω σίγουρα! Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Τήνο Ελλάδα.

Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας στην πόλη της Τήνου

Η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στην πόλη του λιμανιού, τη Χώρα της Τήνου. Είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες στην Ελλάδα και το σύμβολο του νησιού της Τήνου.

Εκκλησία στη Χώρα της Τήνου Ελλάδα

Χιλιάδες Έλληνες και άλλοι ορθόδοξοι χριστιανοί επισκέπτονται για να υποβάλουν τα σέβη τους. Μπορεί να δείτε προσκυνητές να ανεβαίνουν στην εκκλησία με τα χέρια και τα γόνατα, πάνω σε ένα κόκκινο χαλί που εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από το λιμάνι.

Η εκκλησία της Παναγίας είναι ένας πανηγυρικός τόπος προσευχής κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα. Γιορτάζει επίσης την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου.

Παναγία Ευαγγελίστρια Τήνου

Εάν επισκέπτεστε την Τήνο κατά τις εν λόγω περιόδους, θα πρέπει να κλείσετε τη διαμονή σας και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Τήνο αρκετά νωρίτερα.

Ακολουθούν μερικές περισσότερες πληροφορίες για την εκκλησία της Παναγίας της Τήνου.

Επισκεφθείτε τα μουσεία της Χώρας Τήνου

Γύρω από την τεράστια αυλή της εκκλησίας υπάρχουν διάφορα μουσεία τέχνης. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εντυπωσιακά θρησκευτικά αντικείμενα, εκπληκτικές βυζαντινές εικόνες, πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης.

Η εκκλησία και τα μουσεία αποτελούν την κύρια ατραξιόν της πόλης της Τήνου. Υπάρχει επίσης ένα μικρό, τοπικό αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην Τήνο.

Παραδόξως, η ίδια η πρωτεύουσα δεν έχει την τυπική κυκλαδίτικη γοητεία. Συνολικά, είναι μάλλον υποτονική, σε αντίθεση με τις κύριες πόλεις της Μυκόνου ή της Κιμώλου.

Εξερευνήστε τα γραφικά χωριά της Τήνου

Με εξαίρεση την πόλη του λιμανιού της, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Τήνος διαθέτει μερικά από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Παραδόξως, είναι όλα αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Σε πολλά από αυτά, θα δείτε το χαρακτηριστικό γαλανόλευκο μοτίβο που πιθανώς γνωρίζετε αν έχετε πάει σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Ένα πέτρινο σπίτι στην Τήνο

Άλλα χωριά αποτελούνται κυρίως από σπίτια φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συχνά στα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αυτό που είναι πολύ χαρακτηριστικό στην Τήνο είναι οι μαρμάρινες διακοσμήσεις στις προσόψεις των σπιτιών. Η Τήνος διαθέτει πλούσια λατομεία μαρμάρου, όπου έχουν εξορυχθεί πολλοί τύποι μαρμάρου κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Επιπλέον, όπου κι αν πάτε, θα δείτε κάποιους παραδοσιακούς περιστεριώνες, γνωστούς και ως περιστεριώνες.

Τρία από τα πιο δημοφιλή χωριά της Τήνου είναι ο Πύργος, τα Υστέρνια και το χωριό Καρδιανή. Μου άρεσαν επίσης η Βωλάξ, η Αγάπη, ο Όρμος Πανόρμου και ο Τριπόταμος. Οδηγήστε γύρω από την Τήνο και επισκεφθείτε όσα περισσότερα από αυτά μπορείτε.

Επισκεφθείτε το χωριό Πύργος και το μουσείο μαρμαροτεχνίας.

Ο Πύργος είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Τήνου. Είναι ένα μεγάλο ορεινό χωριό με στενά σοκάκια. Είναι διάσημο για τα εκπληκτικά έργα τέχνης και τις προσόψεις των σπιτιών που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένες από μάρμαρο.

Μαζί με τα Υστέρνια, ο Πύργος είναι ένα από τα χωριά της Τήνου από όπου κατάγονται πολλοί από τους διάσημους Τηνιακούς γλύπτες. Το χωριό διαθέτει αρκετές ταβέρνες και καφενεία, όπου μπορείτε να σταματήσετε και να γευματίσετε ή να δροσιστείτε.

Αφήστε αρκετό χρόνο για να περιπλανηθείτε στο νεκροταφείο του Πύργου, όπου μπορείτε να δείτε μερικά όμορφα – αν και ζοφερά – γλυπτά. Να θυμάστε ότι πρόκειται για έναν τόπο μνήμης. Αν οδηγείτε προς τον Πύργο, θα πάρετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο βόρειο τμήμα του νησιού, προς τον Όρμο Πανόρμου. Κατά περίεργο τρόπο, το Google Maps εμφανίζει τον Πύργο ως Πάνορμο.

Τα μουσεία στον Πύργο

Στον Πύργο υπάρχουν τρία μουσεία, τα οποία θα σας εξηγήσουν γιατί το μάρμαρο είναι τόσο σημαντικό για την Τήνο.

Κοντά στην είσοδο του χωριού, θα βρείτε το Μουσείο Τηνιακών Καλλιτεχνών. Θα δείτε έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από διακεκριμένους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν στο νησί.

Ακριβώς δίπλα, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον Γιαννούλη Χαλεπά, το οποίο ήταν αρχικά το σπίτι του. Ο διάσημος γλύπτης είχε μια μάλλον θλιβερή ζωή, αλλά παρόλα αυτά ήταν πολύ δημιουργικός.

Μέσα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο

Μου άρεσε απόλυτα το εξαιρετικό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, όπου μπορείτε να μάθετε πολλά πράγματα για την τέχνη της επεξεργασίας του μαρμάρου. Μπορείτε επίσης να δείτε δείγματα μαρμάρου διαφορετικών χρωμάτων και ποιότητας. Θα σας κάνει να εκτιμήσετε τους αρχαίους Έλληνες, για όλα αυτά τα καταπληκτικά αγάλματα που δημιούργησαν.

Εξερευνήστε τα Υστέρνια, το μαρμάρινο χωριό

Τα Υστέρνια είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου. Βρίσκεται σε μια πλαγιά του βουνού, με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά για τη μαρμαροτεχνία σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς εδώ γεννήθηκαν αρκετοί διάσημοι γλύπτες.

Κάντε μια βόλτα και δείτε τα μοναδικά μαρμάρινα στοιχεία σε όλα τα κτίρια, τις βρύσες και τις εκκλησίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο των Υστερνίων καλλιτεχνών.

Ένας ανεμόμυλος στην Τήνο

Στην έξοδό σας προς τα βόρεια των Υστερνίων, θα βρείτε μερικούς ανεμόμυλους, που είναι τόσο χαρακτηριστικοί για τα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια, μπορείτε να κατεβείτε στον Όρμο Υστερνίων, έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό σε μικρή απόσταση από το χωριό.

Απολαύστε τη θέα από το χωριό Καρδιανή της Τήνου

Η Καρδιανή είναι ένα άλλο όμορφο χωριό στην Τήνο. Βρίσκεται ακριβώς στις πλαγιές του όρους Πατέλες, προσφέροντας όμορφη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Με τα γαλανόλευκα κυκλαδίτικα σπίτια της, η Καρδιανή είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Τήνου. Λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής της, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Το καταπληκτικό νησί της Τήνου

Αυτό το μικρό χωριό είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα όπου θα βρείτε ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες η μία δίπλα στην άλλη. Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μαζί με τους δύο καθολικούς ναούς.

Καθώς περπατάτε γύρω, θα δείτε αρκετές κρήνες και άλλες μαρμάρινες λεπτομέρειες. Συμβουλή: αναμείνατε κάποιο ανηφορικό (και κατηφορικό) περπάτημα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Φλέγεται τώρα η εθνική οδός: Εκρήξεις από Ανατροπή βυτιοφόρου – Κλειστή και στα δύο ρεύματα

Έκτακτο: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N2 – Παγκόσμια ανησυχία

Συνεργασμός από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: Αυτές είναι οι 6 περιοχές με την πιο υψηλή σεισμική δραστηριότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ