Ο στωικός και Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος το είπε καλύτερα:
“Η ενέργεια και ο χρόνος σας είναι και οι δύο περιορισμένοι, γι’ αυτό μην τους σπαταλάτε σε αυτά που κάνουν, σκέφτονται και λένε αυτοί που είναι άσχετοι με τη ζωή σας”.
Ας αφαιρέσουμε λοιπόν όλα αυτά τα ασήμαντα πράγματα για να κάνουμε χώρο για πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία. Ακολουθούν 4 πράγματα που μπορείτε να αφαιρέσετε από τη ζωή σας για να κερδίσετε 20 επιπλέον ώρες κάθε εβδομάδα.
1. Εξοικονόμηση χρόνου: Η λίστα με τις εργασίες σας
Μια ακατάστατη λίστα εργασιών οδηγεί σε κόπωση από τη λήψη αποφάσεων, η οποία σας αγχώνει.. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με πάρα πολλές επιλογές ή μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι πιο πιθανό να νιώσετε συγκλονισμένοι.
Γι’ αυτό ξεφορτωθείτε τη λίστα με τις δουλειές σας.
Υπάρχουν μέρες που έχουμε πραγματικά πολλά πράγματα να κάνουμε. Ίσως έχετε μια σύντομη προθεσμία που πλησιάζει. Ή έχετε μείνει τόσο πίσω στις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να τα κάνετε όλα μέσα σε μια μέρα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά ακολουθήστε τη λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε. Το θέμα είναι ότι δεν θέλετε να γίνετε ένα ρομπότ που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς λίστες. Πόσο συχνά έχετε εργασίες στη λίστα σας που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν εκεί εξ αρχής;
Θέλετε να είστε προσηλωμένοι σε ό,τι κάνετε, αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο.
Δεν χρειάζεστε μια λίστα εργασιών για να θυμάστε αυτά τα πράγματα. Και μπορείτε να εστιάσετε αυτό το χρόνο και την ενέργεια στην εκτέλεση αντί να έχετε εμμονή με τη λίστα σας. Όταν βάζετε προτεραιότητες με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να πετύχετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.
Αν έχετε τελειώσει με αυτές τις 3-4 κορυφαίες εργασίες και έχετε ακόμα χρόνο/ενέργεια; Τότε μπορείτε να μεταβείτε σε όλες εκείνες τις άλλες εργασίες που συνήθως βάζετε σε μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε.
2.Εξοικονόμηση χρόνου: Αβέβαιες ώρες ξυπνήματος
Αισθάνεστε ποτέ ότι απλώς προσπαθείτε να επιβιώσετε τη μέρα πριν καν την ξεκινήσετε;
Αυτό συμβαίνει όταν βρίσκεστε σε κατάσταση αντίδρασης. Πιθανότατα δεν είχατε σχεδιάσει τη μέρα σας το προηγούμενο βράδυ. Τα πρωινά σας είναι τόσο σημαντικά.
Να θυμάστε, δεν έχει σημασία το ΠΟΤΕ ξυπνάτε, αλλά το ΤΙ κάνετε όταν ξυπνάτε.
LifestyleΕλένη Μενεγάκη για Ματέο: «Μου το ζητάει όλα τα χρόνια που είμαστε μαζί, τον λατρεύω αλλά δε μπορώ»ΕλλάδαΚαίγεται το Άγιο Όρος
Όταν ξυπνάτε χωρίς να ξέρετε τι θα κάνετε, είναι πιο πιθανό να αναβάλλετε ή να μείνετε στο κρεβάτι για πολύ ώρα ή να περιηγηθείτε στο τηλέφωνό σας.
Μου αρέσει να σχεδιάζω τη μέρα μου από το προηγούμενο βράδυ. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Και έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο συγκεντρωμένη είμαι το πρωί.
Ο συντάκτης μου, ο John, μου μίλησε επίσης για έναν φίλο του δικηγόρο που προτιμά να σχεδιάζει τη μέρα του το πρωί. Ο φίλος του John λέει ότι είναι πολύ κουρασμένος τη νύχτα (που συνήθως είναι γύρω στα μεσάνυχτα ή αργότερα) για να σχεδιάσει τη μέρα του και είναι πιο συγκεντρωμένος το πρωί.
Έτσι, μπλοκάρει 15-30 λεπτά από την πρώτη ώρα που ξυπνάει για να καταγράψει τις σκέψεις του και να σχεδιάσει την ημέρα του. Αυτό είναι το κλειδί εδώ: Ο φίλος του Γιάννη φροντίζει το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καταγράφει τα σχέδια της ημέρας. Έτσι ξυπνάει πάντα συγκεντρωμένος.
Αν νομίζετε ότι αυτό θα λειτουργούσε καλύτερα για εσάς, δοκιμάστε το κι εσείς.
3. Εξοικονόμηση χρόνου: Επαναλαμβανόμενες εργασίες
Το λογισμικό και η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνονται όλο και καλύτερα στην αυτοματοποίηση υποτονικών, επαναλαμβανόμενων εργασιών. Μέχρι στιγμής, πολλά από αυτά τα εργαλεία είναι φθηνά ή δωρεάν. Χρησιμοποιήστε τα λοιπόν.
Αυτό βοηθά επίσης στη διαμόρφωση της νοοτροπίας. Όταν αρχίζετε να σκέφτεστε την αυτοματοποίηση των εργασιών σας, σας βάζει σε μια νοοτροπία όπου προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να είστε αποδοτικοί. Αναγκάζεστε να εξετάσετε βαθύτερα τη δουλειά σας. Και μπορείτε να αναρωτηθείτε:
“Τι κάνω που δεν χρειάζεται να κάνω εγώ ο ίδιος;”
Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των πραγμάτων που μπορείτε να αφήσετε είτε σε μηχανές είτε σε άλλους ανθρώπους. Και μπορείτε να επικεντρωθείτε περισσότερο σε πράγματα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή και την καριέρα σας.
Αν το κάνετε αυτό, θα εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας.
Μπορείτε να επικεντρωθείτε καλύτερα στις δημιουργικές πτυχές της καριέρας σας, να είστε περισσότερο με τους αγαπημένους σας, να ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι ή απλώς να χαλαρώσετε και να επαναφορτιστείτε.
Αυτοματοποιώντας τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, απελευθερώνετε χρόνο για να επικεντρωθείτε σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία.
4.Εξοικονόμηση χρόνου: Περιττός χρόνος μπροστά στην οθόνη
Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της ατελείωτης κύλισης και της άσκοπης περιήγησης. Μερικές φορές ξεχνάμε πόσο χρόνο περνάμε στις οθόνες μας.
Και αυτό πέρα από τον χρόνο που περνάμε στην εργασία μας- όπου πολλοί από εμάς πιθανότατα περνούν το 90% του χρόνου εργασίας τους μπροστά σε μια οθόνη.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη, ακόμη και αν η εργασία σας βασίζεται κυρίως στην οθόνη;
Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Και τηρήστε αυτές τις ώρες. Προσπαθήστε να περιορίσετε την παρόρμηση να ελέγχετε το τηλέφωνό σας με συνέπεια.
Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά όταν εργάζεστε. Η φυσική απόσταση από αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία σας.
Τέλος, μην παίρνετε το τηλέφωνό σας μαζί σας στο κρεβάτι. Αφήστε το έξω από το δωμάτιό σας. Ο ύπνος και τα όνειρά σας δεν χρειάζονται την οθόνη του τηλεφώνου σας.
Γνωρίζω ανθρώπους που μερικές φορές χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους έως και 8 ώρες την ημέρα. Αυτό είναι πάρα πολύ.
Ο στόχος μου είναι να το κρατάω γύρω στις 2 ώρες την ημέρα. Όταν παρατηρώ ότι χρησιμοποιώ το τηλέφωνο πάρα πολύ, το μειώνω. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηλέφωνα είναι κυρίως για την κατανάλωση περιεχομένου και την επικοινωνία.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας: Όμως αυτά τα 8 πράγματα φέρνουν κακή τύχη