politico-νέα-έρευνα-διεξάγεται-για-την-εύα-κα-66658

Politico: Νέα έρευνα διεξάγεται για την Εύα Καϊλή και 4 ακόμη συνεργάτες

Ανάγνωση: 7'

Η περιπέτεια της Εύας Καϊλη δεν έχει τελειώσει καθώς πλέον έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μίας καινούργιας έρευνας η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον σκάνδαλο Qatargate. Επιπλέον υποψίες ταλανίζουν την κ. Καϊλή καθώς το ίδιο σκάνδαλο συνδέεται και με ύποπτες ύποπτες πληρωμές σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο μεταξύ 2014-2020. Αναλυτικότερα, έγγραφα που φαίνεται να έχει το Politico ¨ανοίγουν” έναν νέο φάκελο θεμάτων με πληροφορίες για μία νέα έρευνα ξεχωριστή από αυτή που γίνεται ήδη για το αδικαιολόγητο ποσό χρημάτων. Τα δείγματα δείχνουν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και επικεντρώνεται σε τρεις πιθανώς αξιόποινες δραστηριότητες της Καϊλή.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Εάν παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον τόπο και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων συνεργατών της.

2. Εάν έλαβε μερίδιο των αποζημιώσεων τους για “εικονικά” ταξίδια που φέρεται να διοργάνωσε.

3. Εάν πήρε “προμήθειες” από μέρος των μισθών τους.

Σύμφωνα πάντα με το Politico, τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Το Politico σημειώνει ότι “και μια άλλη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η Μαρία Σπυράκη, αποτελεί κομμάτι της ίδιας έρευνας”. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Σπυράκη έπαιρνε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις. Συνολικά, όπως τονίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο “άτομο με γνώση της υπόθεσης”, οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “περίπου 100.000 ευρώ”.

Οι λεπτομέρειες που παρουσιάζει το Politico δίνουν την “πρώτη πραγματική εικόνα αναφορικά με το περιεχόμενο της έρευνας” από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες αφότου η Καϊλή είχε προφυλακιστεί ως ύποπτη για το Qatargate. Σύμφωνα με το Politico, ενώ πλέον όλα τα ύποπτα πρόσωπα για το Qatargate έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, χωρίς να έχουν σημειωθεί νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, οι αρχές στρέφουν τις έρευνες τους στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές, στην επιτροπή νομικών υποθέσεων, αναμένεται να συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη. Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό, δίνει τη μάχη να διατηρήσει την ασυλίας της — ένα προνόμιο που παρέχεται στους ευρωβουλευτές. Οπως, όμως, αναφέρει το Politico, η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία ερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, αναφέρει ότι η έρευνά εδράζεται σε “στέρεο έδαφος”.

“Η τρέχουσα έρευνα αφορά σοβαρές υποψίες για επαναλαμβανόμενη απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες”, φέρεται να λέει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi στην επιστολή που επικαλείται το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πάντως, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το άρθρο του Politico. Η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα αποπληρώσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη οφειλή και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της, τόνισε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Καϊλή και επεσήμανε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δημοσιοποίησε τις έρευνες για απάτες στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Qatargate. Το σημείωμα, όπως αναφέρει το Politico, κατονομάζει τόσο τον Καϊλή, η οποία ανήκε στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όσο και τη Σπυράκη, πρώην δημοσιογράφο και πρώην εκπρόσωπο της Νέα Δημοκρατίας, η οποία ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα. Τα έγγραφα, σύμφωνα με το Politico, αναφέρονταν επίσης σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της Καϊλή και σε δύο πρώην συνεργάτες της Σπυράκη ως πιθανώς εμπλεκόμενους. Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση Qatargate.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστολή που επικαλείται το Politico, η έρευνα της EPPO εξετάζει τόσο την Καϊλή όσο και τη Σπυράκη για παρατυπίες που σχετίζονται με τον τόπο εργασίας και τη φυσική παρουσία συνεργατών τους. Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, ένα άλλο πεδίο της έρευνας αφορά “αποστολές που δεν έγιναν ποτέ, υποβολή ψευδών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αποζημιώσεις για έξοδα των συνεργατών των ευρωβουλευτών, κατόπιν αιτημάτων των ευρωβουλευτών”.

Συγκεκριμένα η Καϊλή ερευνάται, επίσης, για “προμήθειες” από τους μισθούς των βοηθών της και για παραποιημένα έξοδα. Η εισαγγελική έρευνα έρχεται ως συνέχεια έρευνας της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF παρέπεμψε την υπόθεσή της στην EPPO. Η OLAF ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση πλέον αφορά μόνο την εισαγγελία, αρνούμενη να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Το κεφάλαιο “άρση ασυλίας”

Πλέον κομβικό στοιχείο για τη συνέχεια των ερευνών αποτελεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας. Σημειώνεται ότι η ασυλία είναι ένα προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία τους από την αυθαίρετες διώξεις. Μπορεί παρόλα αυτά να αρθεί μετά από σύσταση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ψηφοφορία από την Ολομέλεια. Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Καϊλη στη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων την Τρίτη. Ο Σπύρος Παππάς, ένας από τους δικηγόρους της Καϊλή, υποστήριξε ότι τυπικά, τέτοιες υποθέσεις “κλείνουν” όταν η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της — όπως συνέβη και με την Καϊλή — με τον εκάστοτε ευρωβουλευτή να αποπληρώνει τα ποσά τα οποία αναφέρεται ότι οφείλει. Έθεσε επίσης το ερώτημα για το πώς μπορεί να δικαιολογηθεί άρση ασυλίας για ενέργειες που εκτείνονται από το 2014.

Το ζήτημα και το κεφάλαιο “Εύα Καϊλή” έχει ακόμη πολύ δρόμο ακόμα. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ