δημοσκόπηση-reuters-ipsos-ανήσυχοι-οι-αμερικάνο-66652

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Ανήσυχοι οι Αμερικάνοι για τις υποψηφιότητες των επερχόμενων εκλογών του 2024

Ανάγνωση: 4'

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε μία μεγάλη μερίδα Αμερικανών Δημοκρατικών πολιτών, δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Τζο Μπάινεν. Οι λόγοι για τους οποίους οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα, είναι κατά βάση το ηλικιακό φάσμα της πολιτικής ορθότητας και σκέψης. Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ήδη στην κρίσιμη ηλικία των 80 ετών, πολλοί είναι οι πολίτες που ανησυχούν για το πνευματικό επίπεδο και τις ορθές αποφάσεις που μπορεί να πάρει. Όπως οι Αμερικανοί δηλώνουν “δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά και ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να είναι υποψήφιος “. Η δημοσκόπηση αυτή κράτησε τρεις ημέρες και τα αποτελέσματα είναι κατά βάση αυτά που αναγράφονται παραπάνω. Επιπλέον οι Αμερικάνοι δεν επιθυμούν επίσης μία επανεκλογή του Ντόναλτ Τραμπ λόγω των ακραιών πεποιθήσεών του.

Τα αιτήματα των αμερικανών πολιτών

Εντός των δικών τους κομμάτων, το 44% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, συγκριτικά με το 34% των Ρεπουμπλικανών που δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος, σύμφωνα με την πανεθνική δημοσκόπηση. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021, ο Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας. Μόλις το 41% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση –συμπεριλαμβανομέντου του 74% των Δημοκρατικών και του 10% των Ρεπουμπλικανών— εγκρίνουν τις επιδόσεις του ως προέδρου.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι στην εκστρατεία για την επανεκλογή του έγκειται στο να δημιουργήσουν κλίμα ενθουσιασμού μεταξύ των Δημοκρατικών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι εκείνοι θα προσέλθουν στις κάλπες τον Νοέμβριο του 2024. Ο Μπάιντεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ελάχιστη αντιπολίτευση στη διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών αφού θεωρήθηκε ότι βοήθησε το κόμμα να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου και θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης τετραετούς θητείας του. Το 61% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να εργαστεί στην κυβέρνηση. Για λόγους σύγκρισης, μόνο το 35% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο Τραμπ, 76 ετών, είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία. Ο Τραμπ είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών και ήταν η επιλογή του 50% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων στη δημοσκόπηση, ενώ ακολουθεί ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που υποστηρίζεται από το 24% του κόμματος αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ των δύο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με ποσοστό 43% έναντι 38% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ένα προβάδισμα για τον Δημοκρατικό που υπερβαίνει ελάχιστα το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης των 4 ποσοστιαίων μονάδων για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Ο Μπάιντεν προηγείται επίσης μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Σε μια ακόμα υποθετική αναμέτρηση μεταξύ δύο προσώπων, ο ΝτεΣάντις βρίσκεται ακόμα πιο πίσω με 34% έναντι 43% του Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.005 ενηλίκους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 445 που δηλώνουν Δημοκρατικοί και 361 Ρεπουμπλικανών.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα γίνουν το 2024. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ