αξίζει-να-μπει-στο-ρεκόρ-γκίνες-γιαγιά-67323

Αξίζει να μπει στο Ρεκόρ Γκίνες: Γιαγιά 105 ετών έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα και 3 τρισέγγονα στην Κάλυμνο

Ανάγνωση: 3'

Μία γιαγιά από την Κάλυμνο αξίζει πλέον μία θέση στο βιβλίο Γκίνες. Η Παναγιούλα Στεφανιδάκη είναι 107 ετών με μάτια γεμάτα ζωή.  Το kalymnos-news.gr  έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στην πιο μεγάλη γιαγιά που έχει περάσει στην ιστορία της Ελλάδας. Η “κληρονομιά” των παιδιών, εγγόνων και δισέγγονων που αφήνει πίσω γεμίζουν μία ολόκληρη τάξη. Η Παναγιούλα (Παναγιώτα) Στεφανιδάκη, το γένος Ελένη, είναι κόρη του Χρήστου και της Θεμελίνας. Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1914 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Καλύμνου ενώ σε 4 μήνες έχει γεννέθλια και θα κλείσει τα 108 χρόνια! Ένα απίστευτο νούμεο γεννεθλίων. Παρακάτω θα διαβάσετε την ιστορία της.

H ιστορία της

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο τρεις μήνες μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, έζησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φυσικά έζησε και τη σημερινή πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο.Παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών, στις 23 Δεκεμβρίου 1935, τον Μιχαήλ Στεφανιδάκη, Μικρασιάτη που γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό, από Κρητικό πατέρα και μητέρα Κώα.

Το “τεφτέρι” των παιδιών

Απέκτησαν δέκα (10) παιδιά, πέντε (5) αγόρια και πέντε (5) κορίτσια: τον Νικόλα, τον Χρήστο, τον Παντελή, τον Γιάννη και τον Κώστα , τη Θεμελίνα, τη Σεβαστή, την Αγγελική, τη Γεωργία και τη Μαρία. Στη ζωή βρίσκονται τα 8 παιδιά. Έχουν αποβιώσει ο Χρήστος και ο Παντελής. Επίσης η κυρά Παναγιούλα έχει 44 εγγόνια, 91 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα. Και τα 10 παιδιά της οικογένειας του Μιχάλη και της Παναγιούλας ξενιτευτήκαν στην Αυστραλία. Η κυρά Παναγιούλα και ο σύζυγος της Μιχάλης έμειναν στην Κάλυμνο και έκαναν κάποια ταξίδια στην Αυστραλία για να δουν τα παιδιά τους. Μάλιστα σε ένα ταξίδι τους στην Αυστραλία τα Χριστούγεννα του 1974, ήταν τότε που η πόλη του Ντάργουιν καταστράφηκε από τον κυκλώνα Τράσυ.

Αυτή την περίοδο η κυρά Παναγιούλα μένει στο σπίτι της μικρής κόρης της, της Μαρίας Στεφανιδάκη Βλασερού, στην Κέρκυρα. Η Μαρία με την οικογένεια της μόλις επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα, πήραν πριν 3 χρόνια, τον Δεκέμβριο 2018, την κυρά Παναγιούλα στην Κέρκυρα, όπου διαμένουν. Από τα 8 παιδιά της κυρά Παναγιούλας που είναι εν ζωή, τα τέσσερα μένουν στην Αυστραλία, τα δύο στην Κάλυμνο, ένα στην Κω και η Μαρία η μικρότερη στην Κέρκυρα.

Η όψη της υπεραιωνόβιας γιαγιάς

Τα κατάλευκα μαλλιά, το γαλήνιο ύφος, η ξεχωριστή γλυκύτητα, το χαμόγελο στα χείλη που ποτέ δεν της έλειψε, τα λαμπερά μάτια της, το αρχοντικό ύφος, οι ρυτίδες γήρατος που κι αυτές έχουν τη δική τους χάρη, συνθέτουν το σημερινό πορτρέτο της υπεραιωνόβιας κυρά Παναγιούλας στα 107 χρόνια της. Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα και παραθέτοντας κάποιες οικογενειακές φωτογραφίες, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Μαρία Στεφανιδάκη Βλασερού την μικρή κόρη της κυρά Παναγιούλας ,την Μαρία Κλήμη Στεφανιδάκη νύφη και την Παναγιούλα Στεφανιδάκη εγγονή για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που μας διέθεσαν.

Η γιαγιά αυτή αποτελεί τρανό παράδειγμα προς μίμηση. Παρά την ηλικία της φροντίζει τους άλλους ανθρώπους και προσφέρει αγάπη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Χειροκροτεί όλη η Ευρώπη: Ένας σφουγγαράς στην Κάλυμνο έφτιαξε ένα μουσείο θαλάσσιων ευρημάτων, μοναδικό σε όλο τον κόσμο

Απελπισμένη μαρτυρία γυναίκας: Ο άντρας μου μιλάει κρυφά στο Facebook με μια παλιά του σχέση

Μπράβο κορίτσι μου: Ελληνίδα δασκάλα πηγαίνει στην Τέλενδο με βαρκούλα από την Κάλυμνο για να κάνει μάθημα στα παιδάκια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ