μάθετε-πότε-πέφτει-για-το-2023-ετοιμαστ-65931

Μάθετε πότε “πέφτει” για το 2023: Ετοιμαστείτε για την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου 2023

Ανάγνωση: 4'

Ετοιμαστείτε για την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου και για πολλά…δώρα , αφού είναι πολύ μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα μας! 

Δείτε την ιστορία του Αγίου Γεωργίου, του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, και τη σύνδεσή του με τη γεωργία και τον στρατό. Επίσης, ενημερωθείτε για τις τρεις νέες υποχρεωτικές αργίες του έτους και τις διαφορές μεταξύ υποχρεωτικών και προαιρετικών αργιών.

Ημέρα του Αγίου Γεωργίου 2023

Η Ημέρα του Αγίου Γεωργίου είναι μία από τις σημαντικότερες κινητές γιορτές και γιορτάζεται συνήθως στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται στη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.Φέτος, πέφτει την Κυριακή του Θωμά. Η μισή Ελλάδα γιορτάζει αυτή τη γιορτή, η οποία τιμά τον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο.Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ συνδέεται επίσης με τη γεωργία, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης.

Άγιος Γεώργιος: Ο Μεγάλος Μάρτυρας

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.Όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη, προκαλώντας την οργή του Διοκλητιανού επειδή ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός και αγαπημένος του. Ο Γεώργιος αρνήθηκε τις προσφορές του Διοκλητιανού για πλούτο και γη για να αλλαξοπιστήσει και υποβλήθηκε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Αφού επέζησε των δοκιμασιών, ο Γεώργιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στις 23 Απριλίου 303 μ.Χ.

Το Απολυτίκιον, ή το τροπάριο που κλείνει τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, συνοψίζει τη ζωή και το έργο του Αγίου.Διαβάζει: «Ως ελευθερωτής των αιχμαλώτων και υπερασπιστής των φτωχών, ιατρός των ασθενών, υπέρμαχος των βασιλέων, τροπαιοφόρος μεγαλομάρτυς Γεώργιος, κηρύττων Χριστόν τω Θεώ, σώσον τας ψυχάς ημών».

Υποχρεωτικές διακοπές

Η έγκριση του σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Εργασίας σημαίνει ότι προστίθενται στο ημερολόγιο τρεις ακόμη υποχρεωτικές αργίες. Η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και η 28η Οκτωβρίου είναι πλέον υποχρεωτικές αργίες.Οι υποχρεωτικές αργίες απαγορεύουν στους εργαζόμενους να εργάζονται και δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός μιας ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης με μια ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Η αμοιβή κατά τις υποχρεωτικές αργίες εξαρτάται από το αν η επιχείρηση λειτουργεί την ημέρα αυτή ή όχι.

Προαιρετικές διακοπές

Οι προαιρετικές αργίες, από την άλλη πλευρά, επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θα λειτουργήσει η επιχείρηση ή όχι.Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται κατά τις προαιρετικές αργίες, αλλά αν το κάνουν, λαμβάνουν αμοιβή για την εργασία τους κατά τη μη εργάσιμη ημέρα, επιπλέον της προσαύξησης 75% που υπολογίζεται επί του νόμιμου ωρομισθίου για τις ώρες που εργάστηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα.Γιορτάστε την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα με παραδοσιακά έθιμα και εορταστικές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και συμμετάσχετε στις γιορτές και τις πομπές.Αφεθείτε στα παραδοσιακά φαγητά και ποτά και λάβετε μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου.

Ετοιμάστε από τώρα τα δώρα σας γιατί σίγουρα κι εσείς ξέρετε κάποιον που  να γιορτάζει αυτή τη μέρα!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Είναι μάνα και καταλαβαίνει: Η Μενεγάκη είναι η μόνη που είπε για την 11χρονη αυτό που καμία δεν τόλμησε

Δακρύζει και η Παναγία: Αύριο η κηδεία της 11χρονης Βασιλικής

11χρονη Βασιλική: Δάκρυσε μέχρι και ο ιατροδικαστής όταν το ανακάλυψε: Ο φρικτός τρόπος που αποτελείωσε ο 37χρονος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ