η-θερινή-ώρα-επηρεάζει-το-βιολογικό-σα-60655

Η θερινή ώρα επηρεάζει το βιολογικό σας ρολόι: Δείτε εδώ τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανάγνωση: 9'

Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου. Την Κυριακή, 12 Μαρτίου, οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα «ανοιχθούν προς τα εμπρός» – γνωστός και ως χάνουν μια ώρα ύπνου καθώς τα ρολόγια προχωρούν μπροστά – και θα εισέλθουν στη θερινή ώρα (DST). Αυτό σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως το πρωί και περισσότερο το βράδυ, το οποίο μπορείτε να θεωρήσετε εισιτήριο μονής διαδρομής για επιστροφή ή έξοδο από τα χειμερινά μπλουζ, ανάλογα με το αν είστε κουκουβάγια ή νωρίς πουλί.

Η θερινή ώρα

Αν και η θερινή ώρα (DST) μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζουν φωτεινότερες, πιο ευτυχισμένες μέρες, δεν είναι όλα ηλιοφάνεια και ουράνια τόξα. Αυτή η βάρδια των 60 λεπτών, αν και φαινομενικά μικρή, μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία σας, εκτός από το να σας κάνει να καθυστερήσετε μια ώρα για brunch το πρωί της Κυριακής.

Αυτό συμβαίνει επειδή η θερινή ώρα (DST) διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας – το 24ωρο ρολόι του σώματος που διέπεται από το φως – αναγκάζοντάς το να ακολουθεί ένα αφύσικο πρόγραμμα μέχρι τον Νοέμβριο, όταν τα ρολόγια επιστρέφουν στην τυπική ώρα.Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι μια σύνθετη αλληλεπίδραση γονιδίων, ενζύμων και ορμονών που ελέγχουν τις καθημερινές σας διακυμάνσεις στη διάθεση, την όρεξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πέψη, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και το σάκχαρο του αίματος, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Ακόμα κι αν δεν δίνετε σημασία στην ώρα, σχεδόν κάθε ιστός, όργανο και κύτταρο στο σώμα σας έχει ένα εσωτερικό ρολόι. Επομένως, το να σπρώχνετε αυτές τις ταχύτητες μία ώρα μπροστά μπορεί να έχει συνέπειες που θα μπορούσαν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή ίσως και μήνες.Ένα από τα πιο προφανή είναι η διαταραχή του ύπνου, η οποία συχνά ευθύνεται για την προσωρινή αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων (μαζί με την οδήγηση στο σκοτάδι), των λαθών στο χώρο εργασίας και των τραυματισμών μετά την έναρξη της θερινής ώρας. Η αλλαγή της ώρας έχει επίσης συνδεθεί με κίνδυνο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Εν τω μεταξύ, το DST δεν προσφέρει κανένα προφανές όφελος για την υγεία, δήλωσε στο BuzzFeed News ο Joseph Takahashi, ειδικός στα βιολογικά ρολόγια και πρόεδρος του τμήματος νευροεπιστημών στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Φυσικά, μερικοί άνθρωποι αγαπούν το DST λόγω του επιπλέον βραδινού φωτός που τους δίνει ώθηση σεροτονίνης και περισσότερο χρόνο για να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες μετά τη δουλειά ή το σχολείο. Αλλά δεν το τηρούν όλες οι πολιτείες και τα εδάφη των ΗΠΑ. Η Χαβάη και η Αριζόνα (εξαιρουμένου του Έθνους Ναβάχο), δεν το κάνουν, ούτε τα εδάφη των ΗΠΑ της Αμερικανικής Σαμόα, του Γκουάμ, των Βορείων Μαριανών Νήσων, του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων. (Περίπου το ένα τέταρτο του κόσμου ακολουθεί DST.)Εάν ζείτε κάπου που κάνει τη μετατόπιση της θερινής ώρας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το πώς μπορεί να επηρεάσει το ρολόι του σώματός σας και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας.

Γιατί η θερινή ώρα επηρεάζει το σώμα σας

Η αλλαγή ώρας της θερινής ώρας διαταράσσει το κοινωνικό μας ρολόι, το οποίο υπαγορεύει πότε πηγαίνουμε στη δουλειά, στο σχολείο και πότε κάνουμε παρέα με φίλους. Τα βιολογικά μας ρολόγια, που ακολουθούν τον ήλιο, δεν μπορούν πάντα να συμβαδίζουν με την αλλαγή. (Πολλά ρολόγια, το ξέρω).

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση» ή «κοινωνικό jetlag». Ενώ μπορεί να είστε σε θέση να προσαρμοστείτε στην αλλαγή σε μερικές ημέρες, μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται περισσότερο, ιδιαίτερα εκείνοι με διαταραχές ύπνου, θέσεις εργασίας με ασυνεπείς ώρες, προβλήματα ψυχικής υγείας ή άλλες καταστάσεις όπως ο αυτισμός.Αλλά ανεξάρτητα από το ποιος είστε ή τι κάνετε για τα προς το ζην, το ρολόι του σώματός σας δεν «προσαρμόζεται ποτέ», δήλωσε στο BuzzFeed News η Δρ Μπεθ Μάλοου, καθηγήτρια νευρολογίας και διευθύντρια του τμήματος διαταραχών ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί. .

«Νομίζω ότι θα μπορούσατε να πείτε ότι προσαρμόζεστε στην απώλεια ύπνου σε λίγες μέρες, αλλά από την άποψη της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, είστε πραγματικά εκτός λειτουργίας για όλη τη χρονική περίοδο», είπε ο Malow. «Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που συμβαίνει με το φως και αυτού που συμβαίνει με το σώμα μας. Περιορίζει το σύστημα με τρόπο που η μετακίνηση των ζωνών ώρας μπορεί να μην είναι.”Επιπλέον, δεν είναι όλα τα ρολόγια σώματος ίδια. περίπου το 80% των ανθρώπων έχουν κιρκάδιο ρυθμό που είναι πιο αργός από 24 ώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% έχει έναν ρυθμό που τρέχει λίγο πιο γρήγορα, είπε ο Takahashi, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν την αλλαγή ώρας θερινής ώρας από άλλους.

Η θερινή ώρα πιθανότατα θα διαταράξει τον ύπνο σας

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εσωτερική αταξία που προκαλείται από το «άνοιγμα προς τα εμπρός» αφήνει το μεγαλύτερο σημάδι στον ύπνο μας, σύμφωνα με την Εταιρεία Έρευνας για τους Βιολογικούς Ρυθμούς. Συχνά μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη αϋπνία, ημερήσια κόπωση, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία στην ορθή σκέψη.

Μια μελέτη 55.000 ανθρώπων στην Κεντρική Ευρώπη που δημοσιεύθηκε το 2007 στο περιοδικό Current Biology διαπίστωσε ότι τις «ελεύθερες μέρες» οι άνθρωποι επέστρεφαν στο βιολογικό τους ρολόι αντί στο κοινωνικό ρολόι κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης μια υποομάδα 50 ατόμων για οκτώ εβδομάδες και στις δύο αλλαγές χρόνου. Οι εθελοντές ήταν είτε ξενύχτηδες, που προτιμούσαν να ξενυχτούν και να κοιμηθούν μέσα, είτε πρωινοί κορυφαίοι, που είχαν την τάση να σηκώνονται και να κοιμούνται νωρίτερα.Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ τα επίπεδα ύπνου και αιχμής της δραστηριότητάς τους προσαρμόστηκαν γρήγορα στο τέλος της θερινής ώρας, ποτέ δεν προσαρμόστηκαν πραγματικά στην αλλαγή την άνοιξη, ιδιαίτερα αν ήταν ξενύχτηδες.Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι αυτή η «ατελής προσαρμογή» δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμη, αλλά μπορεί να διαρκέσει για ολόκληρο το DST.

Η θερινή ώρα επηρεάζει και άλλες πτυχές της υγείας μας

Το DST σχετίζεται επίσης με αύξηση των ποσοστών καρδιακής προσβολής. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Heart, οι ερευνητές εξέτασαν ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία του Μίσιγκαν. Διαπίστωσαν ότι σε διάστημα τριών ετών, σημειώθηκε αύξηση 24% στον αριθμό των καρδιακών προσβολών τις Δευτέρες μετά την έναρξη της θερινής ώρας σε σύγκριση με άλλες Δευτέρες του έτους. Τις Τρίτες που ακολούθησαν την επιστροφή στην κανονική ώρα, σημειώθηκε μείωση 21% στον αριθμό των εμφραγμάτων.Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος του DST περιορίζεται στον χρόνο των καρδιακών προσβολών και όχι στη συνολική επίπτωση. οι απότομες αλλαγές στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, καθώς και το αυξημένο άγχος που σχετίζεται με την έναρξη μιας νέας εργάσιμης εβδομάδας, μπορεί να πυροδοτήσουν γεγονότα σε άτομα που θα τα είχαν σε κάποια άλλη στιγμή.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή ώρας 2023: Πλησιάζει η χειμερινή ώρα, πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ