κορυφαίες-στρατηγικές-για-τη-βελτίωσ-62038

Κορυφαίες στρατηγικές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων

Ανάγνωση: 10'

Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση ή έργο απαιτεί ένα σπουδαίο σχέδιο και σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους για να το υλοποιήσουν. Αλλά η παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, η τελική αποτελεσματικότητα των προσπαθειών σας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο μακριά και γρήγορα μπορείτε να πάτε. Για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητα, χρειάζεστε ένα σαφές σχέδιο για το τι και πώς πρέπει να συμβούν τα πράγματα για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση για να βελτιώσει την παραγωγικότητά της;

Η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων σχετίζεται άμεσα με το πόσο αφοσιωμένο είναι ένα άτομο με την εργασία του και τον εργοδότη του. Μια πρόσφατη μελέτη από το Harvard Business Review δείχνει ότι οι άνθρωποι εργάζονται σκληρότερα όταν κάποιος παρακολουθεί και δείχνει εκτίμηση για τις προσπάθειές τους. Εναπόκειται στους μάνατζερ και τους ηγέτες των εταιρειών να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να είναι αρκετά παρακινητικό ώστε να κρατά τους ανθρώπους συγκεντρωμένους.

10 καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσετε την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων

Χωρίς ένα σαφές σχέδιο επιτυχίας, καμία εταιρεία δεν μπορεί να κρατήσει τους υπαλλήλους της σταθερά παραγωγικούς. Ακολουθούν 10 από τις κορυφαίες τακτικές για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.

1.Βελτίωση παραγωγικότητας:  Κρατήστε τα πράγματα απλά

Ενώ η ύπαρξη μιας στρατηγικής παραγωγικότητας είναι βασικό στοιχείο, δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Η δημιουργία ενός απλού, εστιασμένου σχεδίου με σαφή βήματα και αποτελέσματα βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν στο έργο τους και τους προετοιμάζει για επιτυχία. Σχεδιάστε στόχους SMART με συγκεκριμένα, εφικτά καθήκοντα, ώστε όλοι να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

2.Βελτίωση παραγωγικότητας: Ορίστε υπενθυμίσεις

Τα έξυπνα ημερολόγια και οι εφαρμογές υπενθύμισης όπως το To do list παρακολουθούν τι πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνει ο εγκέφαλός σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείτε να τα ενσωματώσετε με εργαλεία συνεργασίας όπως το Slack που σας επιτρέπουν να οργανώνεστε ανά κανάλια, θέματα και ομάδες. Ορίστε ειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις σημαντικών ορόσημων σε επίπεδο ομάδας και βάλτε τα άτομα να ορίσουν τις δικές τους εργασίες μέσα στο ίδιο κανάλι για πιο λεπτομερή αντικείμενα.

3.Βελτίωση παραγωγικότητας: Επανεξέταση των στόχων καθημερινά (ή τουλάχιστον τακτικά)

Ο καθορισμός στόχων είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη κάθε επιχειρηματικής στρατηγικής. Αλλά δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν επανεξετάζονται και δεν αναθεωρούνται με συνέπεια. Αφού καθορίσετε σαφείς στόχους, βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν έναν τρόπο να ελέγχουν καθημερινά την πρόοδο. Εάν η καθημερινή δεν έχει νόημα σε ένα συγκεκριμένο σενάριο, ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως η αποστολή εβδομαδιαίων περιλήψεων προόδου ή η απάντηση εντός 48 ωρών.

4.Βελτίωση παραγωγικότητας: Ελαχιστοποιήστε τις δραστηριότητες που σπαταλούν χρόνο

Είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, αμέτρητα πράγματα μπορούν να κλέψουν την προσοχή μας από τη δουλειά. Οι επιτυχημένοι μάνατζερ το γνωρίζουν αυτό και καταστρώνουν τρόπους για να καταπολεμήσουν τα σοβαρότερα από αυτά. Δείτε πώς να αποφύγετε ορισμένους κοινούς “δολοφόνους” της παραγωγικότητας:

  • Συναντήσεις: Περιορίστε τον αριθμό των συναντήσεων που έχετε και το ποιος τις παρακολουθεί. Εάν μια συνάντηση είναι απολύτως απαραίτητη, θα πρέπει να έχει σαφή, εστιασμένη ημερήσια διάταξη, χρονικά όρια ανά θέμα και να λήγει μόλις υπάρξει λύση (ναι, θέλουμε πίσω τα 15 λεπτά μας!).
  • Ηλεκτρονικά μηνύματα: Υπάρχουν πολλοί ταχύτεροι τρόποι για να λάβετε ή να μοιραστείτε πληροφορίες από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στείλτε ένα γρήγορο μήνυμα στο Slack ή ένα DM, ξεκινήστε μια αυτοσχέδια βιντεοσυνομιλία ή σηκώστε το τηλέφωνο. Η απευθείας σύνδεση μέσω εργαλείων πραγματικού χρόνου είναι σχεδόν πάντα πιο αποτελεσματική.
  • Συνάδελφοι: Αν και θέλετε πάντα να έχετε καλή σχέση με τους συναδέλφους σας, υπάρχει χρόνος και χώρος για προσωπικές συζητήσεις. Παρέχετε ευκαιρίες στους ανθρώπους να γευματίζουν μαζί, προσφέρετε video happy hours, δημιουργήστε επίκαιρα κανάλια συνομιλίας και ενθαρρύνετε άλλες δραστηριότητες για να συνδεθείτε εκτός του χρόνου εργασίας.
  • Έλλειψη οργάνωσης: Η αποδιοργάνωση αναγκάζει τους ανθρώπους να χάνουν χρόνο ψάχνοντας αυτό που χρειάζονται (βλέπε: εισερχόμενα μηνύματα 5.000 μηνυμάτων). Πέρα από τα καθαρά γραφεία και τους καλά επισημασμένους φακέλους, η οργάνωση των ψηφιακών ροών εργασίας μπορεί να αυξήσει δραματικά την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, η διαχείριση ομάδων μέσω του Slack σας επιτρέπει να αναζητάτε συνομιλίες ανά κανάλι, να μοιράζεστε αρχεία στο πλαίσιο έργων, να καρφιτσώνετε σημαντικά έγγραφα για ταχύτερη πρόσβαση και να ξεκινάτε συσκέψεις, όλα σε ένα μέρος.
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Σύμφωνα με την έκθεση “2021 Social Media Trends” της GlobalWebIndex, οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο σχεδόν δυόμισι ώρες την ημέρα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Εφαρμόστε μια πολιτική που να ορίζει σαφώς πότε είναι εντάξει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πότε η εστίαση στη δουλειά.
  • Αναβλητικότητα: Όλοι το κάνουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποτρέψετε είναι μέσω σαφώς καθορισμένων προθεσμιών και υπευθυνότητας. Κάθε άτομο που έχει μια ημερομηνία λήξης για το έργο του θα πρέπει να έχει κάποιον που τον παρακολουθεί, διασφαλίζοντας ότι ο στόχος τηρείται.

5.Βελτίωση παραγωγικότητας: Χρήση εφαρμογών παραγωγικότητας

Η τεχνολογία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη βοήθειά μας και ο μεγαλύτερος αντιπερισπασμός μας. Όταν χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό, οι εφαρμογές μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές παραγωγικότητας περιλαμβάνουν:

  • Slack
  • Todoist
  • Dropbox
  • Evernote
  • Asana

6. Βελτίωση παραγωγικότητας: Παρακινήστε την ομάδα σας

Μία από τις πιο δύσκολες (και σημαντικές) στρατηγικές ανάπτυξης της επιχείρησης είναι να κρατάτε τα μέλη της ομάδας σας παρακινημένα. Το “πώς” μπορεί να είναι διαφορετικό για σχεδόν οποιονδήποτε ρωτήσετε. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε σαφή κατανόηση του τι είναι πιο σημαντικό για κάθε άτομο με το οποίο συνεργάζεστε.

Η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών κινήτρων είναι το κλειδί για την επίτευξη του γλυκού σημείου παραγωγικότητας. Η εσωτερική παρακίνηση προωθεί αυτοαναφορικές ωφέλειες που κάνουν ένα άτομο να θέλει να είναι επιτυχημένο για κανέναν άλλο λόγο εκτός από την προσωπική του ικανοποίηση. Από την άλλη πλευρά, τα εξωγενή κίνητρα παρέχουν εξωτερικές ανταμοιβές για την καλή συμπεριφορά και την επίτευξη των στόχων, όπως επιπλέον ημέρες άδειας ή ένα εταιρικό πάρτι.

7.Βελτίωση παραγωγικότητας: Αποφύγετε το multitasking

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι σπουδαίοι multitaskers, αλλά στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να εργάζεστε σε ένα πράγμα κάθε φορά. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το multitasking μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ατομική παραγωγικότητα έως και κατά 40%. Στο ελάχιστο, βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της ομάδας έχουν σχετικά ίσο φόρτο εργασίας. Αναθέστε καθήκοντα ανάλογα με το ποιος είναι καλύτερος σε αυτά ή πρόθυμος να τα αναλάβει (αντί πάντα με βάση τον ρόλο ή τον τίτλο). Ο καθορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών ελαχιστοποιεί επίσης την ανάγκη να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή να καταβάλλετε ελάχιστη προσπάθεια.

8.Βελτίωση παραγωγικότητας: Προσφέρετε ένα πρόγραμμα ευεξίας

Η ευεξία περιλαμβάνει τη σωματική και την ψυχική υγεία, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με το Harvard Business Review, οι άνθρωποι με ισχυρή ψυχική υγεία είναι 23% πιο παραγωγικοί και οι σωματικά υγιείς εργαζόμενοι είναι 17% πιο παραγωγικοί.

Παροχές όπως τα προγράμματα απώλειας βάρους, οι εξετάσεις υγείας ή ο εξοπλισμός γυμναστικής στο χώρο του ξενοδοχείου είναι εξαιρετικές στρατηγικές που βοηθούν τις ομάδες να βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητά τους, εστιάζοντας στο σύνολο του ατόμου.

9.Βελτίωση παραγωγικότητας: Επικεντρωθείτε στην εστίαση

Η εξουθένωση των εργαζομένων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα σε κάθε κλάδο. Οδηγεί σε αναβλητικότητα, έλλειψη κινήτρων, ακόμη και σε τραυματισμούς και ασθένειες. Μια μελέτη του 2019 από το περιοδικό Psychology and Health έδειξε ότι οι διακοπές μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία, τη γνωστική λειτουργία και τις σχέσεις.

Ενθαρρύνετε τα διαλείμματα και τις διακοπές για να διατηρείται το μυαλό σε ισορροπία. Προσφέρετε επιλογές απομακρυσμένης εργασίας για να μειώσετε την κούραση από τις μετακινήσεις. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε ισχυρή επικοινωνία με την απομακρυσμένη ομάδα σας, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα της επιχείρησής σας.

10.Βελτίωση παραγωγικότητας: Πραγματοποιήστε συναντήσεις ένας προς έναν

Είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να επικοινωνούν ανοιχτά και να μοιράζονται τις ιδέες τους στον εργασιακό χώρο, είτε με το αφεντικό τους είτε με τους συναδέλφους τους. Για να προωθήσετε τη συμπερίληψη, οργανώστε συνεργασίες με τα μέλη της ομάδας σας. Προγραμματίστε τακτικές προσωπικές συναντήσεις ή συνομιλίες μέσω βίντεο για να συζητήσετε τον φόρτο εργασίας, τους στόχους και τους αγώνες με στόχο τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης και εμπειρίας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Πρώτη στο “Forbes” η Μαρία Αγγελικούση: Aπό γιατρός σε χώρες της Αφρικής στο τιμόνι του μεγαλύτερου ελληνικού στόλου

Αγγελική Φράγκου: Η γυναίκα που αλλάζει την ελληνική ναυτιλία αγόρασε 35 πλοία και έχει τον 3ο μεγαλύτερο στόλο φορτηγών πλοίων

Εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ: H “οικογένεια” Βενέτη κλείνει 75 χρόνια και εισάγει αναπτυξιακό πρόγραμμα το 2023

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ