είναι-αλήθεια-η-κατάθλιψη-των-διακοπώ-61037

Είναι αλήθεια: Η κατάθλιψη των διακοπών υπάρχει, αλλά δεν κρατάει για πάντα

Ανάγνωση: 6'

Δεν είστε μόνο εσείς — οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε εναλλαγή διαθέσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών και περισσότεροι από τους μισούς νιώθουν κάποιο άγχος και κούραση τις τελευταίες εβδομάδες του έτους.Τα ταξίδια, η ενασχόληση με την οικογένεια και η δαπάνη χρημάτων είναι από τους κύριους λόγους που μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο από χαρούμενοι τις διακοπές. Συνήθως δεν είναι κλινική κατάθλιψη, είπε ο Rodino – περισσότερο μια αδιαθεσία ή τρόμος για τις στιγμές του βιβλίου ιστοριών των Χριστουγέννων: ψώνια, οικογενειακό δείπνο και δώρα έναρξης.

Είναι αληθινό γεγονός ή ανθρώπινη επινόηση;

«Αν κάποιος επινόησε ένα πειραματικό σύνολο περιστάσεων που θα δοκίμαζε την ακεραιότητα του ελέγχου της διάθεσης ενός ατόμου, θα εφεύρει την περίοδο των διακοπών στο τέλος του έτους», έγραψε ο ψυχίατρος Jonathan Himmelhoch του Western Psychiatric Institute and Clinic πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. αναφορά για τα γιορτινά μπλουζ, αποκαλώντας τέτοια συναισθήματα προβλέψιμη, γνήσια αντίδραση στην εποχή.

«Μπορεί να βρεθείτε να τσακώνεστε για το τηλεχειριστήριο με έναν αδερφό που δεν έχετε δει εδώ και ένα χρόνο», είπε στο BuzzFeed News η ψυχολόγος Pauline Wallin, συγγραφέας του Taming Your Inner Brat: A Guide for Transforming Self-Defeating Behavior. «Φυσικά δεν πρόκειται για το απομακρυσμένο, αλλά για τη δύναμη και τον ανταγωνισμό και τα συναισθήματα γύρω από τον ανταγωνισμό των αδελφών».

«Έχετε ένα σχέδιο για να το αντιμετωπίσετε», συμβούλεψε. Εάν γνωρίζετε ότι ένας συγγενής θα έχει πρόβλημα, για παράδειγμα, σκεφτείτε εκ των προτέρων πώς θέλετε να τον αντιμετωπίσετε για να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας στο τέλος των διακοπών, ίσως βλέποντας μια ταινία ή περνώντας χρόνο με τα ανίψια και τους ανιψιούς αντί να συμμετάσχετε σε μια οικογενειακή διαμάχη.

«Η συναισθηματική αποστασιοποίηση είναι κακή για την επίλυση συγκρούσεων σε στενές σχέσεις, αλλά για να ξεπεραστούν οι βραχυπρόθεσμες, δεν είναι κακή λύση», είπε. Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε μια ταινία με ανθρώπους να μαλώνουν (ή ο Μάικ Πενς βλέπει τον πρόεδρο να μαλώνει», αστειεύτηκε) αντί να πηδήξετε στη μέση της μακροχρόνιας οικογενειακής διαμάχης.

Τι συμβαίνει με τους φοιτητές;

Για τους φοιτητές, οι βαθμοί από ένα εξάμηνο που μόλις τελείωσε είναι μια διαρκής ανησυχία για την επιστροφή στο σπίτι για τις διακοπές, καθώς αυτές είναι συχνά το θέμα των ερωτήσεων που τους βομβαρδίζουν όταν περνούν την πόρτα.

«Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, για το να είμαστε ειλικρινείς με τους γονείς για ένα λιγότερο καλό εξάμηνο, φόβοι να απογοητεύσουμε μέλη της οικογένειας, να μην είμαστε ειλικρινείς για το πώς πάνε τα πράγματα», δήλωσε στο BuzzFeed News η ψυχολόγος Sherry Molock του Πανεπιστημίου George Washington. μέσω e-mail.

«Μερικοί μαθητές ανακαλύπτουν ποιοι είναι (και δεν είναι) και αγωνιούν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με την οικογένειά τους», είπε. Οι πηγές άγχους ποικίλλουν από την ανακάλυψη μιας σεξουαλικής ταυτότητας ή το να ερωτευτούν κάποιον που οι γονείς μπορεί να αντιπαθούν μέχρι την αλλαγή ειδικότητας. «Συχνά εκπλήσσομαι για το πόσο φοβισμένοι είναι οι μαθητές να πουν στους γονείς τους ότι αλλάζουν σε μια ειδικότητα που πιστεύουν ότι οι γονείς τους θα αποδοκιμάσουν», είπε ο Molock.

Το άγχος των διακοπών

Το θετικό των διακοπών είναι ότι τελειώνουν, και μαζί τους, το εποχικό άγχος για τους περισσότερους. «Είναι εντάξει να νιώθεις θλίψη», είπε ο Γουάλιν. «Προσπαθώ να πω στους ανθρώπους ότι τα Χριστούγεννα είναι όπως κάθε άλλη μέρα, είναι μόνο 24 ώρες και μπορούν να προχωρήσουν για να νιώσουν μια νέα αίσθηση σκοπού μετά».

Αν και η γενική αδιαθεσία αυξάνεται κατά την περίοδο των γιορτών, οι ψυχιατρικές παραπομπές για αυτοκτονίες στην πραγματικότητα μειώνονται, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του CDC, και έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες. Το προπύργιο της οικογένειας και των φίλων που βρίσκονται κοντά φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο πιθανό να αυτοκτονήσουν.

Μια πιο ανησυχητική περίοδος για τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη έρχεται την άνοιξη, όταν τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν γράψει για ένα «φαινόμενο ανάκαμψης» ή ένα «φαινόμενο σπασμένων υποσχέσεων» μεταξύ των ατόμων με κλινική κατάθλιψη που στρατιωτίζουν τις διακοπές αλλά αυτοκτονούν αργότερα, αφού η χαρά της εποχής τελειώσει.

Εάν τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν οι άνθρωποι τον Δεκέμβριο επιμείνουν μέχρι τον Ιανουάριο ή τους επόμενους μήνες, κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει πραγματικά να δείτε κάποιον για βοήθεια, είπε ο Rodino. Και αν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μήνες μετά τις διακοπές, αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι.

«Ρωτώ τα παιδιά τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο τι πήραν για τα Χριστούγεννα. Δεν θυμούνται. Οπότε μην ανησυχείς αν όλα δεν είναι τέλεια».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

42 εuρώ σουίτα με πρωινό σε 4άστερο και η θάλασσα στο πιάτο: Η χώρα δίπλα στην Ελλάδα με τις εξωφρενικά χαμηλές τıμές

Τα πάντα κλεισμένα στο Airbnb: Το νησί που «ξεπουλάει» το φετινό καλοκαίρι με τιμές έως 130€ τη βραδιά

«Εξαιρετικό φαγητό, διαμονή οικονομική, παραλίες εκπληκτικές»: Το αγαπημένο νησί – έκπληξη του Τάσου Δούση για καλοκαιρινές διακοπές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ