χρώματα-και-δυτικός-κόσμος-η-κουλτούρ-61650

Χρώματα και Δυτικός κόσμος: Η κουλτούρα που αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα

Ανάγνωση: 9'

Τί πραγματικά συμβολίζουν τα χρώματα? Τα χρώματα έχουν σημασία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα χρώματα όχι μόνο επηρεάζουν τα συναισθήματα, αλλά έχουν επίσης νόημα στη θρησκεία και σε διάφορους πολιτισμούς. Σε αυτή το άρθρο θα λάβετε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως, “Τι συμβολίζει το κόκκινο χρώμα;” Αυτή η ερώτηση απαντάται διαφορετικά ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κόσμο.

Χρώματα και Δυτικός Κόσμος :

Φανάρια: Κόκκινο σημαίνει στάση, κίτρινο σημαίνει προσοχή και πράσινο σημαίνει πάω. Οι κίτρινες πινακίδες προειδοποιούν επίσης τους οδηγούς για επερχόμενες στροφές, διαβάσεις πεζών και διαβάσεις ζώων.

Πατριωτισμός:

Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι χώρες έχουν σημαία. Τα χρώματα κάθε σημαίας συνήθως θεωρούνται πατριωτικά. Το κόκκινο, το λευκό και το μπλε συμβολίζουν τον πατριωτισμό στις Η.Π.Α.

Διακοπές:

Το κόκκινο και το πράσινο είναι τα αγαπημένα χρώματα των Χριστουγέννων. Χρώματα του φθινοπώρου όπως το πορτοκαλί, το καφέ, το κίτρινο και το κόκκινο συνδέονται με την Ημέρα των Ευχαριστιών με το μαύρο και το πορτοκαλί που σχετίζεται με το Halloween. Τα παστέλ χρώματα χρησιμοποιούνται για το Πάσχα. Επειδή τα λουλούδια είναι ένα κοινό δώρο για την Ημέρα της Μητέρας, χρώματα όπως το κίτρινο, το ροζ και το κόκκινο χρησιμοποιούνται συχνά.

Συναισθήματα:

Το μπλε θεωρείται συντηρητικό. Το κόκκινο είναι δύναμη και επιθετικότητα. Τα φωτεινότερα χρώματα όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί αντιπροσωπεύουν ζεστασιά όχι μόνο με τα συναισθήματα αλλά και με τη θερμοκρασία. Τα ψυχρά χρώματα είναι μπλε, πράσινο, μαύρο ή οποιοδήποτε χρώμα με σκούρα απόχρωση. Όταν κάποιος αισθάνεται πεσμένος ή καταθλιπτικός, λέγεται ότι νιώθει «μπλε». Όταν κάποιος είναι θυμωμένος «βλέπει κόκκινο». Όταν κάποιος φαίνεται να φοβάται λέγεται «κίτρινος».

Οικολογία:

Προφανώς το πράσινο είναι το κύριο χρώμα που συμβολίζει την οικολογία. Η νέα φράση για τους ανθρώπους ή τις εταιρείες που βρίσκουν τρόπους να περικόψουν την ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα ή πράγματα που βλάπτουν το περιβάλλον είναι «να γίνει πράσινο».

Φράσεις:

Όταν κάτι θεωρείται αντίθετο, ακραίο ή σταθερή θέση, λέγεται ότι είναι «μαύρο ή άσπρο». Όταν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο ή δεν βρίσκεται σε σταθερή θέση, λέγεται ότι είναι μια «γκρίζα ζώνη». Τα μπλουζ περιγράφουν μια μορφή μουσικής

Θρησκεία:

Τα χρώματα χρησιμοποιούνται επίσης σε θρησκευτικές τελετές ή αντιπροσωπεύουν πτυχές της θρησκείας. Οι ιθαγενείς της Αμερικής περιλαμβάνουν χρώματα σε θρησκευτικές τελετές. Το Έθνος Ναβάχο θεωρεί τέσσερα χρώματα ως σημαντικά: Τυρκουάζ, λευκό, κίτρινο και μαύρο. Αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τέσσερα ιερά βουνά. Το έθνος των Απάτσι θεωρεί επίσης σημαντικά τέσσερα χρώματα: Πράσινο, λευκό, κίτρινο και μαύρο. Αυτά είναι ιερά χρώματα του λευκού βουνού και χρησιμοποιούνται επίσης στην κυβέρνηση. Το έθνος της Αϊόβα θεωρεί επίσης τέσσερα χρώματα ιερά: Μαύρο, κίτρινο, κόκκινο και λευκό. Αντιπροσωπεύουν την κατεύθυνση, τη σημαία τους και αυτό που θεωρούν ότι είναι τέσσερις φυλές ανθρώπων.

Στον Θιβετιανό Βουδισμό, το μπλε είναι το χρώμα του Vairochana, ενός ουράνιου Βούδα, του οποίου η εικόνα είναι η απεραντοσύνη του μπλε του ουρανού. Οι βουδιστές μοναχοί φορούν πορτοκαλί (συγκεκριμένα το χρώμα σαφράν) ρόμπες κυρίως λόγω της παράδοσης. Αυτή ήταν η φθηνότερη βαφή χρώματος εκείνη την εποχή και αυτό συνέχιζαν να φορούν. Οι ίδιες οι ρόμπες συμβολίζουν την «απλότητα και την απόσπαση του υλισμού».

Το πράσινο είναι το παραδοσιακό χρώμα του Ισλάμ. Η ισλαμική σημαία είναι πράσινη. Το πράσινο αναφέρεται επίσης στο Κοράνι ως το χρώμα των ενδυμάτων, των μαξιλαριών και των χαλιών στον παράδεισο.

Στον Ινδουισμό, το σαφράν είναι το πιο ιερό τους χρώμα. Το σαφράν αντιπροσωπεύει τη φωτιά που καίει τις ακαθαρσίες μας. Το κίτρινο αντιπροσωπεύει τη γνώση και τη μάθηση. Το πράσινο χρώμα του Μαχαράστρα αντιπροσωπεύει τη ζωή και την ευτυχία. Το μπλε χρώμα είναι σαν το άπειρο όπως η απεραντοσύνη των ωκεανών και του ουρανού.

Στον Χριστιανισμό, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού και της θυσίας. Το λευκό αντιπροσωπεύει το σώμα του Χριστού. Το μαύρο αντιπροσωπεύει την αμαρτία στην καθολική λειτουργία. Το γκρι είναι το χρώμα της τέφρας και αυτό αντιπροσωπεύει τη μετάνοια στον Καθολικισμό. Το μωβ είναι το λειτουργικό χρώμα για τις εποχές της Έλευσης και της Σαρακοστής. Ο παράδεισος περιγράφεται ότι έχει πολύ χρυσό σε κτίρια και δρόμους. Το λευκό και το ασημί χρησιμοποιούνται στη λειτουργία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Η Αγία Γραφή λέει ότι πολλοί στη Μέση Ανατολή και στη Ρώμη εκτιμούσαν τα χρωματιστά πετράδια και τα κοσμήματα. Κόκκινο και λευκό κοράλλι χρησιμοποιήθηκε για χάντρες και στολίδια. Κόκκινα ρουμπίνια και γαλάζιο τιρκουάζ δόθηκαν ως δώρα.

Ο τρόπος που τα χρώματα χρησιμοποιήθηκαν στην ιατρική και σε θεραπευτικές μεθόδους

Τα χρώματα χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη θεραπεία (ονομάζεται επίσης χρωμοθεραπεία). Τα χρώματα έχουν τεράστια επίδραση στους ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικές διαταραχές ή που είναι συναισθηματικά προβληματισμένοι. Το μπλε χρώμα έχει ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους και μειώνει την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση. Το κόκκινο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μερικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν το πράσινο για να καταπραΰνουν και να χαλαρώσουν συναισθηματικά διαταραγμένους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το βιολετί χρώμα είναι καλό για τις ημικρανίες.Το κίτρινο βοηθά τους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν και ανακουφίζει από την κατάθλιψη.

Ιδεολογία και Κουλτούρα των χρωμάτων

Το χρώμα σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Όλοι έχουμε τα δικά μας αγαπημένα χρώματα. Στους ανθρώπους αρέσουν τα διαφορετικά χρώματα όπως τα διαφορετικά φαγητά. Το χρώμα αντιπροσωπεύει επίσης συναισθήματα, ανθρώπους, χώρες, πολιτισμούς και συμβολισμούς χρώματος. Στον δυτικό κόσμο, το κόκκινο χρώμα θεωρείται συχνά ότι συμβολίζει τον θυμό ή την επιθετικότητα. Ορισμένες εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων χρεώνουν περισσότερα για τα κόκκινα αυτοκίνητα επειδή ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες κόκκινων αυτοκινήτων είναι πιο επιθετικοί ή παίρνουν περισσότερους κινδύνους.

Βιβλία με χρώματα

Μαύρο: Η ιστορία ενός χρώματος – Μαύρο – το αγαπημένο χρώμα των ιερέων και των μετανοούντων, των καλλιτεχνών και των ασκητών, των σχεδιαστών μόδας και των φασιστών – ήταν πάντα αντικρουόμενες ιδέες: εξουσία και ταπεινοφροσύνη, αμαρτία και αγιότητα, εξέγερση και συμμόρφωση, πλούτος και φτώχεια , καλό και κακό. Σε αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο, ο καταξιωμένος συγγραφέας του «Μπλε» αφηγείται τώρα τη συναρπαστική κοινωνική ιστορία του μαύρου χρώματος στην Ευρώπη.

Χρώμα και νόημα: Τέχνη, επιστήμη και συμβολισμός- Έχει το χρώμα επίδραση στα συναισθήματά μας; Το φαινόμενο του χρώματος εξετάζεται με νέους τρόπους στο τελευταίο βιβλίο του John Gage. Η μελέτη του βασίζεται στην πεποίθηση ότι το χρώμα είναι ένα ενδεχόμενο, ιστορικό γεγονός του οποίου η σημασία, όπως και η γλώσσα, βρίσκεται στα συγκεκριμένα πλαίσια στα οποία βιώνεται και ερμηνεύεται.

Veiled Brightness: “Η ιστορία των Αρχαίων Μάγια”ανασυνθέτει τι σήμαινε το χρώμα για τους αρχαίους Μάγια, ένα σύνολο συνδεδεμένων λαών και κοινωνιών που άκμασαν μέσα και γύρω από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Χρησιμοποιώντας γνώσεις από την αρχαιολογία, τη γλωσσολογία, την ιστορία της τέχνης και τη συντήρηση, το βιβλίο καταγράφει πάνω από δύο χιλιετίες χρήσης χρωμάτων σε μια περιοχή που φημίζεται για την αισθητική της φινέτσα και τον υψηλό βαθμό δεξιοτεχνίας της.

“Pantone Guide to Communicating with Color”. Αυτός ο έγκυρος οδηγός παρουσιάζει εκατοντάδες χρωματικούς συνδυασμούς και αρχές χρωμάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία αποτελεσματικών σχεδίων. Κάθε μάθημα αποδεικνύεται με παράδειγμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων και επιπέδων εμπειρίας να κάνουν τις καλύτερες επιλογές χρωμάτων για κάθε τύπο σχεδίου.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ποτέ δεν είναι αργά για όνειρα: 53χρονη δίνει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις μετά από 35 χρόνια

Αναγεννησιακή Τέχνη: Τα μυστικά πίσω από τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής που δεν είχες προσέξει

«Όλη η Ευρώπη έκλεψε από την Ελλάδα»: Ο συγγραφέας Andrea Marcologo δίνει ένα “προφητικό” μήνυμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ