ευγνωμοσύνη-μπορεί-η-έκφραση-ευγνωμο-65027

Ευγνωμοσύνη: Μπορεί η έκφραση ευγνωμοσύνης να βελτιώσει την ψυχική, σωματική σας υγεία;

Ανάγνωση: 6'

Η έκφραση ευγνωμοσύνης συνδέεται με μια σειρά από ψυχικά και σωματικά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αίσθημα ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, τη διάθεση και το ανοσοποιητικό. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος, τις δυσκολίες με χρόνιο πόνο και τον κίνδυνο ασθένειας.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αν ένα χάπι θα μπορούσε να το κάνει αυτό, όλοι θα το έπαιρναν. Ο εγκέφαλός σας έχει σχεδιαστεί για να λύνει προβλήματα αντί να εκτιμά. Συχνά πρέπει να παρακάμψετε αυτό το σχέδιο για να αποκομίσετε τα οφέλη της ευγνωμοσύνης.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα ευγνωμοσύνης;

Με απλά λόγια, η ευγνωμοσύνη θα πρέπει να ασκείται καθημερινά – όπως ακριβώς θα έπαιρνες αυτό το μαγικό χάπι αν υπήρχε. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με το να σκέφτεστε κάποιον για τον οποίο είστε ευγνώμονες μόλις ξυπνήσετε. Θα μπορούσε να είναι το να εκτιμάς έναν φίλο που σου στέλνει αστεία κείμενα, έναν δάσκαλο που αναγνωρίζει τα δώρα του παιδιού σου ή τον barista που σου δίνει τον καφέ σου και μοιράζεται φιλική συζήτηση. Αργότερα, ευχαριστήστε αυτό το άτομο με ένα κείμενο, μια σημείωση ή μια ευγενική λέξη όταν δείτε το άτομο.

Η συμπεριφορά αλλάζει τη βιολογία

Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά αλλάζει τη βιολογία. Οι θετικές χειρονομίες σας ωφελούν απελευθερώνοντας ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη σύνδεση των ανθρώπων. Μερικοί άνθρωποι την αποκαλούν ορμόνη της αγάπης.Θα ωφελήσετε επίσης το άτομο στην άλλη άκρη της χειρονομίας. Τελικά, σε ποιον δεν αρέσει να τον ευχαριστούν για τις προσπάθειές του ή απλώς για το ότι είναι αυτό που είναι; Το να μοιράζεσαι καλοσύνη μπορεί να σε κάνει πιο υγιή και ευτυχισμένο.

Παρακολουθήστε την ευγνωμοσύνη σας

Μια άλλη ιδέα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Αφιερώστε λίγο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας σας, ίσως ενώ προσπαθείτε να χαλαρώσετε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε. Σκεφτείτε την ημέρα σας και γράψτε τα πράγματα που πήγαν σωστά. Ίσως ο σύζυγός σας φρόντισε για μια επισκευή στο σπίτι, ακούσατε το αγαπημένο σας τραγούδι στο ραδιόφωνο ή είδατε ένα διπλό ουράνιο τόξο. Προσπαθήστε να γράψετε για τις πολλές ευλογίες που μπορεί να έχετε θεωρήσει δεδομένες, όπως το να έχετε καθαρό νερό ή να έχετε ορισμένες ικανότητες.Η ζωή μας είναι γεμάτη λόγους για να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Μερικές φορές πρέπει να θυμόμαστε να τις παρατηρούμε.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Discover Gratitude της Mayo Clinic Health System. Το εικονικό πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα αποτελείται από καθημερινή καταγραφή των ευγνωμοσύνης, της προσοχής και της καλοσύνης στα φύλλα ημερολογίου. Η αναγνώριση της ευγνωμοσύνης και η προσοχή υποστηρίζουν μια θετική αλλαγή για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της υγείας σας

Ισορροπήστε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία

Η καλοσύνη είναι κάτι περισσότερο από συμπεριφορά. Η τέχνη της καλοσύνης σημαίνει να τρέφεις πνεύμα εξυπηρετικότητας, καθώς και να είσαι γενναιόδωρος και διακριτικός, και να το κάνεις χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Η καλοσύνη είναι μια ποιότητα ύπαρξης. Η πράξη του να δίνεις καλοσύνη συχνά είναι απλή, δωρεάν, θετική και υγιής. Η καλοσύνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες, η οποία επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα του στρες.

Οι άνθρωποι που δίνουν τον εαυτό τους με ισορροπημένο τρόπο τείνουν επίσης να είναι πιο υγιείς και να ζουν περισσότερο. Η ευγένεια μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της συνδεσιμότητας με τους άλλους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη μοναξιά, να βελτιώσει την κακή διάθεση και να ενισχύσει τις σχέσεις γενικά. Μπορεί επίσης να είναι μεταδοτική. Η αναζήτηση τρόπων για να δείξετε καλοσύνη μπορεί να σας δώσει μια δραστηριότητα εστίασης, ειδικά αν έχετε την τάση να είστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις.

Καλό για το μυαλό

Φυσιολογικά, η ευγένεια μπορεί να αλλάξει θετικά τον εγκέφαλό σας. Το να είσαι ευγενικός ενισχύει τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, που είναι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που σου δίνουν αισθήματα ικανοποίησης και ευεξίας και κάνουν τα κέντρα ευχαρίστησης/ανταμοιβής στον εγκέφαλό σου να ανάβουν. Οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι το φυσικό παυσίπονο του σώματός σας, μπορούν επίσης να απελευθερωθούν. Ανακαλύψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε ευτυχία.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Δεν είναι μόνο το πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους – είναι το πώς επεκτείνετε αυτές τις ίδιες συμπεριφορές και προθέσεις και στον εαυτό σας. Πιστεύω ότι μπορείτε να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας και να ασκείτε ευγνωμοσύνη. Οι άνθρωποι είναι καλοί στο να χτυπούν λεκτικά τους εαυτούς τους, και σπάνια αυτό λειτουργεί ως κουβέντα. Αντίθετα, η αρνητικότητα σας προκαλεί συχνά να ξετυλίγεστε και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο τακτικών καταπάτησης του εαυτού σας. Δεν θα μιλούσατε στον διπλανό σας όπως μερικές φορές μιλάτε στον εαυτό σας. Αυτό αποκαλώ «πολιτική καλής γειτονίας», που μπορεί να είναι χρήσιμο. Αν δεν το έλεγες στον καλό σου γείτονα, μην το πεις για τον εαυτό σου.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δύσκολες ώρες για τον Σταμάτη Γαρδέλη: Παραμένει νοσηλευόμενος στο Δαφνί – Τι δηλώνει η μητέρα του ηθοποιού

Ηχοθεραπεία: Μια εναλλακτική θεραπεία βασισμένη σε επιστημονικά πορίσματα -Πόσο μας βοηθάει και πώς λειτουργεί

Στρες: Αυτός είναι ο τρόπος να εκτονώσετε το άγχος σας στην στιγμή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ