γιατί-οι-γάτες-φοβούνται-τα-αγγούρια-τ-64038

Γιατί οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια; Τέσσερις λόγοι που θα σας κάνουν να καταλάβετε

Ανάγνωση: 6'

Το 2015 οι γονείς των κατοικίδιων κατέλαβαν το διαδίκτυο όταν ανακάλυψαν ότι οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια (και άλλα επιμήκη προϊόντα όπως τα κολοκυθάκια και οι μπανάνες). Οι γάτες ουσιαστικά ξεπήδησαν από το δέρμα τους όταν εμφανίστηκαν ξαφνικά τα προϊόντα, πολλές φορές ενώ οι γάτες έτρωγαν ή ανυποψίαστα στρογγύλεψαν μια γωνία.

Τι γίνεται με τις γάτες και τα αγγούρια;

Λοιπόν, τι γίνεται με τα αγγούρια που φοβίζουν τις γάτες; Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όπως η απέχθειά τους για τις εκπλήξεις, ο φόβος τους για τα φίδια, η αδυναμία τους να δουν το αγγούρι και η αποφυγή άγνωστων πραγμάτων. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ποια θεωρία είναι 100% σωστή, αλλά έχουμε βουτήξει σε καθεμία παρακάτω.

Θεωρία 1: Στις γάτες δεν αρέσουν οι εκπλήξεις

Μία από τις καλύτερες θεωρίες είναι ότι οι γάτες μισούν τα αγγούρια λόγω των αντιξοοτήτων τους σε εκπλήξεις. Οι γάτες είναι οι κυνηγοί (αρπακτικά) και τα κυνηγητά (θηράματα) στην άγρια ​​φύση – αναφέρονται ως μεσοαρπακτικά.

«Οι γάτες πρέπει πάντα να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους. Δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν μια ευκαιρία να φάνε, αλλά πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί για τυχόν κινδύνους», εξηγεί ο Δρ Mikel Delgado, ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας και σύμβουλος της Feline Minds.Η αντίδραση σε ένα μη ανιχνευμένο αρπακτικό μπορεί να γίνει πιο έντονη όταν μια γάτα βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, όπως όταν ένα αγγούρι τοποθετείται κρυφά ενώ μια γάτα τρώει, πίνει ή χρησιμοποιεί το κουτί απορριμμάτων.

Θεωρία 2: Οι γάτες φοβούνται τα φίδια

Μια άλλη αξιόπιστη θεωρία είναι ότι τα αγαπημένα μας αιλουροειδή φοβούνται τα φίδια (όπως και πολλοί άνθρωποι!). Τα ζώα είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στους φυσικούς θηρευτές τους, ακόμα κι αν δεν τους έχουν συναντήσει ποτέ πριν. Έτσι, η δημοφιλής θεωρία ότι οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια επειδή μοιάζουν με φίδι μπορεί να είναι αληθινή.

Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γάτες δεν φοβούνται εγγενώς τα φίδια. Με δεδομένη την ευκαιρία, ο φυσικός σας θηρευτής μπορεί να καταδιώκει, να κυνηγήσει, ακόμη και να σκοτώσει (και να φάει!) ένα φίδι. Ίσως, λέει η Δρ Sarah McCormack, DVM, Northwest Neighborhood Veterinary Hospital, ο φόβος μιας γάτας για ένα φίδι εξαρτάται από το πλάτος του φιδιού. «Δεν μπορούσαν να καταπιούν ένα φίδι με πλάτος αγγουριού».

Θεωρία 3: Οι γάτες δεν μπορούν να δουν το αγγούρι

Οι γάτες δεν έχουν τέλεια όραση, ενισχύοντας τη θεωρία ότι οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια επειδή μοιάζουν με φίδια. Δηλαδή, οι γάτες έχουν πολλές ράβδους (ανιχνευτές φωτός), λιγότερους κώνους από εμάς (ανιχνευτές χρώματος) και μια γυαλιστερή μεμβράνη που ονομάζεται tapetum lucidum (γιατί λάμπουν τα μάτια της γάτας σας).

Το tapetum lucidum και άλλα καλάμια παρέχουν στον κυνηγό της αυγής και του σούρουπου εξαιρετική νυχτερινή όραση, αλλά μειώνουν σημαντικά την ικανότητα της γάτας σας να βλέπει σχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξηγεί ο Δρ ΜακΚόρμακ. «Γι’ αυτό οι γάτες είναι πολύ καλές στο να βλέπουν αντικείμενα που κινούνται γρήγορα και όχι τόσο καλές στο να βλέπουν αντικείμενα που είναι ακίνητα». Το να εντοπίσετε ξαφνικά μια άγνωστη θαμπάδα ακριβώς πίσω σας ή στη γωνία θα τρόμαζε οποιονδήποτε.

Θεωρία 4: Στις γάτες δεν αρέσουν τα άγνωστα πράγματα

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες, αλλά καθώς μεγαλώνουν, είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν θετικά σε νέα ή νέα πράγματα. Είναι πιο πιθανό να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με νέα αντικείμενα ηλικίας μεταξύ δύο και εννέα εβδομάδων, λέει ο Δρ Delgado. Μετά από αυτό, οι γάτες γίνονται πιο προσεκτικές και τους παίρνει περισσότερο χρόνο για να σχηματίσουν θετικές συσχετίσεις με νέα αντικείμενα.

Παρεμπιπτόντως, αυτό διαφέρει στα σκυλιά που λέγεται ότι έχουν έντονη προτίμηση στη νεοφιλία (ΑΚΑ η προτίμηση για νέα και νέα πράγματα).

Το να τρομάξεις τη γάτα σου μπορεί να της προκαλέσει άγχος

Η αντίδραση μιας γάτας σε αυτά τα βίντεο είναι μια αντίδραση μάχης ή φυγής που προκαλεί φόβο. Το νευρικό σύστημα σηματοδοτεί ένα κύμα αδρεναλίνης και υπερτερεί ως προστασία, λέει ο Δρ Delgado.

«Αν η γάτα σας φοβάται επανειλημμένα όταν αλληλεπιδρά μαζί σας, θα σας συσχετίσει με αυτές τις αρνητικές εμπειρίες και θα αρχίσει να σας αποφεύγει. Θέλουμε πάντα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε να τρομάξουμε ή να τρομάξουμε τις γάτες μας και να είμαστε μια ήρεμη, καθησυχαστική και αγαπημένη παρουσία για αυτές», εξηγεί ο Δρ Ντελγκάδο. Εάν η γάτα σας δεν συνειδητοποιήσει ότι είστε εσείς που τοποθετείτε τα επιμήκη προϊόντα πίσω από την πλάτη της, μπορεί να αρχίσουν να συνδέουν τρομακτικά γεγονότα με άλλους παράγοντες στο περιβάλλον τους, όπως το μπολ με το φαγητό ή την τοποθεσία του συμβάντος. Το επαναλαμβανόμενο άγχος και φόβος, αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δεν οδηγεί σε τίποτα καλό.Όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που προκαλούν στρες, οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν ανησυχητικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερική διαταραχή, έλλειψη όρεξης και ούρηση έξω από το κουτί απορριμμάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ