οι-ανατιμήσεις-στα-ζαχαρώδη-προϊόντα-65842

Οι ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη προϊόντα: Σε υψηλό 11ετίας εκτινάχθηκαν οι τιμές στη ζάχαρη

Ανάγνωση: 5'

«Οι ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη και τα ποτά που έχουν ζάχαρη θα ενσωματώσουν την αύξηση της αξίας της ζάχαρης», σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις. Η Ινδία είναι πρώτη σε παραγωγή ζάχαρης και φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι.

Οι τιμές της ζάχαρης

Οι τιμές της ζάχαρης εκτινάχθηκαν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ακατέργαστη ζάχαρη τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν στα 24 σεντς ανά λίβρα και έφτασαν σε υψηλό 11 ετών.«Οι τιμές είναι αρκετά ανοδικές για να παραμείνουν αυξημένες βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους καιρικούς κινδύνους που ταλαιπωρούν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.Η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.«Οι ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη και τα ποτά που έχουν ζάχαρη θα ενσωματώσουν την αύξηση της αξίας της ζάχαρης», δήλωσε ο John Stansfield, αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Stansfield.«Σε μια μπάρα σοκολάτας έχετε γάλα, σκόνη κακάο κ.λπ. και αυτά τα κόστη επίσης αυξάνονται. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται», τόνισε.«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται και έχουμε δει μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις σοδειές στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», δήλωσε ο Stansfield.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης

Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association περιόρισε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Ενωση επικαλέστηκε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της χώρας.Ο Stansfield πρόσθεσε ότι η παραγωγή επιδεινώθηκε από την κακή ευρωπαϊκή σοδειά τεύτλων λόγω της μειωμένης έκτασης και της σοβαρής καλοκαιρινής ξηρασίας, καθώς από τη συνέχιση της ανάκαμψης της ζήτησης από την περίοδο της Covid-19.Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ το 20% προέρχεται από τεύτλα.Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα

Οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες

Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις των μουσώνων στην Ασία, η αγορά ζάχαρης θα μπορούσε δυνητικά να γίνει «πολύ ασταθής» και να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Chhimwal.Η συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου στη νοτιοκεντρική περιοχή της Βραζιλίας – η οποία αντιπροσωπεύει το 90% της παραγωγής της χώρας – διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο και η απόδοσή του θα αποτελέσει βασικό δείκτη παρακολούθησης, δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, Matthew Biggin.Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα είναι η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης και μακριά από τις προμήθειες ζάχαρης, έγραψε η Fitch Solutions σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Απριλίου.

«Η απόφαση του ΟΠΕΚ και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσουν πιθανότατα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε επίσης ο Biggin.Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας θα πληγούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης, δήλωσε ο Chhimwal της S&P.Αυτό θα πλήξει «ιδιαίτερα σκληρά» τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η κατανάλωση ζάχαρης και η ζήτηση για εισαγωγές είναι υψηλές, τόνισε.«Ο μέσος καταναλωτής βιώνει ήδη τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών», δήλωσε ο Stansfield της DNEXT.

Ο μέσος καταναλωτής είναι φυσικά αυτός που θα πληγεί περισσότερο όπως γίνεται πάντοτε, μετά τις νέες ανατιμήσεις των προϊόντων.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλη αλuσίδα σοuπερμάρκετ ανακαλεί τρόφıμο από τα ράφıα – Για ποıο πρόκεıται

Όλοı οι Έλληνες πηγαiνουν Βουλγαρία για να ψωνiσουν, αuτές είναι οι τıμές στα σούπερ μάρκετ,οι τεpάστιες δıαφορές με της Ελλάδας

«Μην τα καταναλώσετε»: Αποσúρονται από τα ράφια πασiγνωστα ζυμαρıκά, πανıκός σε δεκάδες καταναλωτές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ