κώστας-βελάνης-η-πορεία-του-ανθρώπου-π-66160

Κώστας Βελάνης: Η πορεία του ανθρώπου πίσω από τις ραπτομηχανές έως τις μεγάλες επενδύσεις

Ανάγνωση: 13'

Η οικογένειας Βελάνη εδώ και 70 χρόνια συνεργάζεται με την παγκοσμίως φημισμένη εταιρεία ραπτομηχανών Singer. Το όνομα της οικογένειας Βελάνη έχει πλέον συνδεθεί και με πολλά ακόμη είδη οικιακών συσκευών. Τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν αυτοπροσδιοριστεί μόνο στον ιδιαίτερο αυτό χώρο της μόδας, αλλά αντιθέτως έχουν διευρύνειι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ιδιαίτερα ο Κώστας Βελάνης, δεν περιορίστηκε σε αυτόν τον τομέα. Εδώ και χρόνια έχουν επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς με επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα, το χρηματιστήριο αλλά και τα πακέτα δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ο Κώστας Βελάνης, αν και κινείται αθόρυβα, είναι γεγονός ότι έχει γράψει μια μεγάλη και διακριτή ιστορία στο επιχειρείν με πολλές επιτυχημένες τοποθετήσεις.

Ολα όμως άρχισαν από τις ραπτομηχανές…

Η σχέση των 70 ετών

Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, με το ημερολόγιο να δείχνει 1953, ξεκινά η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, με ιδρυτή τον Βασίλη Βελάνη. Αρχικά η δραστηριότητα αφορά την επισκευή και στη συνέχεια και την εμπορία επαγγελματικών ραπτομηχανών.

Με την πάροδο των ετών η εταιρεία δυναμώνει και εδραιώνεται ως ένας νέος αξιόπιστος συνεργάτης για όσους ασχολούνται με το ράψιμο σε οικιακό, βιοτεχνικό και βιομηχανικό επίπεδο.

Τη δεκαετία του 1970 ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας και του ραψίματος φτάνει σε ιστορικά υψηλά και η εταιρεία περνά στα χέρια της επόμενης γενιάς, δηλαδή στους γιους του Βασίλη Βελάνη, τον Κώστα, τον Γιώργο και τον Σοφοκλή. Εκείνοι βάζουν το δικό τους στίγμα φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και παράλληλα αναλαμβάνοντας την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ρούχων στην Ελλάδα, που ήταν πρωτόγνωρα για την εποχή. Είκοσι χρόνια μετά, τη δεκαετία του 1990, ο τομέας του ραψίματος στη χώρα μας απασχολεί επαγγελματικά σημαντικό μέρος του πληθυσμού και η εταιρεία παραμένει πρωτοπόρα στην αγορά με την παρουσίαση νέων αυτόματων ραπτομηχανών και συστημάτων σιδερώματος, αλλά και πλήρως αυτοματοποιημένων εργοστασίων καθετοποιημένης παραγωγής ρούχων. Την ίδια περίοδο εγκαινιάζονται οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Σεπόλια, όπου εγκαθίστανται τα γραφεία και οι αποθήκες της.

Από τις αρχές του 2003, η Αφοί Βασ. Βελάνη ΑΕΒΕ μέσω της SSM Α.Ε. εξαγόρασε τη Singer Hellas και έγινε αντιπρόσωπος και αποκλειστική διανομέας των προϊόντων Singer στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 1851, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία κατασκευής και πώλησης ραπτομηχανών στη Νέα Υόρκη, η Singer εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου, με το όνομά της να γίνεται συνώνυμο της ραπτικής. Ωστόσο, από το 2003 ο πολυεθνικός όμιλος διεύρυνε την προϊοντική του γκάμα καθώς επεκτάθηκε στον τομέα των ηλεκτρικών ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ελληνικός βραχίονας, που χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ την core δραστηριότητα των ραπτομηχανών, εμπορεύεται έκτοτε μια σειρά άλλων προϊόντων, από συσκευές κουζίνας και απορροφητήρες μέχρι αφυγραντήρες, ηλεκτρικές σκούπες και φούρνους μικροκυμάτων.

Ετσι, η εταιρεία αναλαμβάνει τον ποιοτικό έλεγχο και την τεχνική υποστήριξη όλων των νέων προϊόντων της Singer, αλλά και πολλών άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, επενδύοντας και στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση (after sale service).

Από το 2010 η επιχείρηση αλλάζει επωνυμία -Αφοί Βελάνη ΑΕΕ- και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα επαγγελματικές και οικιακές μηχανές ραπτικής των οίκων Singer και Feiyue-Yamata, καθώς και άλλων brands για διάφορα προϊόντα, όπως Sitram, Nilfisk, Icepure, Juki, Eagle Special κ.ά.

Επίσης, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και διατήρηση του δικτύου καταστημάτων πώλησης και σημείων σέρβις της Singer σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έχει εδραιώσει συνεργασίες με πελάτες στην Ευρώπη πετυχαίνοντας υψηλό ποσοστό πωλήσεων από εξαγωγές στην Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της εταιρείας Αφοί Βελάνη Ραπτομηχανές, Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές, Εξαρτήματα – Σέρβις έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας – και ειδικότερα στα παιδιά του Σοφοκλή Βελάνη, Ιωάννη και Ασπασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η εταιρεία SSM Α.Ε., κάτοχος της άδειας του σήματος Singer για την Ελλάδα η οποία αναλαμβάνει την εισαγωγή, την εμπορία και την προώθηση όλων των προϊόντων Singer για την εγχώρια αγορά, έχει συγχωνευτεί από το 2020 με τη Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε., η οποία ελέγχεται από τον όμιλο Quest.

Η αθόρυβη πορεία του Κ. Βελάνη

Ταυτόχρονα με την πορεία, εξέλιξη και ισχυροποίηση της οικογενειακής επιχείρησης, ο Κώστας Βελάνης χτίζει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή στον χώρο του επιχειρείν. Οσοι γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν ότι ανήκει στους παλιούς και έμπειρους επενδυτές του Χρηματιστηρίου και όχι μόνο.

Διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα, έχει αποκτήσει κατά καιρούς σημαντικά ποσοστά σε εισηγμένες, όπως στην εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Γ.Ε. Δημητρίου, όπου διατηρούσε ποσοστό 13,20% μέχρι τα τέλη του 2022, όταν και η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Quest.

Στο παρελθόν είχε εμπλακεί και με τη Vell Group (πρώην Τασόγλου) που αντιπροσώπευε τα προϊόντα της ιταλικής Delonghi αποκτώντας το 2007 στρατηγική συμμετοχή ύψους άνω του 35%. Η συγκεκριμένη κίνηση που αποσκοπούσε ουσιαστικά στην ανάταξη της Τασόγλου, η οποία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999, καθώς και στη δημιουργία νέου πόλου στην αγορά των μικρών ηλεκτρικών συσκευών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τον Οκτώβριο του 2010 ανακοινώθηκε η εξαγορά του 100% της Γ.Ε. Δημητρίου αντί 18,1 εκατ. ευρώ από τη Vell Group, ενώ ταυτόχρονα ο Γιώργος Δημητρίου προέβη στην εξαγορά του 31,497% της Vell Group, ποσοστό το οποίο αντιστοιχούσε σε αυτό της κυπριακής Asbavel, συμφερόντων του Κώστα Βελάνη. Πέρα από την υπόθεση της Vell Group, ο ίδιος φέρεται να έχει κάνει αρκετές άλλες τοποθετήσεις που του έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Οι επενδύσεις που έκανε

Πολλά και διάφορα ήταν κατά καιρούς τα επενδυτικά οχήματα που έχει χρησιμοποιήσει ο Κώστας Βελάνης, τα περισσότερα εκ των οποίων εδρεύουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Κύπρο, όπου βρίσκεται η έδρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, και στον Παναμά. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι εταιρείες Blake Worldwide, Asbavel Trading Limited, Blake Assets S.A. κ.ά. Παράλληλα, υπάρχει και η ΑΣΒΑ Τεχνική Κτηματική Α.Ε., που εδρεύει στην Ελλάδα, στην ίδια διεύθυνση με τη Singer στα Σεπόλια, και δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της κατασκευής και κυρίως της πώλησης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, εκτός από τον ίδιο, συμμετέχει και η επόμενη γενιά της δικής του οικογένειας, ο Βασίλης και η Ασπασία Βελάνη.

To Vel Investment Fund

Ο βασικός επενδυτικός του βραχίονας είναι το Vel Investment Fund AIFLNP VCIC Limited, που εδρεύει στη Λευκωσία. Ενδεικτικό της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης είναι το γεγονός ότι το Vel Investment Fund διεκδίκησε το project Tethys, το πακέτο δανείων ονομαστικής αξίας 254 εκατ. ευρώ το οποίο συνοδευόταν από εμπράγματες εξασφαλίσεις σε 72 ξενοδοχεία, που διαθέτουν περισσότερα από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο).

Το Tethys, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων που πωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, με κύριο στόχο την επιστροφή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε χρηματοπιστωτική και επιχειρησιακή ευρωστία, το έβγαλε στην αγορά η Intrum και το διεκδίκησαν βαριά ονόματα της διεθνούς κεφαλαιαγοράς, όπως τα Davidson Kempner, Fortress Investment Group, Bain Capital LP, Αpollo, Ellington, Pimco κ.ά., καθώς και ορισμένα σχήματα ελληνικών συμφερόντων.

Το fund του Κώστα Βελάνη κατάφερε να μπει στη shortlist, αλλά τελικά προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 η κοινοπραξία SMERemediumCap-Latonia Enterprises Company Limited-Athanasios Laskaridis family office-WHG Europe Limited-Brown Hotels. Η εν λόγω συναλλαγή ολοκληρώθηκε μάλιστα τον περασμένο μήνα. Το Vel Investment Fund, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπορεί να μην κέρδισε το Tethys, αλλά τα προηγούμενα χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει άλλα σημαντικά πακέτα ενυπόθηκων δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα σε προνομιούχες περιοχές. Ετσι, μέσω της διαχείρισης, της περαιτέρω αξιοποίησης και πώλησής τους πέτυχε να καταγράψει μεγάλες υπεραξίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του fund διαδραματίζει ως Executive Director και Portfolio Manager ο Αγγελος Λυμπέρης, έμπειρο στέλεχος της αγοράς με πλούσια προϋπηρεσία στην Alpha Bank, όπως και ο επίσης έμπειρος Θεράπων Μάφκας.

Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα deals του Vel Investment Fund, που έχουν γίνει γνωστά, περιλαμβάνεται και η πώληση της κυπριακής εταιρείας Novamore Limited στην T.O. International Holding Ltd, θυγατρική στην Κύπρο της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου, έναντι τιμήματος 12,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Στη Novamore Limited ανήκουν απαιτήσεις που προέρχονται από δανειακές συμβάσεις οι οποίες είναι εξασφαλισμένες με προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου Trinity IV, το οποίο απέκτησε το Vel Investment Fund από την Τράπεζα Πειραιώς το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο αυτό περιελάμβανε δάνεια ύψους 55 εκατ. ευρώ με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς και ακριβές περιοχές όπως η Μύκονος, το Ψυχικό και τα νότια προάστια της Αττικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η ευρύτερη οικογένεια Βελάνη δραστηριοποιείται επενδυτικά μέσω άλλων κυπριακών εταιρικών σχημάτων όπως το Vell Holdings Limited, η Novaking Developments Limited, αλλά και η εδρεύουσα στην Ελλάδα Novaking Developments Limited και Σία Ε.Ε.

Η όπερα και το Λουγκάνο

Ως ιδιαίτερη περίπτωση επιχειρηματία που χαρακτηρίζεται από την απλότητα στη συμπεριφορά του και το αντισυμβατικό στυλ του περιγράφουν τον Κώστα Βελάνη παράγοντες της αγοράς.

Σήμερα, στα 74 χρόνια του, συνήθως δεν εγκαταλείπει το τζιν παντελόνι και τα αθλητικά παπούτσια ακόμη και σε επίσημες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα δηλώνει κάτοικος εξωτερικού, επιλέγοντας για τη διαμονή του το φημισμένο προάστιο Παραντίζο στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Λάτρης και γνώστης της κλασικής μουσικής, όπως αναφέρουν όσοι έχουν σχέσεις μαζί του, είναι συχνός θεατής των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής και των σημαντικών μουσικών γεγονότων στο Ηρώδειο. Ακόμη, αγαπά την καλή κουζίνα και γι’ αυτό προτιμά για τα επαγγελματικά ραντεβού του ορισμένα από τα πιο διακεκριμένα εστιατόρια της Αθήνας.

Παρ’ όλα αυτά, ανήκει στους λιγότερο φωτογραφημένους επιχειρηματίες, καθώς προτιμά να κινείται διακριτικά αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, όποτε δεν το καταφέρνει είναι γεγονός ότι μαγνητίζει τα βλέμματα με την απλή, ανεπιτήδευτη και σπορτίφ εμφάνισή του. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν έδωσε το «παρών» μαζί με αρκετούς άλλους διακεκριμένους καλεσμένους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Σουίτα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», με οικοδεσπότη τον μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου, πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή της Φιλαρμονικής Αθηνών, προς τιμήν της ντίβας της όπερας, Κριστίνε Οπολάις. Υπενθυμίζεται ότι η διάσημη Λετονή υψίφωνος είχε, μεταξύ άλλων, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Μαντάμα Μπατερφλάι» στη νέα αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι θρυλικές ραπτομηχανές Singer βρίσκονται σχεδόν σε κάθε οικογένεια.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Εκτόξευση τιμών από το χωράφι στο ράφι: 240% ακριβότερο το μαρούλι, 152,5% η ντομάτα, 160% το μπρόκολο

Έτρωγε κονσέρβες, πήγαινε κανονικά σχολείο: 9χpονος ζούσε μόνος του σε διαμέρισμα 2 χρόνια “Δεν πήραμε χαμπάρι”

Τετράχρονο βρέθηκε άγρια δολοφονημένο στο σπίτι του – Ακούσαμε κραυγές, είπαν οι γείτονες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ