νέες-αιτήσεις-για-το-πρόγραμμα-φωτοβ-66064

Νέες αιτήσεις για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”: Το κόστος της εγκατάστασης και η εξοικονόμηση των νοικοκυριών

Ανάγνωση: 2'

Με αγωνία περιμένουν τα νοικοκυριά να ανοίκουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» με την πρώτη φάση να απευθύνεται σε 40.000 δικαιούχους, ενώ συνολικά οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν τους 300.000.

Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα θα εξασφαλίσουν μια επιδότηση της τάξεως του 60% επί του συνόλου της επένδυσης και θα μειώνεται στο 50% η επιδότηση για νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση που μπορεί να πετύχει μια οικογένεια, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, για παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει στα 6.000 ευρώ. Με ένα μικρό δάνειο 4.000 ευρώ και σύντομη διάρκεια αποπληρωμής τεσσάρων χρόνων η οικογένεια μπορεί να πληρώνει μόνο το τραπεζικό δάνειο αφού δεν έχει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος κάνοντας έτσι πολύ σύντομα απόσβεση του κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι ωφελούμενοι του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ είναι νοικοκυριά και αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Μέχρι πόσες αιτήσεις μπορείτε να υποβάλετε

Για τα νοικοκυριά η εγκατάσταση αποθηκευτικού συστήματος είναι υποχρεωτική ενώ οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει μόνο μια αίτηση είτε για την κύρια είτε για τη δευτερεύουσα κατοικία είτε μισθωμένη είτε παραχωρημένη και φυσικά η παροχή δεν μπορεί να είναι κοινόχρηστη.

Σε περίπτωση που απορριφθεί ή ακυρωθεί η αίτηση επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία ενώ δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον ίδιο αιτούντα περισσότερες από δύο φορές.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μία “τακτική” που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και πλέον γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Κάναν αρραβώνες και τώρα πάνε σε κηδεία: Θρήνος στην Ξάνθη, το πάρτι κατέληξε σε τραγωδία, 1 νεκρή και 4 τραυματίες

Σοκαριστικό βίντεο – Κάνει το γύρο του Ίντερνετ: Η στιγμή που τα τεράστια κύματα «καταπίνουν» 20χρονη, την ψάχνουν ακόμη

Κλαίει όλο το νησί: Νεκρός 49χρονος πασίγνωστος επιχειρηματίας, σε μια στιγμή, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ