νέα-εποχή-στις-πληρωμές-θα-πληρώνετε-μ-66091

Νέα εποχή στις πληρωμές: Θα πληρώνετε με ψηφιακό ευρώ!

Ανάγνωση: 9'

Έρχονται επαναστατικές θα έλεγε κανείς ,αλλαγές στους τρόπους πληρωμής. Το “ψηφιακό ευρώ” βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια ίσως να αντικαταστήσει με πολλούς τρόπους την “κλασική” συναλλαγή. Δεν θα αντικαθιστά ολοκληρωτικά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργήσει με έναν τρόπο συμπληρωματικό προς αυτά, καθώς θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Επιταχύνεται η διαδικασία για τη δημιουργία και έκδοση του ψηφιακού ευρώ ενόψει και της δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Η ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με πολλές χώρες να διερευνούν τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος.

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτά, καθώς θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Πληρωμές: Το 2026 ενεργοποιείται

Πληρωμές: Το χρονοδιάγραμμα

Πληρωμές: Τα οφέλη του ψηφιακού ευρώ

Πληρωμές: Άλλες μέθοδοι πληρωμών

Πληρωμές: Πληρωμή οφειλών με QR code

Το σχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης αποκάλυψε πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσδιορίζοντας τον προσεχή Οκτώβριο ως χρόνο λήψης αποφάσεων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν την εφαρμογή του και οι Γερμανοί.

Με σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λίτνερ ανέφερε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ για ένα μεγάλο άλμα στην καινοτομία, καθώς τα ψηφιακά μετρητά μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την οικονομία».

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος του είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, «όχι όμως με γενική καχυποψία σε ευρεία βάση», ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση του ψηφιακού ευρώ, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν ιδέες «που σήμερα δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε».

Δε γίνεται πάντως λόγος για κατάργηση των μετρητών, διευκρίνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είναι άγνωστο εάν τα μετρητά τελικά θα αντέξουν.

Εκτιμάται πάντως ότι πριν από το 2026 δεν θα έχει ενεργοποιηθεί η έκδοση του ψηφιακού ευρώ.

Για να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, ταυτόχρονα με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, απαιτείται κανονισμός, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής.

Για τον κανονισμό, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία θα υποστηριχθεί από διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο με την Επιτροπή όσο και με την ΕΚΤ.

Η τρέχουσα στοχευμένη διαβούλευση συμπληρώνει τη δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ και στοχεύει στη συλλογή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις σε βασικούς κλάδους (χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, υπηρεσίες πληρωμών, έμποροι), χρήστες (ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις λιανοπωλητών), εμπορικά επιμελητήρια και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο διεθνές εμπόριο. Αυτή την περίοδο συζητείται η μορφή που θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ.

Σκοπός της φάσης αυτής είναι να προσδιοριστεί η βέλτιστη σχεδίαση του ψηφιακού ευρώ και να διασφαλιστεί ότι θα αποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του.

Επίσης, στη διάρκεια της φάσης Έρευνας θα εξεταστεί το πώς οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι φορείς θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες προσκηνίου (front-end) βάσει ψηφιακού ευρώ.

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και θα διενεργηθούν δοκιμές σε real time του ψηφιακού ευρώ. Η διάρκεια αυτής της φάσης υπολογίζεται στα τρία έτη.

Η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα εξετάσουν, πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί στους εμπόρους και το κοινό, καθώς και την επίδραση που θα είχε στην αγορά και τις αλλαγές που θα έπρεπε ενδεχομένως να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πληρωμές: Τα οφέλη του ψηφιακού ευρώ

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες κάνουν ολοένα και περισσότερες πληρωμές ηλεκτρονικά και η αγορά ψηφιακών πληρωμών συνεχίζει να αναπτύσσεται, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε για όλους – νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις – μια επιπλέον επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Συμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές.

Ένα άλλο όφελος είναι ότι το ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του νομίσματός μας έναντι μη ρυθμιζόμενων τεχνολογικών εξελίξεων στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα –όπως τα κρυπτοστοιχεία και οι εναλλακτικές λύσεις πληρωμών που δεν χρησιμοποιούν μεγάλα σχήματα καρτών– που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Για τους δικαιούχους πληρωμών, όπως οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο λήψεως πληρωμών από τους πελάτες τους ενώ θα προσέφερε και πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως χαρακτηριστικά αυτοματοποιημένων πληρωμών ή χρήση κάποιου είδους ψηφιακής ταυτότητας.

Koμισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα έχουν συμφωνήσει ότι το ψηφιακό ευρώ:

Θα δώσει μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, συμβάλλοντας στην προσβασιμότητα και την ενσωμάτωση.

Θα είναι ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές.

Θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ενθάρρυνε ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.

Θα συνδυάσει την αποδοτικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος κεντρικής τράπεζας.

Πληρωμές: Άλλες μέθοδοι πληρωμών

Οι καταναλωτές όμως αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως το IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P (Person to Person) πενταπλασιάστηκε (+550%) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα.

Όπως εξήγησε η κ. Καμπουρίδου, μια παρέα μπορεί πλέον να μοιράζεται τον λογαριασμό (π.χ. στο εστιατόριο) μεταφέροντας χρήματα ο ένας στον άλλο μέσα από την επιλογή IRIS που διαθέτουν στο mobile app τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

Προέκταση αυτής της υπηρεσίας είναι και το IRIS P2B (Person to Business), δηλαδή άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/μικρές επιχειρήσεις, υπηρεσία στην οποία οι εγγεγραμμένοι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αγγίζουν σήμερα τους 69.000.

Τα οφέλη της υπηρεσίας είναι, για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες, ότι εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους.

Για τους πελάτες, ότι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι και τα δύο μέρη να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking.

Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση από το mobile banking app του πελάτη.

Πληρωμές: Πληρωμή οφειλών με QR code

Η πληρωμή με κωδικό RF/QR είναι μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, είτε για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ή του e-paravolou προς το Δημόσιο, είτε για εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών κ.α. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ, 8 στους 10 οργανισμούς/επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, «έως τον Νοέμβριο του 2023 θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα (new normal)».

Ήδη η ζωή μας έχει διευκολυνθεί μέσω των “έξυπνων” συναλλαγών, έχοντας συνδέσει τις πιστωτικές κάρτες στα κινητά αλλά και τα έξυπνα ρολόγια.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΔΥΠΑ: Αίτηση τώρα για νέο πρόγραμμα με μισθό 750 ευρώ

Οικονομική καταστροφή για την Κέιτ Μίντλετον: Τι κρύβει πίσω από το χαμόγελό της τόσα χρόνια η πριγκίπισσα

«Χαμόγελα» για χιλιάδες συνταξιούχους: Ανακοινώθηκε η επίσημη ημερομηνία καταβολής των συντάξεων Απριλίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ