χαμός-με-τις-εξοχικές-κατοικίες-στην-ε-66411

Χαμός με τις εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα για ενοικίαση -Έως και 50% αύξηση

Ανάγνωση: 4'

Σύμφωνα με μια έρευνα της ψηφιακής πλατφόρμας κρατήσεων Holidu και της θυγατρικής της Bookiply, η ζήτηση για ενοικίαση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, τον φετινό Απρίλιο, οι αναζητήσεις για ελληνικούς προορισμούς αυξήθηκαν κατά 148% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καθιστώντας την Ελλάδα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές της φετινής σεζόν. Η ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών είναι ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται κοντά στις παραλίες.

Με αυτόν τον τρόπο, ήδη το 68% των διαθέσιμων εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων στην Ελλάδα (37.694 καταλύματα φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της Holidu) είναι ήδη κρατημένο για την περίοδο υψηλής ζήτησης του φετινού καλοκαιριού. Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών, το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας με 85% συγκεντρώνουν οι Παξοί, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε Πάργα (78%), Κω (76%), Ρόδο (75%), Κέρκυρα (75%) και Κρήτη (75%). Αντίστοιχα στη Μύκονο, όπου η τιμή/διανυκτέρευση για την υψηλή περίοδο αγγίζει τα 602 ευρώ, η πληρότητα διαμορφώνεται στο 54%. Στη δε Σαντορίνη ανέρχεται στο 68%, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 428 ευρώ/διανυκτέρευση.

Οι τιμές ενοικίασης

Κατά μέσον όρο, σε κάθε εξοχικό φιλοξενούνται τέσσερις επισκέπτες για εννέα ημέρες. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία (34%), ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Τα νησιά με τις περισσότερες αναζητήσεις είναι η Κέρκυρα (25%), η Ζάκυνθος (13%) και η Ρόδος (12%).Σύμφωνα με τα στοιχεία της Holidu, η μέση τιμή για την ενοικίαση ενός εξοχικού καταλύματος διαμορφώνεται σε 167 ευρώ κατά μέσον όρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην Κρήτη, το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 160 ευρώ και στα νησιά του Ιονίου σε 201 ευρώ. Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν ποιοτικότερα ακίνητα, τα οποία μισθώνουν για περισσότερες ημέρες. Έτσι, η μέση δαπάνη ανά κράτηση διαμορφώνεται φέτος σε 2.205 ευρώ, ποσό που είναι κατά 50% υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση δαπάνη ανά κράτηση φέτος είναι στα 2.205 ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά 50% σε σχέση με το 2019.

Ακόμα ένα συμπέρασμα της ανάλυσης της εταιρείας είναι ότι οι κρατήσεις γίνονται ξανά εκ των προτέρων, καθώς μεταξύ της κράτησης και της άφιξης μεσολαβούν πλέον 133 ημέρες κατά μέσον όρο, αριθμός που πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα (138 ημέρες). Υπενθυμίζεται ότι το 2020 και το 2021 οι περισσότερες κρατήσεις ήταν της τελευταίας στιγμής.

Διαθεσιμότητα online

Ωστόσο, ελάχιστο ποσοστό από την προσφορά εξοχικών κατοικιών προς ενοικίαση είναι ψηφιοποιημένο, δηλαδή διαθέσιμο για online κράτηση. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Αλιστερ Τοφόλι, επικεφαλής Πωλήσεων και Διαχείρισης Λογαριασμών Ιταλίας και Ανατολικής Μεσογείου για λογαριασμό της Bookiply, «η αγορά είναι πολύ κατακερματισμένη και για πολλά καταλύματα μπορεί να γίνει κράτηση μόνο από τοπικούς, εξειδικευμένους παρόχους». Αυτός είναι ο λόγος που τόσο η Holidu όσο και η Bookiply αποφάσισαν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Κατ’ αρχάς, η Holidu, με πάνω από 15 εκατ. εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα παγκοσμίως, είναι πλέον διαθέσιμη και στα ελληνικά, με ξεχωριστή επιλογή για τη χώρα. Ταυτόχρονα η Bookiply, που μέχρι σήμερα είχε παρουσία κυρίως στα Ιόνια Νησιά, ανοίγει νέο γραφείο στην Αθήνα, υπό τον κ. Μάρκο Καρακώστα.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι να ενισχύσουν την «ορατότητα» των ελληνικών εξοχικών κατοικιών εκτός Ελλάδας αλλά και να συνδράμουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το ακίνητό τους. Η Bookiply είναι ένα πρακτορείο παροχής υπηρεσιών αποκλειστικά για εξοχικές κατοικίες.

Επομένως, οι εξοχικές κατοικίες είναι καλοπληρωμένες. Τα έσοδα αυξάνονται και οι τιμές τους έχουν ανέβει κατά 50% συγκριτικά με το 2019.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Καμπανάκι» από Αρναούτογλου για τον καιρό: Σε αυτές τις 10 περιοχές θα ρίξει «καρέκλες»

«Συναγερμός» για πασίγνωστα εμφιαλωμένα νερά: Νέο σκάνδαλο, είναι επικίνδυνα για την υγεία

Πeθανε Αγαπημένη ηθοποιός μόλις το ανακοίνωσε ο μπιμπιλας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ