αρχαιοκάπηλοι-στην-κρήτη-εξάρθρωση-ε-65765

Αρχαιοκάπηλοι στην Κρήτη: Εξάρθρωση εγκληματιοκής οργάνωσης και κατάσχεση αρχαίων αξίας 1.000.000

Ανάγνωση: 4'

Ευρέως γνωστή έγινε η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη. Ήταν κάτι μας συγκλόνισε. Η εξάρθρωση της εγκληματικής και παράνομης οργάνωσης που κατείχε και διακινούσε αρχαιότητες αξίας τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ, έγινε πριν δυο μέρες, τη Δευτέρα (17/4) από την Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη. Είναι ένα περιστατικό που δείχνει πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν καλλιεργηθεί, σκέφτονται τον εαυτό τους και προβαίνουν σε παράνομες κατά του κράτους και εμάς των ίδιων ενέργειες.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ειδικότερα, οι αρχές συνέλαβαν έξι μέλη της οργάνωσης αυτής, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ αναζητούνται επιπλέον τρία άτομα. Aνάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας ειδικός για την αξία των αρχαίων αντικειμένων, ένας συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ένας συνταξιούχος λιμενικός που είχε απασχολήσει πριν περίπου δέκα χρόνια την αστυνομία για άλλα αδικήματα, ένας τεχνίτης ελεύθερος επαγγελματίας, και ένας 69χρονος Ιταλός στον οποίο θα κατέληγαν τα αρχαία αν έκλειναν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το cretalive.gr οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, την ώρα που αναζητούνται ακόμη δύο μέλη της οργάνωσης, ένας 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ο 71χρονος. Υπενθυμίζεται πως ο διερμηνέας εμφανίστηκε χθες, Τρίτη18/4, στην αστυνομία.

Τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το 2020, είχαν συγκροτήσει την οργάνωση αυτή με διακριτούς ρόλους. Οι δύο εξ’ αυτών είχαν το ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας. Ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Ο τρόπος δράσης τους

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2023, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση.

Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έναν ακόμη δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό υπήκοο για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της 16-04-2023 ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,

88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής,

3 κυνηγετικά όπλα,

σκοπευτικό πιστόλι,

38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και

ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Μπροστά από την Εισαγγελίας Ηρακλείου οδηγούνται σήμερα, Τετάρτη 19/4 οι έξι συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Κλείνοντας, πρόκειται για μια υπόθεση που μας θλίβει βαθιά και μας θυμώνει. Αυτή η πράξη εκτός από παράνομη δείχνει και ασέβεια στον πολιτισμό, στην κουλτούρα των ανθρώπων. όλα πλέον θυσιάζονται στο βωμό των χρημάτων. Την υπόθεση έχει αναλάβει η δικαιοσύνη και ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει το σωστό.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Τραβάει τα βλέμματα όλων” H ωραία Ελένη της Ελληνικής Αστυνομίας

Το Airbnb στην Κρήτη σε άλλο επίπεδο: Κρητικός αγόρασε σπηλιές που ζούσαν λεπροί και τις μετέτρεψε σε δωμάτια με τζακούζι

“Κάθεστε και τραβάτε βίντεο;” Συνελήφθη τράπερ γιατί δεν δέχθηκε αστυνομικό έλεγχο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ