νιώθουμε-ότι-συμμετέχουμε-κι-εμείς-σ-69029

«Νιώθουμε ότι συμμετέχουμε κι εμείς στη λήψη αποφάσεων»: 400.000 νέοι ψήφισαν για πρώτη φορά

Ανάγνωση: 1'

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των “πρωτάρηδων” στις φετινές εκλογές. Οι νέοι που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 400.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ψήφισαν για πρώτη φορά

Σύμφωνα με το Star, 438.000 άτομα είναι μεταξύ 17 και 21 ετών από το σύνολο των ψηφοφόρων και 100.000 είναι μαθητές Λυκείου. «Αισθάνομαι ότι έχω μεγαλώσει τώρα λίγο», «ψήφισα αυτό που διάλεξα μόνος μου» είναι μερικά από τα μηνύματα που στέλνουν οι νέοι που ψήφισαν στις εκλογές.

Οι νέοι που ψήφισαν

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Βίντεο

Τα παιδιά αυτά ένιωσαν μεγάλοι. Αποφάσισαν μόνοι τους για το ποιος θέλουν να τους κυβερνάει και να αποφασίζει για την τύχη τους.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Youth Pass για… καλά Χριστούγεννα: Πότε θα δείτε τα χρήματα στον λογαριασμό σας;

Ξέσπασε ο Χάρης Ρώμας για την ήττα στις δημοτικές εκλογές: Η ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση είναι κομματικοποιημένη του κερατά

Ρένα Δούρου: «Οι πολίτες απέρριψαν τον μπλε χάρτη του κ. Μητσοτάκη»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ