θρίαμβος-μητσοτάκη-που-θα-μείνει-στην-68996

Θρίαμβος Μητσοτάκη που θα μείνει στην ιστορία με 40,79%- Συντριπτική ήττα ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ- Πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές

Ανάγνωση: 4'

Η νίκη στις πρώτες εκλογές ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία. Όλοι μιλούν για τις δεύτερες εκλογές που έρχονται, μπορεί να γίνουν και νωρίτερα από τις 2 Ιουλίου.

Το “εναλλακτικό” σχέδιο

Αυτό ήταν ένα πλάνο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά “κολλούσε” στις συνταγματικές προθεσμίες. Όμως, ένας αστάθμητος παράγοντας, που ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσαν να μαντέψουν, φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις. Και αυτός δεν είναι άλλος από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη χαοτική απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το διπλάσιο ποσοστό που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία από την αξιωματική αντιπολίτευση οδηγεί στην κατάρρευση της όποιας συζήτησης για συνεργασίες, καθώς όχι μόνο δεν βγαίνουν τα κουκιά, αλλά δεδομένου και του γεγονότος ότι κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν για τον σχηματισμό της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, δεν υπάρχουν εκείνοι οι λόγοι που να αναγκάζουν τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων να κρατήσουν τις διερευνητικές εντολές 3 ημέρες.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σήμερα, μετά την παράδοση των επίσημων αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο της Βουλής στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του δώσει την πρώτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να την επιστρέφει μετά από λίγες ώρες. Για το Μέγαρο Μαξίμου η εντολή ήταν “καθαρή” με τους πολίτες να δηλώνουν μέσω της ψήφου τους ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

Επόμενος σταθμός, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά τη βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και το “όχι” που έχει εισπράξει από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, δεν έχει λόγο να κρατήσει την εντολή 3 ημέρες. Ούτε όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αν και έχει πει “ναι” σε κυβερνήσεις συνεργασίας, έχει βάλει όρους που δεν γίνονται αποδεκτοί από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά που συγκέντρωσε μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν “βγάζουν” κυβέρνηση. Όλα δείχνουν έτσι ώστε οι 9 ημέρες των διερευνητικών εντολών που θέτει ως απώτατο όριο το Σύνταγμα μπορεί να γίνουν ακόμη και τρεις, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στην εκλογή προεδρείου της Βουλής και την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και αμέσως μετά στη διάλυση της.

Αν η διαδικασία “τρέξει” με ταχείς ρυθμούς, η συνταγματική επιταγή μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Αυτό που μεσολαβεί είναι η “ύστατη” προσπάθεια που προβλέπεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης, που όμως όπως φαίνεται θα πέσει στο κενό. Αμέσως θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές σε ένα διάστημα από 21 έως 30 ημέρες.

Αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο και οι χρόνοι συντμηθούν, η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι πολύ πιθανή.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε αυτο το μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες απο τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

“Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν, έμπειρο χέρι στο τιμόνι της“, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. “Συνεπής στις δεσμεύσεις μου από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Διατηρώντας όμως την αποψη μου οτι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταγήγουν σε αδιέξοδα”.

Κλείνοντας, αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει και στις δεύτερες εκλογές. Η ψήφων όλων είναι καθοριστιή και πρέπει όλοι να προσέλθουμε στις κάλπες και να ασκήσουμε το τόσο σημνατικό δικαίωμα που έχουμε.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης Έκτακτη ενίσχυση: Αύξηση στους μισθούς – «Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει και φθάνει στα ύψη»

Απίστευτο σκηνικό στις Σέρρες: Αγρότης πήγε να ψηφίσει με το… τρακτέρ του! (video)

Ηλικιωμένη γυναίκα ούρλιαξε μόλις βγήκε ο… Μητσοτάκης από το εκλογικό κέντρο!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ