όχι-δεν-είναι-ο-χαμnλός-σiδηρος-αuτοί-είν-111415

Όχι, δεν είναι ο χαμnλός σiδηρος: Αuτοί είναι οι 5 λόγοı που νıώθετε κοuρασμένοι όλn την ώρα

Ανάγνωση: 2'

Αν είστε κι εσείς στη φάση που αναρωτιέστε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το διαρκές αίσθημα κόπωσης, ανακαλύψτε τον ένοχο και αυξήστε τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας άμεσα και αποτελεσματικά.

1. Αίσθημα κόπωσης και ελάχιστος ύπνος

Ο πρώτος λόγος της διαρκούς κόπωσης θα σας φανεί προφανής, ωστόσο παραμένει σημαντικός. Πρόκειται για τις λίγες ώρες ύπνου. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως μια και παρότι οι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 60 ετών χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες αδιατάρακτου βραδινού ύπνου, πολλοί είναι αυτοί που ζουν και εργάζονται με μόνιμο έλλειμμα ύπνου.

Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση που εκτός από κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε και σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.

2. Κακή διατροφή

Μια άλλη αιτία κόπωσης που συχνά περνά απαρατήρητη είναι η κακής ποιότητας διατροφή. Πολλές φορές ο πιο εύκολος τρόπος να νιώσετε περισσότερη ενεργητικότητα είναι να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Επίσης να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να φροντίζετε καθημερινά να τρώτε φρούτα και σαλάτες.

3. Αίσθημα κόπωσης – Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ο τρίτος λόγος που μπορεί να σχετίζεται με τη μειωμένη ενεργητικότητα. Μπορεί να σας φαίνεται οξύμωρο, αλλά η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να νικήσετε την κόπωση. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμη και ήπια δραστηριότητα για 20′ είναι πιο αποτελεσματική για την τόνωση της ενεργητικότητας συγκριτικά με την καθιστική ζωή.

4. Στρες

Το στρες είναι ένας ακόμη κλέφτης της ενεργητικότητας σας που εξηγεί τη μειωμένη απόδοση καθώς και την πεσμένη διάθεση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν το στρες είναι χρόνιο – δηλαδή διαρκές και παρατεταμένο – προκαλεί σωματική και πνευματική εξάντληση που μπορεί ακόμη και να μας αρρωστήσει.

5. Θυρεοειδικές διαταραχές

Τέλος, οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός) μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την κόπωση. Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα υπνικής άπνοιας, όπου ο πάσχων ξυπνά κουρασμένος, μια και κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει διαταραχθεί πολλάκις ο ρυθμός της αναπνοής του.

Εάν λοιπόν υποπτεύεστε ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα για την κόπωση που αισθάνεστε, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Στρες: Αυτός είναι ο τρόπος να εκτονώσετε το άγχος σας στην στιγμή

Μύθοι και αλήθειες: Έξι οφέλη του καφέ για την υγεία μας που δεν ξέραμε

Πείτε αντίο στο στρες: Οκτώ τεχνικές χαλάρωσης για να διώξετε το άγχος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ