είναι-περήφανοι-για-την-καταγωγή-τους-68599

Είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και δεν ντρέπονται: 9 διάσημοι Έλληνες τραγουδιστές που είναι τσιγγάνοι

Ανάγνωση: 5'

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή αλλά το κρύβουν. Παρακάτω επισημαίνουμε 9 από τα μεγαλύτερα ελληνικά ταλέντα του τραγουδιού που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή και είναι όμως υπερήφανοι για αυτό. 

Τσιγγάνικη καταγωγή: Αυτοί είναι οι Έλληνες καλλιτέχνες που δεν έκρυψαν την καταγωγή τους

Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και πολυαγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν κατακτήσει τις πίστες και την αγάπη του κόσμου, έχουν τσιγγάνικη καταγωγή και είναι κάτι που δεν μπορούν να κρύψουν αλλά ούτε και θέλουν καθώς είναι υπερήφανοι για αυτό. Οι τσιγγάνοι είναι ένας νομαδικός λαός, ιδιαίτερος που συχνά πυκνά έχει κατακριθεί από άλλους πολιτισμούς καθώς δεν μπορεί να κατανοηθεί. Οι φυλές των Ρομά διακρίνονται ανάλογα την καταγωγή και το μέρος πουμένουν,όπως για παράδειγμα Γκιτάνος στην Ισπανία, Σιντ στην Ιταλία. Ακριβώς όπως σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά διάσημα ονόματα που έχουν διακριθεί στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι είνι τσιγγάνικης καταγωγής.

Κώστας Χατζής

Ιδιαίτερος ερμηνευτής και τραγουδοποιός με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή. Με έντονο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, τα τραγούδια του Κώστα Χατζή μεταφέρουν πάντα μηνύματα που αγγίζουν όλες τις καρδιές. Τσιγγάνος στην καταγωγή, ο Κώστας Χατζής και ο γιος του, Αλέξανδρος, που ακολουθεί στα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του. Η φωνή του θυμίζει τη δική του αρκετά.

Ειρήνη Μερκούρη

Τσιγγάνα και από τους δυο της γονείς είναι η τραγουδίστρια Ειρήνη Μερκούρη. Όπως έχει δηλώσει θεωρεί ευλογία αυτή την καταγωγή. “Έχει έρωτα. Είμαστε ευτυχισμένοι με απλά και ωραία μικρά πράγματα. Δύσκολα ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα από άποψη υλικών αγαθών είναι ευτυχισμένος. Ερωτευόμαστε, αγαπάμε και είμαστε 100% εκεί. Έχουμε πάθος”.

Ελένη Βιτάλη

Από τους Ρομά κατάγεται η Ελένη Βιτάλη. Η Ελένη Λαβίδα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα μεγάλωσε ως παραδοσιακή τσιγγάνα δίπλα στον σαντουριέρη πατέρα της. Η μητέρα της ήταν τραγουδίστρια.

Μάκης Χριστοδουλόπουλος και Ζαφείρης Μελάς

Τσιγγανικής καταγωγής και οι δυο λαϊκοί ερμηνευτές που ποτέ δεν την έκρυψαν. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε σε χωριό της Αμαλιάδας κι από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε την οικογένειά του ως πωλητής σε πανηγύρια. Ως γνήσιος τσιγγάνος από μικρός έγινε άσσος στο κλαρίνο. Αυτός που τον έπεισε ν΄ακολουθήσει το τραγούδι ήταν ο Βασίλης Σαλέας. Ο Ζαφείρης Μελάς έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι μεγάλωσε πολύ φτωχικά και δύσκολα. Αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρός σε πολλές δουλειές μέχρι να τον εντοπίσει κάποιος ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρο όταν τον άκουσε να τραγουδά τον κάλεσε να εργαστεί κοντά του.

Γιώργος Μάγκας

Και ποιος δεν γνωρίζει τον βιρτουόζο του κλαρίνου με την εκκεντρική εμφάνιση. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο καλλιτέχνη τσιγγανικής καταγωγής επίσης που κατάφερε με το ταλέντο του και την πληθωρική προσωπικότητά του να γίνει γνωστός κι εκτός συνόρων.

Βασίλης Παϊτέρης

Από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους τραγουδιστές και συνθέτες είναι ο Βασίλης Παϊτέρης. Ασχολείται ενεργά και με την πολιτική. Παλιότερα είχε κατέβει υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές ενώ είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τσιγγάνων και Φίλων της Τσιγγάνικης Μουσικής, με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΜΕΝ».

Βασίλης Σαλέας

Έχει χαρακτηριστεί “γητευτής” του κλαρίνου. Προέρχεται από οικογένεια με τσιγγάνικες ρίζες και ταλαντούχων μουσικών. Ο Βασίλης Σαλέας ο διάσημος θείος του, τα βήματα του οποίου ακολούθησε ο ίδιος, ενώ στα δικά του βήματα πια ακολουθεί και ο δικός του γιος, Σταμάτης, ο οποίος, όμως, μεγαλουργεί στο βιολί.

Μανώλης Αγγελόπουλος

Ο θρύλος του ελληνικού τραγουδιού με τις τσιγγάνικες ρίζες. Έκανε σπουδαία καριέρα στο λαϊκό τραγούδι κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όμως έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της Ρομά καταγωγής του. Στα βήματά του ακολουθεί πλέον ο γιος του, Στάθης Αγγελόπουλος, που δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του.

Οποιαδήποτε καταγωγή και προέλευση να έχει ένα άτομο, πέρα από τα διακριτά χαρακτηριστικά της κάθε κουλτούρας, το ταλέντο δεν κρύβεται.

Κλείνοντας, μέσα στη λίστα υπάρχουν άλλοι που γνωρίζαμε την καταγωγή τους και άλλοι που μας εξέπληξαν. Όλοι έχουν κάνει αναμφισβήτητα μεγάλη και λαμπρή καριέρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ