μπράβο-για-την-πρωτοβουλία-στην-ορεστ-65535

Μπράβο για την πρωτοβουλία στην Ορεστιάδα: Η πόλη που δεν έχει κανένα φανάρι και θεωρείται πρότυπο οδικής συμπεριφοράς

Ανάγνωση: 5'

Πολλοί κακοχαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως για την οδική συμπεριφορά των ανθρώπων. Ωστόσο, στην ίδια τη χώρα μας υπάρχει μια πόλη που θα έπρεπε να λειτουργεί ως πρότυπο. Εκεί τηρούνται όλοι οι κανόνες οδικής ασφάλειας, τα ατυχήματα είναι ανύπαρκτα και όλοι σέβονται τους πεζούς. Επίσης, όλοι οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις, όπως φυσικά κάνουν σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η πόλη δεν είναι άλλη από την Ορεστιάδα τα ατυχήματα.

Πληροφορίες για την Ορεστιάδα

Η Ορεστιάδα πόλη με τους περιπου 21.000 κατοίκους (ο Δήμος μαζί με τα χωριά έχει πληθυσμό 37.800 κατοίκους) είναι η νεώτερη ελληνική πόλη. Ιδρύθηκε το 1923 μετά από τον διωγμό των Ελλήνων από το Κάραγατς και την Αδριανούπολη όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης. Πρέπει να επισημάνουμε πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν τοποθετήθηκε μέσα στην πόλη φωτεινός σηματοδότης, χωρίς όμως αυτό να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ή στην διέλευση των πεζών, καθώς οι κάτοικοι αλλά και όσοι εγκαθίστανται στην περιοχή, (κυρίως αστυνομικοί και στρατιωτικοί) έχουν αποκτήσει εξαιρετική οδική αγωγή, σεβόμενοι τους πεζούς. Καταγράψαμε στην Ορεστιάδα εικόνες από την καθημερινότητα πεζών και οδηγών.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασίλης Μαυρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά για όλα αυτά: «Από την ίδρυση της πόλης ποτέ δεν μπήκαν φανάρια και με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε αυτή η τακτική, να σταματάνε όλα τα αυτοκίνητα στην διάβαση. Είναι μια άτυπη λειτουργία φαναριών. Μάλιστα, εδώ λέμε ότι αν κάποιος δεν σταματάσει στη διάβαση θα έχει έρθει με μετάθεση στην πόλη μας και είναι οι πρώτες του μέρες προσαρμογής».

Μηδενικά ατυχήματα στην Ορεστιάδα

Αξιοσημείωτο είναι ότι φωτεινοί σηματοδότες υπάρχουν μόνο στις δύο εισόδους της πόλης, την βόρεια και την νότια. Όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι, σχεδόν κανένας δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την απόφαση να μην υπάρχουν φανάρια μέσα στην πόλη. Στα περισσότερα σημεία, στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν διαβάσεις πεζών. “Στην Ορεστιάδα μόλις ένας οδηγός αυτοκινήτου δει ότι ένας πεζός πατάει το πόδι του στην άσφαλτο σε μια διάβαση, “κοκκαλώνει” το όχημα του. Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Είναι μια αμφίδρομη αντίδραση πεζού και οδηγού. Επίσης, δεν υπάρχει τροχονόμος που θα το επιβάλλει με το ζόρι, απλά όλοι έχουμε υιοθετήσει μια πολύ καλή οδική συμπεριφορά”, υποστηρίζει στο iefimerida η κ. Δήμητρα, μητέρα και εργαζόμενη σε κατάστημα στην πλατεία Δασίου. Ο δήμαρχος είπε επίσης: «Ποτέ, όσο θυμάμαι από μικρό παιδί, δεν έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα λόγω μη σεβασμού στη διάβαση ή να έχει παρασυρθεί κάποιος πεζός μέσα στον αστικό ιστό επειδή κάποιος οδηγός δεν σταμάτησε”.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ορεστιάδας, μια μελέτη που είχε γίνει στο παρελθόν έδειξε ότι δεν είναι απαραίτητοι οι φωτεινοί σηματοδότες. “Είχε γίνει πριν 10 χρόνια μια συζήτηση να υπάρξει μια κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία στην πρώτη της φάση έδειξε ότι δεν είναι απαραίτητα τα φανάρια εντός του αστικού ιστού”, τονίζει ο κ. Μαυρίδης. Ωστόσο, επισημαίνει πως δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα μετά από την ανάπλαση που σχεδιάζεται να γίνει στην πόλη τα επόμενα χρόνια. Μέσα στην πόλη της Ορεστιάδας αλλά και στις γύρω περιοχές λειτουργούν και αρκετές στρατιωτικές μονάδες, ενώ διέρχονται και εκατοντάδες οδηγοί που περνάνε τα σύνορα από Τουρκία και Βουλγαρία.

Τα νέα δεδομένα

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε λέγοντας: “Ίσως να αναθεωρήσουμε τις σκέψεις μας ή να απευθυνθούμε στους αρμόδιους για να μας δώσουν νέες προτάσεις, με βάση τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Τα νέα δεδομένα αφορούν σε νέες πεζοδρομήσεις, κάποιες αλλαγές στις κεντρικές οδούς Κωνσταντινουπόλεως και Βασιλέως Κωνσταντίνου, για να δούμε αν υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν φανάρια”.

Κλείνοντας, δικαιολογημένα λένε πως είναι μια πόλη πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Σε κανένα άλλο σημείο της δεν θα βρεθούν πεζοί και οδηγοί με τη δική τους οδική συμπεριφορά. Μακάρι σύντομα να ακολουθήσουμε όλοι αυτό το δρόμο, ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Έρχονται τα έξυπνα φανάρια: Δε φοράς κράνος; Δεν ανάβει πράσινο! Πού τοποθετήθηκαν;

Αλλάζουν όλα στον ΚΟΚ – Έρχονται φανάρια με 4 χρώματα

Αλλάζουν όλα στα φανάρια κuκλοφορίας: Αuτό θα είναι το νέο 4ο χρώμα – Ποια η λειτουργία του & πώς θα κερδiζουμε χρńματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ