φοβερό-πείραμα-με-4ημερη-εργασία-και-η-έ-66257

Φοβερό πείραμα με 4ημερη εργασία και η έξοχη απόδοση -1 στους 3 εργαζόμενους επιθυμούν τηλεργασία

Ανάγνωση: 5'

Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που επιθυνούν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν τα 2/3 των εργαζομένων επιθυμούν να δουλεύουν από το σπίτι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επίσης ο ίδιος πληθυσμός στην ευρωζώνη προτιμάει περισσότερες ημέρες τηλεργασίας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Εργαζόμενοι στην ευρωζώνη: επιθυμία για συχνότερη εργασία από το σπίτι, από ότι τους επιτρέπει ο εργοδότης.

Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προτίθενται να αλλάξουν δουλειά, προκειμένου να μπορέσουν να το κάνουν.

Επίσης, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πολιτικές σχετικά με την τηλεργασία, με το θέμα να προκαλεί ένταση ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες, μεταξύ των οποίων και την ΕΚΤ, η οποία προσφέρει λιγότερες ημέρες τηλεργασίας σε σχέση με αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν.

Όπως χαρακτηριστικά έχουν πει σύμφωνα με μελέτες: “Οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά, αν προτιμούν να εργάζονται περισσότερες ημέρες από το σπίτι σε σχέση με αυτό που προσφέρει ο εργοδότης”.

Το 30% των εργαζόμενων προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι περισσότερες ημέρες από αυτές που επέτρεπε ο εργοδότης τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση κατέληξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων θέλουν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με τις μετακινήσεις να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την προτίμησή τους για τηλεργασία.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε επίσης: «Οι εργαζόμενοι που χρειάζονται πάνω από μια ώρα την ημέρα για να μεταβούν στην εργασία τους προτιμούν δέκα ημέρες τηλεργασία τον μήνα, δηλαδή τέσσερις περισσότερες σε σχέση με τους εργαζόμενους που χρειάζονται λιγότερο από 15 λεπτά για τις μετακινήσεις τους»,.

Η εταιρεία που δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και «εκτόξευσε» την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Σύμφωνα με εσωτερικές μετρήσεις της ιρλανδικής εταιρείας αποκάλυψαν πως υπάρχει αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και αύξηση 50% στη μέση παραγωγικότητα.

Εταιρείες στην Ιρλανδία που δοκίμασαν το μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοί τους άρχισαν να κοιμούνται περισσότερο, να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση και εθελοντισμό. Αυτό, όμως, που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η θετική ανταπόκριση των εργοδοτών, με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πείραμα να σχεδιάζουν να διατηρήσουν τελικά το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας.

Πιο αναλυτικά, συνολικά 12 εταιρείες μείωσαν τις ώρες εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο μιας εξάμηνης δοκιμής που διεξήχθη από το ιρλανδικό συνδικάτο Fórsa, την Four-Day Week Ireland, το University College Dublin και το Boston College.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο τέλος της δοκιμής, το 100% των εργαζομένων επιθυμούσε να διατηρηθεί το μειωμένο ωράριο εργασίας. Όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν.

Επίσης, σύμφωνα με τον Barry Prost, συνιδρυτή της Rent a Recruiter που συμμετείχε στο πείραμα, το μειωμένο ωράριο προσέφερε σε μικρές επιχειρήσεις όπως η δική του «ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για την προσέλκυση ταλέντων.

Πριν από το πείραμα η εταιρεία είχε ποσοστό εναλλαγής προσωπικού 20%. «Χάναμε προσωπικό από μεγαλύτερες εταιρείες, οπότε αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι αρκετά τολμηρό», δήλωσε ο Prost.

Είναι σημαντικό πως η Rent a Recruiter δεν μπορούσε να συγκριθεί με τους μισθούς που προσέφεραν οι μεγαλύτερες εταιρείες. Ο Prost δήλωσε ότι η εταιρεία ήθελε να βρει ένα προσιτό «όφελος» που θα μπορούσε να αποτελέσει «βασικό παράγοντα διαφοροποίησης» στη «μάχη» για απόκτηση ταλαντούχων εργαζομένων. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στόχευε ακριβώς σε αυτό.

Η Rent a Recruiter έχει διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους της στους έξι μήνες που πέρασαν από την καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας. Ο Prost δήλωσε ότι οι εσωτερικές μετρήσεις έδειξαν αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και αύξηση 50% στη μέση παραγωγικότητα.

Με στόχο να διατηρηθεί το πελατολόγιο και η παραγωγικότητα, η εταιρεία όφειλε να πάρει «κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα επίπεδα της παραγωγικότητας και των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Prost. Ενδεικτικά, αποφεύχθηκαν τα περιττά meetings και όσα email θα μπορούσαν να διακόψουν την ομαλή εργασιακή ροή.

Ακόμα, σημειώνεται ότι παράλληλα με την τετραήμερη εβδομάδα, η συγκεκριμένη εταιρεία εφάρμοσε και πλήρη τηλεργασία.

Βέβαια, ο Prost δήλωσε πως δεν ήταν όλα τέλεια. Ως εκτελεστικός διευθυντής, ο ίδιος δεν υιοθέτησε την τετραήμερη εβδομάδα: «Οι διευθυντές πρέπει να αντισταθμίσουν τις απώλειες τις Παρασκευές, απαντώντας τα τηλέφωνα και συναντώντας πελάτες».

Τέλος, η τηλεργασία υπήρξε για δύο χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έδειξαν προθυμία να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο γιατί τους βόλευε περισσότερο. Ωστόσο, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις δεν συμφωνούν με αυτό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ