κατάθλιψη-αυτά-είναι-τα-10-κρυφά-συμπτώ-66380

Κατάθλιψη: Αυτά είναι τα 10 κρυφά συμπτώματα για να την αναγνωρίσετε

Ανάγνωση: 6'

Η ψυχική ασθένεια της κλινικής κατάθλιψης επηρεάζει έναν τεράστιο αριθμό ατόμων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, 280 εκατ. διαγιγνώσκονται με καταθλιπτική διαταραχή σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Τζον Φέτερμαν, στάθηκε αφορμή να συζητηθεί εκτεταμένα και παγκοσμίως για την κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί καλύτερα.  Η κατάθλιψη μετατρέπει το παγκόσμιο πληθυσμό σε δυσλειτουργικό με πολλά άτομα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε απλές καθημερινές πράξεις φροντίδας του εαυτού. Η ασθένεια μπορεί επίσης να σας κάνει απόμακρους και να “χάσετε” τους φίλους σας καθώς υπάρχει η τάση να τους αποφεύγετε. Παρακάτω παραθέτονται 10 κρυφά σημάδια που μπορεί να κρύβουν την ασθένεια. 

Αλλαγές στην όρεξη

Μια ακούσια αλλαγή στην όρεξη μπορεί να προκληθεί από κατάθλιψη. Είτε κάποιος αρχίζει να τρώει λιγότερο και να χάνει βάρος, είτε αρχίζει να τρώει πάρα πολύ και να παίρνει βάρος. Πολλοί είναι αυτοί που χάνουν το ενδιαφέρον τους για την απόλαυση του φαγητού.

Χαμηλή λίμπιντο

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Στην πραγματικότητα, το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν βρεθεί ότι προκαλούν χαμηλότερη λίμπιντο, σύμφωνα με το NHS. Οι ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, σχετίζονται με την κατάθλιψη και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο σε αυτή την αλλαγή στη σεξουαλική ορμή, λένε οι ειδικοί. Μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί επίσης να είναι η παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας.

Ανήσυχος ύπνος

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο κακός ύπνος μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους στα πιο σκοτεινά βάθη της κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, η κατάθλιψη και η μάχη με τις προκλήσεις που θέτει η καθημερινή ζωή μπορεί εξίσου να καταστρέψει τις προσπάθειές σας να κοιμηθείτε. Δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο σας και προκαλεί αϋπνία, μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να κοιμάστε όλη την ώρα.

Το σώμα γίνεται “αργό”

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν και κινήσεις πιο αργές από τις συνηθισμένες. Τόσο πολύ που μπορεί να κάνει δύσκολα ακόμη και το ντους ήτο βούρτσισμα των δοντιών σας και το μαγείρεμα. Το NHS λέει επίσης ότι μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να μιλούν πιο αργά. Είναι γνωστή ιατρικά ως ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Αδιαφορία για χόμπι

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε σας ενθουσίαζαν μπορεί να μην είναι πάντα αιτία συναγερμού. Αλλά συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη. Το NHS λέει ότι η ασθένεια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην έχουν κανένα κίνητρο, κανένα ενδιαφέρον για τα πράγματα και έλλειψη απόλαυσης από τη ζωή.

Απομόνωση

Ακριβώς όπως χάνετε το ενδιαφέρον σας για χόμπι που κάποτε αγαπούσατε, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να απομονωθείτε μακριά από τους φίλους σας. Η αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων που συνήθως απολαμβάνετε και το αίσθημα απομόνωσης ή αδυναμίας να σχετιστείτε με άλλους ανθρώπους συνδέεται με την κατάθλιψη.

Αδυναμία στη λήψη αποφάσεων

Εάν παλεύετε με την κατάθλιψη, μπορεί να δυσκολευτείτε να λάβετε αποφάσεις. Το να δυσκολεύεστε να αρθρώσετε τις σκέψεις σας, να σκεφτείτε καθαρά ή να πάρετε απλές αποφάσεις είναι προειδοποιητικά σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με το Mind. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επικέντρωση σε εργασίες.

Διαταραχές στο έντερο

Η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν χάος στη λειτουργία του εντέρου σας. Οποιαδήποτε ανησυχία και αναστάτωση μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της πέψης, σύμφωνα με το NHS. Σε μερικούς ανθρώπους, η πέψη μπορεί να επιβραδυνθεί και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνο, αλλά άλλοι βρίσκουν ότι επιταχύνει προκαλώντας διάρροια. Η κακή διατροφή, η οποία μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, μπορεί επίσης να βλάψει την πέψη σας.

Αυτοκτονικός ιδεασμός

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιτάχυνση των κινήσεων και των σκέψεων ορισμένων ανθρώπων, σε αντίθεση με την επιβράδυνση. Η ψυχοκινητική διέγερση, η οποία είναι κοινή στα ψυχωσικά επεισόδια, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να καθίσουν ακίνητοι ή να χαλαρώσουν και να νευριάζουν συνεχώς, λέει το NHS. Αυτή η ανησυχία μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ταραγμένοι. Τα άτομα με αυτό το σύμπτωμα κατάθλιψης μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, προειδοποιεί το NHS.

Σωματικοί πόνοι

Οι σωματικοί πόνοι και οι πόνοι χωρίς προφανές σωματικό πρόβλημα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Μπορεί να αισθανθείτε από πόνους στο στομάχι ή πόνο στα πόδια και τα χέρια σας μέχρι και να νιώσετε κουρασμένοι, όταν έχετε κατάθλιψη. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση στρες, η οποία σύμφωνα με το NHS μπορεί να προκαλέσει ένταση στους μύες σας. Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο πόνος θα μπορούσε να προκληθεί από τη δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία πιστεύεται ότι προκαλεί πολλά συμπτώματα κατάθλιψης.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Το άγνωστο πρόβλημα υγείας του Νίκου Κουρή: «Πάσχω από διαβήτη και κατάθλιψη. Κάθε μέρα δίνω τη δική μου δύσκολη μάχη»

Λύγισε η Χαρά Παππά για τον άγvωστο “γολγοθά”: “Τα τελευταία 12 χρόνια ξυπνάω έτσι, με έχει κουράσει”

Είναι η απόδειξη ότι πάσχεις: Αυτό είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα της κατάθλιψης και όχι δεν είναι η στεναχώρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ