γαστροοισοφαγική-παλινδρόμηση-η-αλλ-66196

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Η αλλαγή στην διατροφή σας που θα σας απαλλάξει από το “κάψιμο”

Ανάγνωση: 3'

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλανίζει κοντά στο 40% των ανθρώπων παγκοσμίως όλων των ηλικιών. Είναι μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βεβαίως είναι κάτι πολύ ενοχλητικό που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τα συμπτώματά της αποτελούν μία δυσάρεστη αίσθηση «καψίματος», με ενόχληση στο στήθος ή την πλάτη και δυσκολία στην κατάποση.

Κατά την οισοφαγική παλινδρόμηση, τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τα πάνω αντί να ακολουθήσουν την φυσιολογική τους ροή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πέψη σωστά, κατευθυνόμενα από το στομάχι προς το λεπτό έντερο. Πέρα από το αίσθημα της καούρας, τα συμπτώματα μπορεί να είναι αναγωγές και ερυγές (ρεψίματα).

Τα αίτια της οισοφαγικής παλινδρόμησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οφείλεται σε:

Κακή διατροφή (γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, λιπαρά, βαριές σάλτσες, καρυκεύματα, αλκοόλ)

Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης

Αντιχολινεργικά φάρμακα

Η βαριά χειρωνακτική εργασία και συγκεκριμένα είδη γυμναστικής, όπως είναι η άρση βαρών, προκαλούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να προκαλείται η πάθηση

Εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς)

Ανατομικά αίτια όπως διαφραγματοκήλες (συγγενείς ή επίκτητες)

Συμπτώματα

Η παλινδρόμηση χωρίζεται σε δύο κλινικές οντότητες: τη γαστροισοφαγική και τη λαρυγγοφαρυγγική.

Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρείται «κάψιμο» στο πίσω μέρος του στέρνου (γνωστό και ως οπισθοστερνικός καύσος) στο 75% των ασθενών.

Παρατηρείται επίσης «βάρος» στο στήθος, οι γνωστές «καούρες» στο στομάχι, «κάψιμο» στον λαιμό, βραχνάδα (κυρίως τις πρωινές ώρες), νυχτερινός βήχας, δύσοσμη αναπνοή και αίσθημα κόμπου στον λαιμό.

Στην λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση υπάρχει χρόνια ή πρωινή βραχνάδα, ξηρότητα στον φάρυγγα, συχνές και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες καθαρισμού της φωνής, αίσθημα κόμπου στον λαιμό.

Επιπλέον μπορεί να υπάρχει βήχας, καταρροή, δυσφαγία, επεισόδια πνιγμονής και αίσθηση σφιξίματος ή «βάρους» ή ξένου σώματος στον λαιμό», επισημαίνει η ειδικός.

Πως να ηρεμήσετε τον οργανισμό σας

Αυτό που πρέπει να τηρείτε με ευλάβεια είναι τα μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα (5-6 γεύματα την ημέρα).

Πρέπει να αποφεύγονται: Οι όξινες τροφές (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), οι σάλτσες, τα λιπαρά κρέατα, οι ξηροί καρποί, τα σιροπιαστά γλυκά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα τηγανητά, τα καρυκεύματα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, αλλά και το αλκοόλ. Αν είστε καπνιστές, είναι σημαντικό να μειώσετε ή ιδανικά να κόψετε το τσιγάρο.

Μετά από ένα γεύμα, ειδικά αν είναι βαρύ και πλούσιο, μην πέφτετε αμέσως για ύπνο. Ιδανικά πρέπει να περιμένετε 2-4 ώρες πριν από την κατάκλιση.

Όταν ξαπλώνετε, πρέπει να έχετε ελαφρώς ανασηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος.

Είναι πολύ σημαντικό να μασάτε καλά την τροφή πριν από την κατάποση.

Η ένδυση με πιο φαρδιά ρούχα και η αποφυγή κινήσεων, όπως το σήκωμα βάρους ή το σκύψιμο, βοηθούν στη αντιμετώπιση της πάθησης.

H φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αντιόξινα ή και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάνετε μερικές μικρές αλλαγές ζωής.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σταύρος Θεοδωράκης: Πέρασε σοβαρή περιπέτεια υγείας – Εγώ θα είμαι αυτός που δεν θα πεθαίνει ποτέ από καρκίνο

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ