γαστροοισοφαγική-παλινδρόμηση-τι-πρ-66190

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι πρέπει να αποφύγετε στην κατανάλωση τροφίμων και τι να προτιμήσετε για να ηρεμήσει το στομάχι

Ανάγνωση: 4'

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε ενήλικους όσο και παιδιά. Τα συμπτώματά της δεν βοηθούν το άτομο για απολαύσει την τροφή του αλλά ούτε και να χωνέψει σωστά καθώς αυτά παλίνδρομούνται στον οισοφάγο, προκαλώντας μία δυσάρεστη κατάσταση. Καθώς τα οξέα του στομάχου κάνουν αντίστροφη διαδρομή, το άτομο μπορεί να έχει συμπτώματα όπως καούρα, στιγμιαίο πόνο και στήθος και δυσκολία στην κατάποση.

Παρόλα αυτά υπάρχει μία μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποτρέπει την παλινδρόμηση να συμβεί και βοηθούν καλύτερα στην πέψη. Ο δρ David M. Poppers που είναι γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης μας καταγράφει ποιά τρόφιμα κάνουν καλό σε ένα ευαίσθητο στομάχι και ποιά όχι.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό. Σίγουρα η ένοχη απόλαυση της τηγανιτής πατάτας δεν θεωρείται και η πιο υγιεινή, όταν όμως πρόκειται για την πρόκληση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαγορευμένων τροφίμων. Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών.

Λιπαρά κρέατα. Επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το λουκάνικο μπορούν εξίσου να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξέλθουν από το στομάχι, σε αντίθεση με τις πιο εύπεπτες τροφές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση τροφής, σύμφωνα με τη μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Przegląd Gastroenterologiczny.

Καυτερά. Τα πικάντικα φαγητά, όπως η σκόνη τσίλι, το πιπέρι αλλά και το σκόρδο θα μπορούσαν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Thoracic Disease, προκαλώντας το αίσθημα της καούρας.

Ντομάτες. Λόγω της οξύτητας της ντομάτας, θα μπορούσαν να εντείνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το ίδιο και ο χυμός ντομάτας.

Εσπεριδοειδή. Όπως και οι ντομάτες, το ίδιο και τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά όξινα.

Σκόρδο. Μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Primary Care. Αν και δεν είναι σαφείς οι λόγοι, ενδεχομένως ο ένοχος να είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις.

Σοκολάτα. Η σοκολάτα δεν είναι τόσο γλυκιά για την υγεία του στομάχου, καθώς θεωρείται μια από τις χειρότερες τροφές για την καούρα.

Μέντα. Η μέντα θα μπορούσε να εντείνει καούρα. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να χαλαρώσει ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, επιτρέποντας στο οξύ να ανέλθει.

Καφεΐνη. Η ποσότητα του καφέ και τσαγιού με καφεΐνη θα πρέπει επίσης να περιοριστεί, καθώς θεωρούνται ερεθιστικοί παράγοντες για την παλινδρόμηση.

Ανθρακούχα ποτά. Το αέριο που απελευθερώνεται από τα ανθρακούχα ποτά στο στομάχι αυξάνει την πίεση που ασκείται, αναγκάζοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να ανοίξει. Πολλά από αυτά, επίσης, περιέχουν καφεΐνη.

Αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά θα μπορούσαν εξίσου να διαταράξουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, αυξάνοντας παράλληλα το οξύ του στομάχου.

Ποια τρόφιμα «αγαπά» το στομάχι

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυστικοβούτυρο και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποφεύγοντας όμως αυτά που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ψάρια, ελαιόλαδο και ένα διατροφικό πλάνο με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή

Άπαχα κρέατα στον ατμό ή ψητά και αυγά

Ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά

Λευκό ψωμί και ζυμαρικά

Ροφήματα βοτάνων και άφθονο νερό.

Η Μεσογειακή διατροφή πρωταγωνιστεί και πάλι στο πλάνο υγείας των γιατρών και διατροφολόγων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ