λεφτά-με-το-τσουβάλι-νέα-προγράμματα-ε-65958

Λεφτά με το τσουβάλι: Νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας-Χιλιάδες ευρώ σε επιδοτήσεις

Ανάγνωση: 4'

Δείτε νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που καλύπτουν τις στεγαστικές αλλά και επιχειρηματικές ανάγκες νέων και όχι μόνο στην Ελλάδα!

Νέα προγράμματα για όλα τα νοικοκυριά

Δείτε τα πιο πρόσφατα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χιλιάδες ευρώ, συμβάλλοντας παράλληλα στην πράσινη μετάβαση.Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πέντε νέα προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα «Φωτοβολταϊκή στέγη», «Αλλαγή θερμοσίφωνα» και «Οικονομία 2023». Μάθετε περισσότερα για αυτά τα προγράμματα και πώς να υποβάλλετε αίτηση.Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέντε νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα.

Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πολίτες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ο προϋπολογισμός επιδότησης για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Τα πέντε προγράμματα

Φωτοβολταϊκή οροφή

Αλλαγή θερμοσίφωνα

Οικονομία 2023 για όλα τα νοικοκυριά

Οικονομία-Ανακαίνιση για τους νέους

Οικονομία για επιχειρήσεις

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τα προγράμματα «ExoEconomy – Renovate for Young People» και το νέο πρόγραμμα «ExoEconomy 2023».Τα προγράμματα αυτά θα παρέχουν επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τους πολίτες να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Λεπτομέρειες για όλα τα προγράμματα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.Εκτός από τα προγράμματα για τα νοικοκυριά, το 2023 ανοίγουν τρία νέα προγράμματα Οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Το πρόγραμμα «Economize» θα παρέχει ενεργειακή αναβάθμιση για τις ΜΜΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα θα διαθέσει έως και 200 εκατ. ευρώ

Για τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, θα υποστηριχθούν έργα με συνολικό προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) έως 100.000 ευρώ.Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, θα επιδοτηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού μεταξύ 50.000 και 500.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για την οποία ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ.Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη στήριξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.Το ποσό της επιχορήγησης θα καθοριστεί ανάλογα με το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Ο Σκρέκας τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι η μόνη λύση

Υπογράμμισε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνες» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ωφελήσει άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ζεστό νερό χρήσης κατά 65% περίπου. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκές Στέγες», ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει σημαντικές επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και αγρότες, με εξοικονόμηση έως και 3.000 ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς ενέργειας.Τόνισε επίσης τη σημασία των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, λέγοντας: «Η φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε».Τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση της χώρας.Με σημαντικές διαθέσιμες επιδοτήσεις, οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για την υποστήριξη ενεργειακά αποδοτικών αναβαθμίσεων και έργων.

Τα νέα προγράμματα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας μας αφορούν όλους!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ