18-εκατομμύρια-ευρώ-πουλήθηκε-ένα-ρετιρ-67474

18 εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκε ένα ρετιρέ διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας

Ανάγνωση: 5'

Ένα από τα πιο ονειρικά διαμερίσματα στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη και τεράστιες βεράντες με απεριόριστη θέα, είναι σίγουρα περιζήτητο. Παρόλα αυτά υπάρχει και η τιμή του βρίσκεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πολλοί να το δουν και έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση αυτού του Loft διαμερίσματος. Ένα τέτοιο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας συγκαταλέγεται σίγουρα στα “φιλέτα” του κέντρου, παρόλα αυτά η αξία του δεν είμαστε σίγουροι ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμα και η εξωπραγματική αυτή τιμή για κάποιους είναι εφικτό να δοθεί εφόσον το διαμέρισμα βρίσκεται στην περιοχή των Ανακτόρων, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου. Η αγορά ολοκληρώθηκε βεάβαι πριν από μερικές μέρες από ξένο επενδυτή.

Το “χρυσό” διαμέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελβετός επιχειρηματίας με πολυσχιδή δραστηριότητα και ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα αγόρασε ρετιρέ 320 τετραγωνικών μέτρων έναντι του –αστρονομικού για τα δεδομένα της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων– ποσού των 18 εκατ. ευρώ ή προς περίπου 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην περιοχή των Ανακτόρων. To παλαιάς κατασκευής ρετιρέ, ένα από τα λιγοστά διαθέσιμα στην περιοχή, διαθέτει απρόσκοπτη θέα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Λυκαβηττό και στη Βουλή, στην Ακρόπολη, στη θάλασσα και στην Αίγινα και ασανσέρ που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση σε αυτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης, που πρόκειται να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης το προσεχές διάστημα, θα διαμένει για μερικούς μήνες στο ακίνητο, το οποίο θα παραμένει σε καθεστώς συντήρησης το υπόλοιπο διάστημα.

«H συναλλαγή, που χρειάστηκε περίπου δέκα μήνες για να ολοκληρωθεί, φανερώνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Αθήνα. Παραδοσιακά, αυτού του διαμετρήματος οι αγοραστές τοποθετούνται στις αγορές της Ζυρίχης και της Νέας Υόρκης. Σε αντίθεση με την Αθήνα, στη Μύκονο καταγράφονται μία με δύο, τέτοιου μεγέθους, συναλλαγές τον χρόνο», σημειώνει στην «Κ» ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers, του δικτύου συμβούλων ακινήτων που πραγματοποίησε το ντιλ. Κι ενώ η ελληνική αγορά υπερπολυτελών ακινήτων θεωρείται ότι είναι φθηνότερη, σε σχέση με αντίστοιχες αγορές παγκοσμίως, στην περίπτωση του ντιλ στα Ανάκτορα αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει. Σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Knight Frank, με το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων αγοράζει κάποιος 17 τ.μ. στο Μονακό, 33 και 34 τ.μ. σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, και 43 τ.μ. στο Παρίσι.

To παλαιάς κατασκευής ρετιρέ βρίσκεται στην περιοχή των Ανακτόρων, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου. Το «χρυσό» διαμέρισμα διαθέτει απρόσκοπτη θέα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Λυκαβηττό και στη Βουλή, στην Ακρόπολη, στη θάλασσα και στην Αίγινα και ασανσέρ που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση σε αυτό. Η ζήτηση για ακίνητα στο κέντρο από πλούσιους ξένους έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Χρειάσθηκαν δέκα μήνες για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να καταλήξουν στο τίμημα των… 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Ο ρόλος του ξενοδοχείου Χίλτον

Μέχρι σήμερα, στον τομέα της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας οι αγοραπωλησίες σε τίμημα που υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς περιελάμβαναν τα 50 πολυτελή διαμερίσματα του σχεδιαζόμενου ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος, που θα λειτουργήσει, με χρονικό ορίζοντα το 2025, στη θέση του Χίλτον, υπό την επωνυμία Conrad. Οι δύο τελευταίοι όροφοι, που βρίσκονται κάτω από το παλαιό Galaxy, πωλήθηκαν προς 24.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι δύο από κάτω όροφοι άλλαξαν χέρια έναντι 21.000 ευρώ ανά τ.μ. Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους φέρουν το brand της Waldorf Astoria, ενώ των δύο από κάτω αυτό της Conrad. Και μπορεί το τίμημα ανά τετραγωνικό για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα, που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, να είναι υψηλό, όμως σε σύγκριση με αυτό για το ρετιρέ των Ανακτόρων εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε ποσοστό άνω του 50%. Μεγάλη απόσταση από την αξία της συναλλαγής των 18 εκατ. ευρώ χωρίζει και τα διαμερίσματα του One Athens στους πρόποδες του Λυκαβηττού, με το ρετιρέ του οικιστικού συγκροτήματος να διατίθεται προς 6,6 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος της μεγάλης ζήτησης

Ευρύτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση από ξένους υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας για αγορά ακινήτων στην Αθήνα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την Knight Frank, η αγορά πολυτελών κατοικιών της Αθήνας καταλαμβάνει την ένατη θέση, παγκοσμίως, με βάση τον ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών, που ανήλθε στο 13% το 2022.

Ένα αληθινό επενδυτικό διαμάντι βρίσκεται πλέον στο κέντο της Αθήνας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία: Νεκρά δύο αδέρφια μέσα στο διαμέρισμά τους στην Αθήνα

Εκκλησία «κειμήλιο»: Ο πιο παλιός ναός της Αθήνας μετρά 1.000 χρόνια ιστορία

Υποκλίνεται όλος ο πλανήτης: Η Αθήνα στην 1η θέση παγκοσμίως για τον καλύτερο λόγο, περήφανοι όλοι οι Αθηναίοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ