οοσα-ο-πληθωρισμός-πλήττει-την-ελλάδα-66597

ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός πλήττει την Ελλάδα και τους πολίτες της

Ανάγνωση: 5'

Η συνεχής αύξηση των τιμών πλήττει την οικονομία της χώρας και οδηγεί τους πολίτες της σε ασφυκτικούς ρυθμούς ζωής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης του διεθνούς Οργανισμού (Taxing Wages) η χρονιά του 2022 στάθηκε πολύ δύσκολη από οικονομικής άποψης καθώς ο πληθωρισμός της χώρας ταλάνισε μία πολύ μεγάλη μερίδα μισθωτών, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε χώρες του ΟΟΣΑ. Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ελάχιστα αυξηθεί αλλά πρόκειται μόνο για κάτι “εικονικό” , καθώς το καθαρό κέρδος των μισθωτών είναι πολύ λιγότερο από τον πραγματικό μισθό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές που έχει επιβάλλει ο πληθωρισμός. Επιπλέον, η φορολογική επιβάρυνση πλήττει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες καθιστώντας τους μη ικανούς για μία οικονομική ανάσα.

Δραματική μείωση των πραγματικών μισθών

Στην Ελλάδα, η μείωση των πραγματικών μισθών πέρυσι ανήλθε στο 7,4% και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά την Εσθονία (10%), την Τουρκία (8,8%) και την Ολλανδία (8,3%). Ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,5% στα 19.912 ευρώ από 19.614 ευρώ το 2021, αλλά ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,7% και έτσι άφησε μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Επιπλέον, η Ελλάδα και η Ιαπωνία ήταν οι μόνες χώρες του ΟΟΣΑ που ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε οριακά στην τριετία 2019-2022, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκε.

Επιβολή φόρων στους άγαμους

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική επιβάρυνση – που ο ΟΟΣΑ την ορίζει ως το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των εργοδοτών μείον τα επιδόματα, το οποίο στη συνέχεια υπολογίζεται ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας για τους εργοδότες – αυτή μειώθηκε οριακά (κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες) για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση – που μείωσε το tax wedge κατά 0,11 και 0,10 π.μ., αντίστοιχα – η οποία υπερκάλυψε την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 0,18 π.μ. Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστής για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριών παρέμεινε, επίσης, αμετάβλητος στο 34,6%.

Αυξάνεται το tax wedge σε πολυμελή οικογένεια

Αντίθετα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,7% για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού. Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η αύξηση της επιβάρυνσης οφείλεται στο γεγονός ότι νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα τέκνων λόγω της αύξησης του μέσου μισθού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση του tax wedge για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 π.μ. στο 29,4%, με την Ελλάδα να σημειώνει την τρίτη υψηλότερη αύξηση μετά τη Χιλή (15,95 π.μ.) και τις ΗΠΑ (6,94 π.μ.).Οριακά αυξημένη κατά 0,03 π.μ. στο 33,7% ήταν πέρυσι το tax wedge και για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό. Στον ΟΟΣΑ, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1,05 π.μ. στο 25,6%. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη διαφορά να είναι μεγαλύτερη στις περιπτώσεις των έγγαμων μισθωτών με παιδιά.

Η προσαρμογή της φορολογίας

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «υπογραμμίζουν τη σημασία πολιτικών για τον μετριασμό του fiscal drag». Ο Οργανισμός συγκέντρωσε στοιχεία από τις χώρες – μέλη σχετικά με τις πολιτικές αναπροσαρμογής των φορολογικών κλιμάκων, των εισφορών και των εισοδηματικών ορίων για επιδόματα που ήταν σε ισχύ το 2020, από τα οποία προκύπτουν μεγάλες διαφορές. Σε λιγότερες από τις μισές χώρες, για την ακρίβεια σε 17, υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή του συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε 21 χώρες η προσαρμογή είναι στη διακριτική ευχέρεια των χωρών. Η πλειονότητα των χωρών προχώρησαν σε προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών και οι μισές σε προσαρμογή για τα επιδόματα.

Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πλέον χάσει την υπομονή τους λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων. 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα κρατήσει η νέα κακοκαιρία

«Δεν δηλητηριάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Πισπιρίγκου

“Ήταν ένας άγγελος”: Αuτή είναι η 17χρονη Νικολέττα που σκοτwθnκε πέφτοντας από γέφυρα στον ΒΟΑΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ