συγκλονιστική-είδηση-κλείνουν-τα-ατμ-65987

Συγκλονιστική είδηση: Κλείνουν τα ΑΤΜ εκτός έδρας -3.350 ΑΤΜ σε όλη τη χώρα θα καταργηθούν -Δείτε τους λόγους

Ανάγνωση: 6'

Οι ελληνικές τράπεζες σκέφτονται την περίπτωση να μειώσουν τα εκτός έδρας ΑΤΜ τους για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Εικάζεται ότι 3.350 ATM σε όλη τη χώρα θα καταργηθούν. Οι επιπτώσεις στους πολίτες θα είναι πολλές και δύσκολες

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε πως τα περισσότερα από 3.350 ΑΤΜ που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, όπως πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία και απομακρυσμένες περιοχές, αποδεικνύονται εξαιρετικά δαπανηρά για τις τράπεζες. Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης των μηχανημάτων είτε μεμονωμένα είτε από κοινού.

Αν και η μείωση θα περιλαμβάνει μέρη όπου το κόστος συντήρησης είναι υψηλό, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ΑΤΜ σε μέρη όπως νοσοκομεία και απομακρυσμένους δήμους που εξυπηρετούν τους πολίτες. Μάθετε περισσότερα για τον «χάρτη» των εκτός έδρας ΑΤΜ στην Ελλάδα και τις επιλογές που εξετάζουν οι τράπεζες σε αυτό το άρθρο.

ATM: Γιατί θα τα καταργήσουν;

Η χρήση των εκτός του καταστήματος ΑΤΜ ή των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών που βρίσκονται εκτός των τραπεζικών καταστημάτων έχει γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τις τράπεζες λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης που συνδέεται με τη συντήρησή τους.

Περισσότερα από 3.350 ΑΤΜ που βρίσκονται σε διάφορα σημεία από πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύονται εξαιρετικά δαπανηρά για τις τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης των ΑΤΜ μεμονωμένα ή από κοινού, παρόμοια με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την πώληση της επιχείρησης απόκτησης καρτών.

ΑΤΜ: Κατάργηση των εκτός έδρας σε όλη την Ελλάδα

Όπως προκύπτει από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤΤ), το συνολικό δίκτυο εξωτερικών ΑΤΜ αριθμούσε 3.353 στο τέλος του 2021 σε σύγκριση με 2.575 μηχανήματα εντός των τραπεζών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαχειρίζονται τη μερίδα του λέοντος των off-site ΑΤΜ που λειτουργούν σήμερα σε 3.279 μηχανήματα έναντι 2.738 πριν από πέντε χρόνια.

ΑΤΜ: Μείωση παραρτημάτων

Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τον αριθμό των μηχανημάτων ΑΤΜ, ιδίως σε μέρη όπου το κόστος συντήρησης είναι υψηλό, για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Αν και δεν αποκλείεται, οι τράπεζες είναι λιγότερο πιθανό να καταργήσουν τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε απομακρυσμένους δήμους, νησιά ή νοσοκομεία, τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες και δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες. Το δίκτυο των ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός των εγκαταστάσεων φαίνεται να είναι επιζήμιο για τις τράπεζες λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης των μηχανημάτων ΑΤΜ.

ΑΤΜ: Τι θα ισχύσει για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα

Αν και οι περισσότερες συναλλαγές μέσω ΑΤΜ αφορούν αναλήψεις, οι καταθέσεις μετρητών στα ΑΤΜ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Ελλάδα λόγω των νέων καταναλωτικών συνηθειών, της εξοικείωσης με τα ΑΤΜ μετά τα capital controls και των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των ΑΤΜ και των συναλλαγών που υποστηρίζουν, καθώς ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε, σε συνδυασμό με την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, παίζουν επίσης ρόλο στο φαινόμενο αυτό.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) δείχνουν ότι η συνολική αξία των καταθέσεων μετρητών μέσω ΑΤΜ το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 9,3 δισ. ευρώ, έναντι 15,8 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021.

ΑΤΜ:Τι συμβαίνει με τις αναλήψεις από ΑΤΜ στην Ελλάδα

Οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 98,8 εκατομμύρια με συνολική αξία 22,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μέση ανάληψη μετρητών εκτιμάται σε 225 ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερη από τη μέση ανάληψη το 2021 (230 ευρώ) και υψηλότερη από το 2020 (206 ευρώ) και το 2017 (170 ευρώ).

ΑΤΜ: Τί γίνεται σήμερα στη χώρα

Το αυξημένο κόστος των διατραπεζικών συναλλαγών για αναλήψεις μετρητών ή άλλες αυτοματοποιημένες συναλλαγές είναι ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει από τη μείωση του αριθμού των ΑΤΜ.

Επί του παρόντος, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αναλάβει το προβάδισμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι τράπεζες βρίσκονται στις ίδιες συζητήσεις.

Τα Off-Site ΑΤΜ στην Ελλάδα

Τα εκτός έδρας ΑΤΜ στην Ελλάδα βρίσκονται σε διάφορα σημεία, όπως πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία και απομακρυσμένες περιοχές. Αν και οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης είτε μεμονωμένα είτε από κοινού.

Κλείνοντας, η απόφαση αυτή μπορεί ίσως αποφέρει κάποια επιπλέον κέρδη στην εκάστοτε τράπεζα αλλά για τους πολίτες θα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Ειδικά στην επαρχία αν κλείσουν κάποια ΑΤΜ, οι πολίτες θα δυσκολεύονται να βρουν άλλο μηχάνημα για να κάνουν τις συναλλαγές του. Ας ελπίσουμε πως θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Πάρτε τα λeφτά σας από την τράπεζα»: Σάλоς με το πώς αδειάζоυν τις καταθέσεις

Τον πήγαν νεκρό στο ΑΤΜ: “Σατανικές” γυναίκες μετέφεραν πεθαμένο 80χρονο σε τράπεζα για να “σηκώσουν” τα λεφτά του

«Χλόμιασαν» οι πελάτες όλων των τραπεζών: Άρχισαν οι κρατήσεις χρημάτων από τους λογαριασμούς, μόλις ανακοινώθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ