στεγαστικά-δάνεια-έρχεται-βαθιά-ανά-66221

Στεγαστικά δάνεια: Έρχεται “βαθιά ανάσα” για τους δανειολήπτες με “πάγωμα” των επιτοκίων

Ανάγνωση: 1'

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες συνεχώς αυξάνουν τον ρυθμό των δόσεων με επιτόκια που αδυνατούν τα νοικοκυριά να πληρώσουν. Η κυβέρνηση εν όψει εκλογών, υποστηρίζει ότι πρόκειται να δώσει μία οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά, μέσω του “παγώματος” των επιτοκίων και έτσι οι δανειολήπτες θα μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Η λίστα με τους δικαιούχους περιλαμβάνει αυτούς που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια και οι οφειλέτες δεν χρωστάνε δόσεις καθώς τηρούν την μηνιαία τους πληρωμή δόσεων σε σταθερά επίπεδα.

Το μέτρο που προωθείται δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των πιέσεων που αναμφίβολα ασκεί και η κυβέρνηση λόγω της πολιτικής συγκυρίας, αλλά στοχεύει να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, που αποτελούν την πιο ευαίσθητη κατηγορία οφειλών και να αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2022 τα επιτόκια των καταθέσεων ήταν 0,05% με τα επιτόκια των δανείων να είναι στα 4,86%.

Παράδειγμα:

Για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια εξόφλησης 20 έτη, η δόση δανείου τον Ιούνιο του 2022 ήταν 560 ευρώ και τον Μάρτιο του 2023 έφτασε στα 720 ευρώ.

Η ετήσια επιβάρυνση για τον οφειλέτη είναι 1.920 ευρώ.

Τα επιτόκια θα «παγώσουν» για ένα έτος με την τιμή του Μαρτίου. Δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αρκεί τα δάνεια να είναι ενήμερα.

Τα δάνεια και οι δόσεις τους είναι κάτι που ταλανίζει εδώ και χρόνια στον ελλαδικό πληθυσμό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ