παγκόσμια-ανησυχία-σχεδόν-190-αμερικανι-68313

Παγκόσμια ανησυχία: Σχεδόν 190 αμερικανικές τράπεζες κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Ανάγνωση: 3'

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αμερικάνικες τράπεζες είναι ένα βήμα πριν την μεγάλη χρεωκοπία, κάτι που σίγουρα περίμεναν να αλλάξει αυτό καθώς εμφανίστηκε μια μικρή άνοδο, όπου οδηγεί τις τραπεζικές μετοχές κοντά σε ένα κρίσιμο ορόσημο και συγκεκριμένα στο κραχ του 2008.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως οι μαζικές πωλήσεις των μετοχών αμερικανικών τραπεζικών απειλούν να ρίξουν τον κλάδο κάτω από κρίσιμα επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις για τα χρηματιστήρια γενικότερα.

Με την κατάρρευση της First Republic Bank να επιδεινώνει τους φόβους για τη φερεγγυότητα των περιφερειακών τραπεζών, ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποχωρεί, αφήνοντας τον σχετικό δείκτη της Wall Street στα πρόθυρα του να πέσει κάτω από τα υψηλά του 2007. Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά το κραχ του 2008, χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να ανακτήσει ο δείκτης το έδαφος που έχασε.

Κατέρρευσε η First Republic Bank – Στην JPMorgan περνούν οι καταθέσεις

Οπως αναφέρει ο διαχειριστής hedge fund Τζιμ Ρόπελ, ιδρυτής της Roppel Capital Management, ο δείκτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου βρίσκεται πάνω από το υψηλό του 2007 από τον Ιανουάριο του 2021. Εάν όμως υποχωρούσε κάτω από τα επίπεδα αυτά τώρα, θα ήταν ένα δυσοίωνο μήνυμα για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες, αφού θα αναγκάζονταν να διατηρήσουν υψηλότερα αποθεματικά κεφάλαια και να περιορίσουν τον δανεισμό. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα επιβάρυναν περαιτέρω την αμερικανική οικονομία, που ήδη φλερτάρει επικινδύνως με την ύφεση. Αιτία, βέβαια, είναι σε μεγάλο βαθμό οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η Federal Reserve τους τελευταίους 14 μήνες, προκειμένου να ανακόψει τον πλέον επιθετικό πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Τζιμ Ρόπελ, ότι δεν υπάρχει επιθετική άνοδος της αγοράς όταν βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των τραπεζών. Ο ίδιος προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να έχεις έναν αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει τσιμεντένια τούβλα γύρω από τα πόδια του».

Τα μαθήματα από την τραπεζική κρίση

Την περασμένη εβδομάδα, στελέχη αμερικανικών τραπεζών κάλεσαν την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διεξαγάγει έρευνες για το κατά πόσον έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πτώση των τραπεζικών μετοχών οι καταχρηστικές πρακτικές του λεγόμενου σορταρίσματος, αλλά και πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς. Ζήτησαν τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών, αλλά και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Θρήνος σε παιδικό σταθμό: Νεκρό βρέφος 9 μηνών από μακαρόνια με κιμά – Το μοιραίο λάθος της νηπιαγωγού

Πασίγνωστη Ελληνίδα στιχουργός διαγνώστηκε με καρκίνο – Η φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο

Ο Αλέξης Κούγιας Παραιτήθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός – Ο λόγος που το έκανε και οι αντιδράσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ