είδηση-σοκαπό-τη-unicef-λόγω-covid-19-έμειναν-67-εκατ-65855

Είδηση Σοκ:από τη Unicef: Λόγω covid-19 έμειναν 67 εκατ. παιδιά παγκοσμίως ανεμβολίαστα. Ποιες είναι οι συνέπειες;

Ανάγνωση: 5'

Το θέμα της υγείας είναι μείζονος σημασίας και δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο για όλους τους ανθρώπους. Η πρόσφατη πανδημία που μας απασχόλησε τα τελευταία 3 χρόνια ήταν καθοριστικής σημασίας στον υγειονομικό τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2019 ως το 2021, 67 εκατομμύρια παιδιά δεν μπόρεσαν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας covid-19. Όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ, αυτό μας πάει τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω σχετικά με τον εμβολιασμό των ανήλικων παιδιών.

Η έκθεση από τη Unicef

Κατά την πάροδο των τριών αυτών ετών, λόγω της πίεσης που ασκούνταν στα συστήματα υγείας ή τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, «υπονομεύθηκε περισσότερο από μία δεκαετία προόδου στον τακτικό εμβολιασμό των παιδιών», υπογράμμισε έκθεση της Unicef που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αυτή η Unicef προειδοποιεί ότι θα είναι «πρόκληση να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο», ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημιών πολιομυελίτιδας ή ιλαράς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε σε 112 χώρες. Από το 2019 ως το 2021 το επίπεδο παιδικού εμβολιασμού παγκοσμίως μειώθηκε κατά 5 μονάδες, πέφτοντας στο 81%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008. Επομένως, 67 εκατομμύρια παιδιά έχασαν δόσεις εμβολίων, κυρίως στην Αφρική και τη νότια Ασία, ενώ 48 εκατομμύρια εξ αυτών δεν έχουν λάβει κανένα εμβόλιο.

Ο ρόλος των εμβολίων

Όπως επεσήμανε ο Μπράιαν Κίλι που είναι επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης: «Τα εμβόλια διαδραμάτισαν έναν πραγματικά σημαντικό ρόλο στη μακροζωία και την καλή υγεία των παιδιών», ενώ «οποιαδήποτε μείωση στο ποσοστό εμβολιασμού είναι ανησυχητική».

Είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως ο εμβολιασμός σώζει 4,4 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, υπογράμμισε η Unicef, ένας αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει τα 5,8 εκατομμύρια, αν ο κόσμος κατάφερνε ως το 2030 να μειώσει στο μισό τον αριθμό των παιδιών που στερούνται βασικά εμβόλια και να πετύχει εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 90% για τα βασικά εμβόλια.

Προτού βρεθεί εμβόλιο για την ιλαρά, το 1963, η ασθένεια σκότωνε περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, κυρίως παιδιά. Ο αριθμός αυτός έπεσε στις 128.000 το 2021, αν και η ασθένεια αυτή ανησυχεί και πάλι τον ΟΗΕ.

Σε διάστημα τριών ετών το ποσοστό εμβολιασμού κατά της ιλαράς – η οποία είναι τόσο μεταδοτική που απαιτεί ποσοστό εμβολιασμού 95% στην κοινότητα προκειμένου να επιτευχθεί συλλογική ανοσία—μειώθηκε από το 86 στο 81%, σύμφωνα με την έκθεση. Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς διπλασιάστηκε το 2022 σε σχέση με το 2021.

Η εμπιστοσύνη απομακρύνεται

Εξάλλου, και την ώρα που οι συζητήσεις για την covid επανέφεραν στο προσκήνιο τους αντιεμβολιαστές, στην έκθεσή της η Unicef εκφράζει την ανησυχία της για τη μείωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι άνθρωποι στα εμβόλια σε 52 από τις 55 χώρες που έγινε έρευνα.

«Τα στοιχεία αυτά είναι ένα ανησυχητικό προειδοποιητικό σημάδι», τόνισε η επικεφαλής της Unicef Κάθριν Ράσελ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια ρουτίνας να γίνει ακόμη ένα θύμα της πανδημίας», πρόσθεσε. «Σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο κύμα θανάτων ενδέχεται να είναι μεγάλος αριθμός παιδιών με ιλαρά, διφθερίτιδα ή κάποια άλλη ασθένεια που μπορεί να προληφθεί».

Ακόμα, σε χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και η Νότια Κορέα μειώθηκε κατά 44% το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφώνησε με τη φράση: «τα εμβόλια είναι σημαντικά για τα παιδιά». Στη Γκάνα, τη Σενεγάλη και την Ιαπωνία μειώθηκε κατά ένα τρίτο, ενώ στις ΗΠΑ κατά 13,6%. Επίσης, στην Ινδία, την Κίνα και το Μεξικό η εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια παρέμεινε σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα, ή αυξήθηκε.

Παρά τα στοιχεία αυτά, «υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες επαναλειτουργούν σε έναν αριθμό χωρών», εκτίμησε ο Κίλι, κάνοντας λόγο για «ενθαρρυντικά» προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022.

Τέλος,τα εμβόλια αποτελούν μια σημαντική για τον οργανισμό μας άμυνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει να παραλείπουμε καμία δόση. Ειδικά ως παιδιά, που κάνουμε όλα τα απαραίτητα εμβόλια, ο οργανισμός μας θωρακίζεται από τις αρρώστιες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ