αχίλλειο-το-χωριό-της-μαγνησίας-που-το-66404

Αχίλλειο: Το χωριό της Μαγνησίας που το “χτυπάει” το κύμα και έχει γίνει τοπ προορισμός

Ανάγνωση: 8'

Την λέξη «Αχίλλειο» την έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με το νησί της Κέρκυρας και τον Αχιλλέα, παρόλα αυτά υπάρξει μία περιοχή που παίρνει το όνομα αυτό και αποδίδει μεγάλη ομορφιά. Σύμφωνα με τους μύθους και την παράδοση κατά την εποχή του Ομήρου, ο περίφημος ήρωας Αχιλλέας βασίλευε στους Μυρμιδόνες της Φθίας. Οι Μυρμιόνες ήταν μία περιοχή που σήμερα θα την ταυτίζαμε με τη νοτιοανατολική Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Φθιώτιδα –εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται τώρα το Αχίλλειο. Η πανέμορφη περιοχή Αχίλλειο βρίσκεται ανάμεσα στον Βόλο και την Λαμία, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας, και αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 14 μέτρων μέσα σε ένα γραφικό σημείο στον όρμο του Πτελεού. Με βάση την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχονται σε μόλις 610 άτομα και ανήκει στον Δήμο Αλμυρού.

Η γεωγραφία του χωριού

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παράκτια μέρη στην Ελλάδα, το Αχίλλειο ερημώνει με τα πρώτα κρύα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Με το που ξανανοίγει ο καιρός, όμως, μεταμορφώνεται σε αγαπημένο προορισμό για όσους διαμένουν στη Μαγνησία και στη Φθιώτιδα, ο οποίος γεμίζει με κόσμο –για ούζα, τσίπουρα και θαλασσινά πλάι στα νερά του Παγασητικού Κόλπου την άνοιξη, για μπάνια και παραθερισμό το καλοκαίρι.

Ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο

Οι ομηρικές ιστορίες για τον Αχιλλέα και τους Μυρμιδόνες του δεν μπορούν να επαληθευτούν από τις δυνάμεις της σύγχρονης έρευνας, αλλά η εύρεση κιβωτιόσχημων τάφων στη θέση που σήμερα είναι γνωστή στους ντόπιους ως «Ξηρόραχη» συνηγορεί στην άποψη ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη κατά την αρχαιότητα. Σίγουρα, πάντως, διέμεναν εκεί άνθρωποι κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει κίονες και μωσαϊκά δάπεδα που φαίνεται ότι άνηκαν σε εκκλησίες.

Το χωριό, ωστόσο, έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και στον οικισμό Χαμάκω, που σύμφωνα με μια άποψη απηχεί το όνομα της Χάμκω –της μητέρας του Αλή Πασά. Μια τέτοια διασύνδεση, όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Τα ερείπιά του εξακολουθούν να είναι ορατά, όπως είναι και τα υπολείμματα ενός παλιού ανεμόμυλου. Για το Αχίλλειο, τώρα, είμαστε βέβαιοι ότι πρωτοχτίστηκε το 1844 στην τοποθεσία «Τραχήλι», από τον Αλμυριώτη οπλαρχηγό Ιωάννη Βελέντζα. Μετά τον θάνατό του (1858) οι κάτοικοι μετακόμισαν στη Χαμάκω, αλλά το 1915 την εγκατέλειψαν για μια νέα θέση, την οποία είπαν Καλύβια Χαμάκω. Το 1918, τέλος, μετοίκησαν στο σημερινό σημείο, επαναφέροντας οριστικά την ονομασία Αχίλλειο.

Τα καλοκαίρια στο Αχίλλειο

Το Αχίλλειο γοητεύει τους επισκέπτες με την ειδυλλιακή του τοποθεσία, η οποία συνδυάζει την πράσινη φύση της Μαγνησίας και τα γαλανά, καθαρά νερά του Παγασητικού με έναν ιδιαίτερα γραφικό, κλειστό όρμο, που σχηματίζει φυσικό λιμανάκι. Γι’ αυτό και τα καλοκαίρια αράζουν εδώ πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ υπάρχει και κίνηση προς και από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, η οποία αποφορτίζει το γειτονικό –και μεγαλύτερο σε μέγεθος– λιμάνι της Γλύφας.

Οι παραθεριστές του καλοκαιριού έρχονται φυσικά και για μπάνιο, με την αμμουδιά του Αγίου Δημητρίου να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ υπάρχουν και αρκετές ευκαιρίες για όσους αγαπούν το ψάρεμα. Οι εκδρομείς της άνοιξης, πάλι, αράζουν παραλιακά για καφέ, ούζο, τσίπουρο και θαλασσινά μεζεδάκια πλάι στο κύμα.

Στα μαγευτικά γαλανά νερά του Παγασητικού.

Το χωριό διαθέτει όμως κι ένα δικό του, ιδιαίτερο αξιοθέατο: ένα Μουσείο Θαλάσσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 από τον τότε Δήμο Πτελεού, περνώντας το 2010 στον Δήμο Αλμυρού, μετά τη διοικητική ανασυγκρότηση της εποχής. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον και την ποικιλία της υποβρύχιας ζωής, τα οποία βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των επίκαιρων οικολογικών ανησυχιών.

Ο βασικός πυρήνας των εκθεμάτων προήλθε από τη συλλογή κοχυλιών της Βασ. Στεφάνου Παπαστεργίου, εμπλουτιζόμενος στη συνέχεια με ανάλογα αντικείμενα (κοράλλια, αχινούς, καβούρια κτλ.) από όλον τον κόσμο. Υπάρχει επίσης ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη σπογγαλιεία, με σφουγγάρια, εξοπλισμό καταδύσεων και παραδοσιακά εργαλεία –π.χ. καγκάβα και σκανδαλόπετρα. Για το πώς και πότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Θαλάσσης θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την τοπική κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού

Που θα φάτε καλό φαγητό

Η κοντινή απόσταση του Αχιλλείου προς τον Βόλο και τη Λαμία φέρνει μεν πολύ κόσμο στην περιοχή κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, οι περισσότεροι όμως έρχονται για ημερήσιες εκδρομές. Ως εκ τούτου, το χωριό δεν διαθέτει ιδιαίτερες υποδομές για διαμονή, λ.χ. ξενοδοχεία. Όσοι ενδιαφέρεστε να περάσετε κάποιες μέρες εδώ, βέβαια, θα βρείτε ευκαιρίες για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και παραθεριστικές κατοικίες. Για καφέ και φαγητό, από την άλλη, υπάρχουν άφθονα στέκια, τα οποία –όπως και στα περισσότερα μικρά, παραλιακά μέρη της χώρας μας– σερβίρουν τόσο καφέ, όσο και φαγητό.

Σε μια καθαρά ενδεικτική επιλογή, το «Ανώνυμο» λειτουργεί ως καφέ, έχει όμως και κουζίνα με φρέσκα θαλασσινά. Στέκι πάνω στο κύμα για καφέ, γλυκό και παγωτό θεωρείται επίσης το «Glamour». Πολύ καλή φήμη ανάμεσα στους επισκέπτες του χωριού απολαμβάνει το καφεστιατόριο «Αχίλλειο» –δοκιμάστε την αστακομακαρονάδα του– αλλά και το «Καφέ Ταβέρνα Αθανασίου Όλγα» (επίσης πλάι στη θάλασσα, με δυνατό τηγάνι). Οι φίλοι των πιο γκουρμέ και μεσογειακών γεύσεων, πάλι, θα κατευθυνθούν στο «Hamak» για το δείπνο τους, ενώ οι λάτρεις των κρεατικών συστήνεται να ρωτήσουν τους ντόπιους για το κρεοπωλείο του Βασίλη Παναγιώτου, το οποίο λειτουργεί και ως ψητοπωλείο τα βράδια, έχοντας πάντα πολύ κόσμο τα καλοκαίρια. Η προβατίνα και το χοιρινό του κοντοσούβλι είναι εξαιρετικά. Κοντά στον Βόλο, αλλά και στη Λαμία, το Αχίλλειο γεμίζει κόσμο όταν ανοίγει ο καιρός.

Η διαδρομή για το Αχίλλειο

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Αχίλλειο βρίσκεται σε μια περιοχή της Μαγνησίας πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από τον Βόλο, όσο και από τη Λαμία: και στις δύο περιπτώσεις θα φτάσετε οδικώς σε λιγότερο από 1 ώρα. Ερχόμενοι από τον Βόλο, θα πάρετε την οδό Βελεστίνο-Βόλος, θα μείνετε αριστερά στη διχάλα προς Λαμία κι έπειτα θα ακολουθήσετε την Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, αναζητώντας την έξοδο (αριστερά) προς Άγιους Θεοδώρους και Γαύριανη. Στη διασταύρωση Στυλίδας-Βελεστίνου θα κάνετε αριστερά προς Άγιους Θεοδώρους και έπειτα δεξιά όταν δείτε την επαρχιακή οδό Πτελεού-Γλύφας. Ερχόμενοι από Λαμία, πάλι, θα ακολουθήσετε την Αθηνών-Λαμίας, θα βγείτε από τον κυκλικό κόμβο στη Συνδετήρια Οδό προς Αθήνα και Λάρισα, θα μείνετε ανοιχτά αριστερά στη διχάλα προς Θεσσαλονίκη και θα μπείτε στην Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες.

Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα με απέραντα χωριουδάκια που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νεκρή κομμώτρια στην Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα νεκρή μετά από λιποαναρρόφηση στον ίδιο γιατρό, της τρύπησε το έντερο

Πέθανε αγαπημένος και πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής

Επιτέθnκε σε 20χρονη κοπέλα στην Ερμού – Την χτύπnσε και την έριξε κάτω λιπόθυμη (Βιντεο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ