δουλεύεις-για-να-ξεσκατίζεις-τα-υπο-68858

«δουλεύεις για να ξεσκατίζεις»: Τα υποτιμητικά σχόλια σε μια νοσοκόμα και η απάντηση που τους έβαλε στη θέση τους

Ανάγνωση: 3'

Σε κάθε δουλειά υπάρχουν αρνητικά και θετικά. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή και ίσα ίσα μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε όταν εργαζόμαστε, γιατί παλεύουμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψε μια νοσοκόμα υποστήριξης ασθενών που καταγγέλλει όσους υποβαθμίζουν το επάγγελμα της και μειώνουν τα καθήκοντα της απέναντι στους ανθρώπους που φροντίζει.

Τα λόγια της

«Ναι, κύριοι και κυρίες, είμαι υπερήφανη που ξεσκατιζω ανήμπορους ασθενείς, κόβοντας νύχια, πλένοντας κεφάλια, τους ντύνω, τους κάνω μπάνιο, τους ταΐζω και φροντίζω ανθρώπους ασθενείς που δεν μπορούν να τα κάνουν. Οι περισσότεροι που μας ταξινομούν έτσι, «δουλεύεις για να ξεσκατιζεις» μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ κάποιον σαν εμένα, αλλά αν έρθει η ώρα…

Το παράπονο της νοσοκόμας

Σήμερα άκουσα υποτιμητικά «δουλεύεις για να ξεσκατιζεις» και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η όγδοη φορά που το ακούω. Και νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ τη δουλειά μου και να φωνάξω στον κόσμο πόσο υπερήφανη είμαι για αυτήν. Ναι κύριοι και κυρίες, είμαι υπερήφανη που ξεσκατιζω ανήμπορυς ασθενείς, κόβοντας νύχια, πλένω κεφάλια, τους ντύνω, τους κάνω μπάνιο, τους ταΐζω και φροντίζω ανθρώπους ασθενείς που δεν μπορούν να τα κάνουν.

Είμαι ήδη ψυχολογικά λίγο άρρωστη απο τους αρνητικούς συνειρμούς αυτής της έκφρασης «δουλεύεις για να ξεσκατιζεις» που συνδέεται με το επάγγελμά μου. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε όλες τις δουλειές… εγω για παράδειγμα δεν θα μπορούσα να διαλέξω σε κάτι που θα απαιτήσει να πω ψέματα, όπως ένας τραπεζίτης ή κάτι τέτοιο, και όμως για αρκετούς από εσάς είναι αξιόλογα επαγγέλματα, το αντίθετο το δικό μου επάγγελμα είναι τελευταίο από τα τελευταία. Σας λέω ότι οι περισσότεροι που μας ταξινομούν έτσι «δουλεύεις για να ξεσκατίζεις». Μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ κάποιον σαν εμένα.

Αλλά αν έρθει η ώρα που θα είναι απαραίτητη, κάποιος από τους συναδέλφους μου θα είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει και να σας κάνει να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής, και πάντα με καλή διάθεση και αγάπη.

Σας παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε την έκφραση «ξεσκατιζεις» με περιφρόνηση, γιατί ίσως μια μέρα κάποιο θα πρέπει να το κάνει για εσάς και πίστεψε με θα νιώσετε ευγνώμων Το ξέρω.

Κλείνοντας, το κείμενο της νοσοκόμας έρχεται να μας δείξει πόσο κακός μπορεί να γίνει ο κόσμος χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τα υποτιμητικά σχόλια είναι πολύ συνηθισμένα και δεν πρέπει να μας απασχολούν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ