μηνάς-χρηστίδης-ο-γάμος-και-η-δικτατορ-62905

Μηνάς Χρηστίδης: Ο γάμος και η δικτατορία στο Παρίσι, η σχέση με την Καρέζη και το άδοξο τέλος της ζωής του

Ανάγνωση: 3'

Ο Μηνάς Χρηστίδης ήταν γεννημένος στη Χαλκίδα και τέλειωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1954, στον ρόλο του γιατρού Γκιμπς στην «Μικρή μας πόλη»του Θόρντον Γουάιλντερ. Το 1963, δυο χρόνια μετά την συμμετοχή του στον θίασο Δημήτρη Χορν δούλεψε και ως σκηνοθέτης στους «Φτωχοδιάβολους» των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός και κριτής του ελληνικού κινηματογράφου ήταν από τους πιο σπουδαίους εκείνη την εποχής.

Μηνάς Χρηστίδης: Η καριέρα στο σινεμά

Αρχικά, το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στο «Τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Εμφανίστηκε ακόμα στις ταινίες Επαγγελματίες Ρεμάλια (1976), Σατανικές Ερωμένες (1974) Θέμα συνειδήσεως (1973). Ανατομία μιας ληστείας (1973), Ο Επισκέπτης (1973), Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968), Ο ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966) Χαμένη Ευτυχία (1966), Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965), Ενας Μεγάλος Ερωτας (1964), Το τελευταίο ψέμα (1958), ενώ η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1980 στην ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι συμμετοχές του και σε σειρές της τηλεόρασης όπως το «Ένας Πυγμαλίων» (1975) ΥΕΝΕΔ, «Κεκλεισμένων των θυρών» 1972 ΕΙΡΤ, «Μαρίνα Αυγέρη» (1973) ΕΙΡΤ, «Οι δίκαιοι» (1974) ΥΕΝΕΔ.

Μηνάς Χρηστιδής: Ο γάμος και η ζωή στη δικτατορία στο Παρίσι

Τα χρόνια της δικτατορίας βρέθηκε στο Παρίσι, όπου μαζί με την μετέπειτα σύζυγό του, ηθοποιό και συγγραφέα Ντόρα Γιαννακοπούλου,(με την οποία απέκτησε ένα γιο τον συγγραφέα Λένο Χρηστίδη) και τον θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία ενάντια στη χούντα, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Για τέσσερα χρόνια έζησε στην Ολλανδία και όταν επανήλθε στην Ελλάδα, για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως ηθοποιός. Το 1975 δημιούργησε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στήλη τηλεοπτικής κριτικής στην εφημερίδα «Καθημερινή» και από τότε αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά και η στήλη του «Γροθιά στο στομάχι» στο «Εθνος» να τον καθιερώνει ως έναν από τους πιο γνωστούς κριτικούς θεάτρου.

Μηνάς Χρηστίδης: Ο απρόσμενος θάνατος

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2015 στον ύπνο του ο Μηνάς Χρηστίδης, ο ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος ο οποίος για πρώτη φορά θέσπισε στήλη κριτικής τηλεόρασης στον ελληνικό τύπο.

Τέλος, ο Μηνάς Χρηστίδης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της εποχής του. Συνέβαλα σημαντικά στη διαμόρφωση του κινηματογράφου βάζοντας ο ίδιο το λιθαράκι του με το ταλέντο του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ