θλίψη-για-τη-νονίκα-γαληνέα-το-γράμμα-π-70312

Θλίψη για τη Νονίκα Γαληνέα: Το γράμμα που άφησε πίσω της με τις τελευταίες επιθυμίες της

Ανάγνωση: 5'

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Δεν ταλαιπωρήθηκε και δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Σήμερα έγινε και η κηδεία της με τις κόρες της να είναι εμφανώς συγκινημένες.

Νόνικα Γαληνέα: Οι τελευταίοι μήνες της ζωής της

Τους τελευταίους μήνες της ζωής της η Νόνικα Γαληνέα επισκεπτόταν πολύ συχνά μεγάλο θεραπευτήριο των Αθηνών προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες ώστε να ανέβει ο αιματοκρίτης της, καθώς ήταν πολύ χαμηλός. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να προβλέψει πως θα φύγει τόσο ξαφνικά. Τόσο απρόσμενα, που δεν πρόλαβε να πει αντίο ούτε στους πιο κοντινούς της ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso» και του Νίκου Νικόλιζα η μεγάλη κυρία του θεάτρου παραπονούνταν ότι είχε αστάθεια και ότι πρήζονταν τα πόδια της. Παρόλο που έκανε όλες τις ιατρικές εξετάσεις, δεν βρέθηκε το παραμικρό ανησυχητικό στοιχείο. Απλά έπρεπε να ανέβει ο αιματοκρίτης της.

Όλους αυτούς τους μήνες από το πλευρό της δεν έλειψαν και οι τρεις κόρες της, οι οποίες στάθηκαν σαν βράχος στην πολυαγαπημένη τους μάνα, που η ίδια πολλές φορές αναφωνούσε: «Τα παιδιά μου ίσον ο Θεός μου».

Εκεί στο πλευρό της και η επί 40 χρόνια επιστήθια φίλη της και πρόεδρος του ιδρύματος Το Σπίτι του Ηθοποιού Αννα Φόνσου. «Για μένα η Νόνικα ήταν φίλη ζωής. Ήταν αυτό που λέμε “οικογένεια”» λέει αποκλειστικά στην «Espresso» και ξεσπάει σε κλάματα.

Η Νόνικα Γαληνέα ήταν μία από τις μεγάλες χορηγούς στο ίδρυμα χωρίς να το γνωρίζει κανείς. «Δεν ήθελε ποτέ να μιλάει για όσα κάνει εδώ. Ισως δεν πρέπει να τα πω ούτε και εγώ» λέει συγκινημένη η Αννα Φόνσου στον Νίκο Νικόλιζα.

Εδώ και χρόνια φρόντιζε ώστε να μη μένει κανένας απλήρωτος λογαριασμός από τα πάγια έξοδα του ιδρύματος, φρόντιζε να μαθαίνει αν υπάρχουν συνάδελφοί της άποροι, που τους έστελνε φαγητά αλλά και χρήματα, ενώ κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα σε όλους τους φιλοξενούμενους στο Σπίτι του Ηθοποιού -25 στον αριθμό- έστελνε από ένα φακελάκι όπου μέσα είχε χρήματα για να περάσουν όμορφες γιορτές.

Νόνικα Γαληνέα: Οι επιθυμίες για μετά το θάνατό της

Ο ξαφνικός θάνατος της Νόνικας Γαληνέα… έπιασε στον ύπνο ακόμα και την καλύτερη φίλη της Αννα Φόνσου, αλλά η ίδια η Νόνικα είχε προβλέψει τι πρέπει να γίνει μετά τον θάνατό της. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», η Νόνικα Γαληνέα εδώ και καιρό με σημάδια προσπαθούσε να πληροφορήσει τους κοντινούς της ανθρώπους πως φτάνει στο τέλος της.

Η Νόνικα άφησε πίσω της ένα γράμμα, στο οποίο έλεγε πώς θέλει να γίνει η κηδεία της. Εγραφε ποιος θέλει να απαγγείλει τον επικήδειό της, ορίζοντας την αγαπημένη της φίλη Αννα Φόνσου ως τη μοναδική που θα μιλήσει την ημέρα της κηδείας της.

Επίσης, μέσα στις τελευταίες επιθυμίες της ανέφερε πως αντί στεφάνων όλα τα χρήματα να πάνε στο Σπίτι του Ηθοποιού. Ομως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι πως οι δύο γυναίκες ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα 85α γενέθλιά της σε λίγες ημέρες. Η πρόεδρος του ιδρύματος και καλή της φίλη βρέθηκε στο σπίτι της στην Κηφισιά για να οργανώσουν την ημέρα εκείνη. Θα πραγματοποιούνταν στον εξωτερικό χώρο του Σπιτιού του Ηθοποιού.

Οταν η Αννα τη ρώτησε «Νόνικα, τι θες να γράφει πάνω η τούρτα;», η μεγάλη κυρία του θεάτρου της απάντησε «γράψε: “ίσως αυτά να είναι και τα τελευταία μου γενέθλια”». Η Αννα Φόνσου παγώνει στο άκουσμα αυτό και τη μαλώνει: «Σε παρακαλώ, τι πράγματα είναι αυτά; Πες μου ειλικρινά τι θες να γράψουμε…» την ξαναρωτάει, με τη Γαληνέα να της αποκρίνεται: «Οταν περάσουν τα χρόνια, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είναι τα τελευταία σου γενέθλια», κάνοντας τις δύο γυναίκες να πέσουν η μία στην αγκαλιά της άλλης και να κλαίνε σαν μικρά παιδιά από συγκίνηση.

Κλείνοντας, η Νονίκα Γαληνέα ήταν μια ταλαντούχα ηθοποιός και ένας πολύ συμπαθητικός άνθρωπος. Όλοι την αγαπούσαν. Ο χαρακτήρας της ήταν μοναδικός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ