να-φεύγεις-από-ανθρώπους-που-σε-κάνου-70256

«Να φεύγεις από ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις λίγη»: Η διαχρονική Κική Δημουλά με τα μαθήματα ζωής

Ανάγνωση: 3'

Η Κική Δημουλά ήταν μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες συγγραφείς της Ελλάδας. Τα έργα και τα γνωμικά της έχουν ευρεία φύση και είναι διαχρονικά. Κρατούν συντροφιά σε γενιές και γενιές. Η γνωστή συγγραφέας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1931.

Κική Δημουλά: “Να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά.”

Η Κική Δημουλά σ’ ένα κείμενο για τις ανθρώπινες σχέσεις, συμβουλεύει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να φεύγουμε από ανθρώπους που δεν περνάμε καλά και δεν εκτιμούν αυτό που είμαστε και αυτά που τους δίνουμε.

«Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις. Και να φεύγεις από σχέσεις που σε έκαναν να νιώθεις λίγος, λίγη.

Να φεύγεις από σχέσεις και από ανθρώπους που δεν έδωσαν αγώνα για να σε κρατήσουν, από ανθρώπους που σε θεωρούσαν δεδομένο, δεδομένη στη ζωή τους. Από ανθρώπους που σε άφησαν να φύγεις και δεν διεκδίκησαν την αλλαγή.

Να φεύγεις. Να μην δραπετεύεις όμως. Γιατί αν δραπετεύσεις, κινδυνεύεις να ξαναγυρίσεις. Να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά. με αξιοπρέπεια, γιατί δεν σου δίνουν αυτό που ποθείς».

Κική Δημουλά:  Χαρακτηριστικά μιας ιδανικής σχέσης

«Γιατί η σχέση πρέπει να είναι πόθος, πάθος, σεβασμός, έλξη, έρωτας και αγάπη. Και να μην φοβάται ο άλλος να δείχνει τα συναισθήματά του. Γιατί στη σχέση ο άλλος πρέπει να σου δείχνει ότι σε θέλει, όπως του δείχνεις και εσύ και όχι να μαντεύεις.

Και να αγαπάς. Εκείνον. Εκείνην. Αλλά να αγαπάς και τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις. Να φεύγεις από σχέσεις που σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου.

Γιατί ο δρόμος για την αυτοεκτίμηση δύσκολα χτίζεται, εύκολα όμως γκρεμίζεται. Και ίσως χρειάζεται να φύγεις για να σε αναζητήσουν και να καταλάβουν ότι άξιζες να είσαι στη ζωή τους. Και αν δεν το κάνουν, δεν πειράζει. Και αν δεν το καταλάβουν, γιατί δεν θα μπορούν για τους δικούς τους λόγους, πάλι δεν πειράζει.

Πειράζει για εκείνους, όχι όμως για εσένα. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι εσύ πήρες την σωστή απόφαση. Σημαίνει ότι εσύ έφυγες από μία σχέση που ο άλλος δεν θα σε αντιμετώπιζε ποτέ όπως σου άξιζε.

Και εσύ. Εσύ πάντα θα έκανες υποχωρήσεις και εκείνος θα μάθαινε στις υποχωρήσεις σου και θα σου ζητούσε και άλλες, μέχρι που δεν θα είχες κάτι άλλο να δώσεις.

Να φεύγεις λοιπόν. Γιατί «Έχω και εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς… Μα δεν σκοτώνω άστρα…».

Τέλος, η Κική Δημουλά ήταν μια καταξιωμένη συγγραφέας. Είχε μεγάλη σοφία και ήξερε να δίνει συμβουλές. Το ταλέντο της και το μυαλό της ξεπερνούσαν κάθε φαντασία.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Συγκλονίζει ο Σπύρος Πετρουλάκης: “Ζούσα στο πάτωμα, χωρίς ρεύμα – ήμουν ένα βήμα πριν ανοίξω τον κάδο για να φάω”

Συγκίνηση στην κηδεία του Βασίλη Βασιλικού: Οι απουσίες που θα συζητηθούν- Η τελευταία επιθυμία του σπουδαίου συγγραφέα

Θρηνεί όλη η Ελλάδα: Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ