παραιτήθηκε-ο-μοναδικός-γιατρός-του-ν-66053

Παραιτήθηκε ο μοναδικός γιατρός του νησιού: “Δεν πήγαινε άλλο” – Η επιστολή του κλείνει στόματα

Ανάγνωση: 5'

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένο και αυτό αποδεικνύεται συχνά πυκνά. Τα νησιά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού καθώς οι γιατροί είτε δεν βρίσκουν κατοικίες, είτε επειδή είναι μόνοι τους ή ελάχιστοι ιατροί για να αντιμετώπισουν ευπρεπώς περιστατικά.

Η περίπτωση του Αθανάσιου Κοντάρη

Τον περασμένο Αύγουστο ο Αθανάσιος Κοντάρης, ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Σερίφου, δήλωνε στην «Κ» ότι το 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από πολυετή θητεία στο σύστημα υγείας της Σουηδίας για να εργαστεί σε μονάδα υγείας νησιού

Η παραίτηση και το μήνυμα που άφησε πίσω

Ο Αθανάσιος Κοντάρης επέστρεψε στη χώρα το 2018, έπειτα από πολυετή θητεία στο σύστημα υγείας της Σουηδίας, για να εργαστεί σε μονάδα υγείας νησιού της Ελλάδας. Τον περασμένο Αύγουστο ο Αθανάσιος Κοντάρης, ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Σερίφου, δήλωνε στην «Κ» ότι το 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από πολυετή θητεία στο σύστημα υγείας της Σουηδίας για να εργαστεί σε μονάδα υγείας νησιού και να οργανώσει την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Κάτι που προσπαθώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μεγάλη αποτυχία», έλεγε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην τραγική υποστελέχωση της μονάδας του νησιού και τον τεράστιο φόρτο εργασίας του λιγοστού προσωπικού του ιατρείου.

Εννιάμισι μήνες μετά, ο κ. Κοντάρης ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού – οικογενειακού γιατρού επιμελητή Α΄ του ΠΠΙ Σερίφου, «με βαριά καρδιά, σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος), αλλά παράλληλα και με ένα αίσθημα ανακούφισης», όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του.

Τα λόγια του γιατρού

Σε υπόμνημα προς τον υπουργό Υγείας, το οποίο συνόδευε την παραίτησή του, ο κ. Κοντάρης περιγράφει πώς οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη. «Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. «Οι κάτοικοι των μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Εργαζόμαστε υπερωριακά, με αποτέλεσμα να είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών», λέει ο Αθανάσιος Κοντάρης.

Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το ΠΠΙ Σερίφου είναι επισφαλείς για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Οι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας, η αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί, καθώς και η υποστελέχωση», τονίζει. Σε άλλο σημείο του υπομνήματος σημειώνει ότι «τους θερινούς μήνες εργαζόμαστε υπερωριακά, παράνομα και με εξουθενωτικά ωράρια, σε τέτοιο σημείο που είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών».

Ο κ. Κοντάρης επισημαίνει ότι ενώ υπάρχει αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί της Σερίφου και κατά συνέπεια αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, δεν υπήρξε αντίστοιχη ανταπόκριση στην αύξηση του προσωπικού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου. «Το υπουργείο Υγείας δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη του τη νησιωτικότητα και τη σημαντικότητα των Κυκλάδων σε καμιά νομοθεσία και καμιά προκήρυξη. Στην τελευταία προκήρυξη, τον Αύγουστο 2022, οι περισσότερες θέσεις ιατρών που αφορούσαν τις Κυκλάδες έμειναν αζήτητες», αναφέρει.

Τα νησιά στην ίδια μοίρα με την Σέριφο

Στη Λήμνο μπορούν να βάλουν μόνο γύψο – Ελλείψεις γιατρών σε νησιά λίγο πριν το καλοκαίρι

Ο κ. Κοντάρης επικρίνει και το γεγονός ότι ορίστηκε ως προσωπικός γιατρός, ρόλο που αδυνατεί να υπηρετήσει, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Για τον ίδιο, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη κινήτρων, αλλά και οι δυσκολίες διαβίωσης. «Η διαμονή σε ένα τόσο μικρό νησί αποτελεί τεράστια πρόκληση για έναν γιατρό. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στη λήψη ιατρικών αποφάσεων (καιρός, δρομολόγια), περιλαμβάνει κοινωνική απομόνωση, ερημοποίηση, ακρίβεια, δυσκολία μετακίνησης και επιστημονικό αποκλεισμό. Ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι σε ένα μικρό νησί που δεν διαθέτει: πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, κοινοτική νοσηλεύτρια, ιδιώτη γιατρό, παιδίατρο και παιδικό σταθμό.

Ο Δήμος Σερίφου αδυνατεί, λόγω νομοθεσίας, να παρέχει κάποιο κίνητρο στον μοναδικό ειδικευμένο γιατρό. Το ίδιο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία χορηγεί επίδομα μονάχα σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς. (…) Δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό κίνητρο για γιατρούς-επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν σε δυσπρόσιτες και προβληματικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες». Καταλήγοντας τονίζει ότι «μιλώντας για brain drain, το ΕΣΥ επ’ ουδενί αποτελεί πόλο έλξης των Ελλήνων γιατρών που έφυγαν για το εξωτερικό».

Ο γιατρός Αθανάσιος Κοντάρης έχοντας πάρει πλέον την απόφασή του νιώθει περισσότερο ελεύθερος και έχοντας πάρει “μία ανάσα”.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άνδρας εβαλε τέλος στη ζωή του μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα – Είχε προηγηθεί επεισόδιο σε πλατεία

Νεκρός ο 14χρονος μετά την ανατροπή του τρακτέρ του θείου του

Έφυγε από την ζωή 7χρονο αγοράκι: Αντί για πάρτι γενεθλίων τον κήδεψα. Έφυγε σε μια ώρα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ