active-member-για-νόμπελ-λογοτεχνίας-προτείνο-69710

«Active Member»: Για Νόμπελ Λογοτεχνίας προτείνουν τον Μιχάλη Μυτακίδη – Μαζεύτηκαν ήδη κάποιες υπογραφές

Ανάγνωση: 7'

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι το ανώτερο βραβείο που μπορεί να λάβει ένας λογοτέχνης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η τιμή για τον κατέχοντα τεράστια. Για αυτό το βραβείο πρότεινε ο γιος του Μυτακίδη τον πατέρα του ως τον «σπουδαιότερο εν ζωή Έλληνα ποιητή» και ξεκίνησε την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών.

Μαζεύουν υπογραφές

Ποιος είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας ποιητής που μπορεί να διεκδικήσει νόμπελ λογοτεχνίας; Αν δεν το ξέρατε πρόκειται για τον ιδρυτή του συγκροτήματος «Active Member» γνωστό ως «B.D. Foxmoor», Μιχάλης Μυτακίδης, για τον οποίο ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών για τη συμμετοχή του -με πρωτοβουλία του γιου του, Σωτήρη Ραμόν Μυτακίδη- την υποψηφιότητα του οποίου προτείνει η Ανεξάρτητη Πολιτιστική Κίνηση Πολιτών «Armarima».

Εννοείται πως… έσπευσαν να υπογράψουν 500 άτομα!

Σε οnline ψήφισμα που έχει ήδη ξεκινήσει προτείνοντας τον ιδρυτή των Active Member για Νόμπελ Λογοτεχνίας αναφέρεται πως «η Ανεξάρτητη Πολιτιστική Κίνηση Πολιτών με την επωνυμία «Armarima», εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του σπουδαιότερου Έλληνα ποιητή εν ζωή Μιχάλη Μυτακίδη (B.D. FOXMOOR) στην κοινωνία μας μέσα από την ποίηση και την μουσική του, έλαβε την πρωτοβουλία να τον προτείνει υποψήφιο για το ανώτατο λογοτεχνικό βραβείο, το Νόμπελ Λογοτεχνίας».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη B.D. Foxmoor (Active Member) (@b.d.foxmoor)

Τα λόγια του Σωτήρη Ραμόν Μυτακίδη

Συνεχίζει δε, λέγοντας πως «ο Μιχάλης Μυτακίδης είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος Έλληνας ποιητής και μουσικός που τιμάται και αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους του και το ελληνικό κοινό (και όχι μόνο) τα τελευταία 30 έτη. Έχει εμπνεύσει την ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ένα νέο μουσικό και στιχουργικό ”κύμα”, αφυπνίζοντας το θυμικό της αίσθημα, διαμορφώνοντας παράλληλα και την αισθητική της. Ο Μιχάλης Μυτακίδης έχει σταθεί μακριά από κάθε πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική διάκριση στο περιεχόμενο των στίχων του, πορευμένος μη εξαρτώμενος από καμία υποστηρικτική τοιαύτη δύναμη, πράττοντας μόνο πάντα όσα η καλλιτεχνική του φύση του όριζε. Κρίνοντας το έργο του πανανθρώπινο και μοναδικό, ανεξάρτητο και ειλικρινές, δίχως πολιτική ή θρησκευτική χροιά, δίχως καμία υποστήριξη από ‘’κύκλους’’ πολιτικούς ή άλλους τέτοιους, προχωράμε στην πρότασή μας για την υποψηφιότητα του ανεξάρτητοι, όπως έκανε ο ίδιος σε όλη την σπουδαία του πορεία!».

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 500 υπογραφές

Η ανάρτηση του Μιχάλη Μυτακίδη

Ο Μιχάλης Μυτακίδης σε ανάρτησή του ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία αυτή γράφοντας πως: «Εδώ και κάποιους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με το low bap, σχεδίασαν κι οργάνωσαν μια κίνηση για να μου αποδείξουν ότι κάποια πράγματα δεν πάνε χαμένα κι ότι η ζωή κάποιες φορές σου γυρίζει πίσω τα όμορφα και μάλιστα στη σωστή στιγμή. Αυτά τα παιδιά, που πια είναι γνωστοί ακαδημαϊκοί κι επιστήμονες οι περισσότεροι, μου έκαναν την τιμή να ασχοληθούν μαζί μου και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια της «οργανωμένης πολιτείας» και του Ελληνικού κράτους. Η τιμή είναι μεγαλύτερη γιατί έρχεται από κει που πρέπει λοιπόν. Αν αυτό είχε γίνει από κάποιο θεσμικό παράγοντα ή κάποιο υπεύθυνο για τον πολιτισμό στη ταλαιπωρημένη χώρα μας δε θα το δεχόμουν ούτε σα σκέψη. Ξέρω ότι όλα αυτά τα παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό νοιώθουν τον ίδιο πόνο κι έχουν βιώσει την απαξίωση του Ελληνικού κράτους γι’ αυτό κι αυτή τους η προσπάθεια φέρνει ήδη και θα φέρει σε μεγάλη αμηχανία κάθε θεσμικό παράγοντα κι όχι μόνο. Ξέρω ότι η προσπάθεια τους θα βρει απέναντι τα έμμισθα τρολάκια του κράτους και του παρακράτους, αλλά για μένα μετράει μόνο το γλυκό απόσταγμα της νοιάξης τους και του σεβασμού τους. Ότι έχω σκαρώσει ως τώρα κι ότι θα σκαρώσω είναι αφιερωμένο σ’ εκείνους λοιπόν και σ’ όσους έχουν παρέα τη φωτιά απ’ τ’ όνειρο μου. Μια μικρή λοιπόν χαρακιά στο αιώνιο και μια σύνδεση με τα μνημονικά της γης επιβεβαιώνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Ευχαριστώ είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε».

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Μυτακίδη

Ο Μιχάλης Μυτακίδης είναι μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της εγχώριας μουσικής σκηνής τα τελευταία 30 χρόνια. Ίδρυσε τους «Active Member», ως στις 20 Ιουνίου του 1992 αμέσως μετά την συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο μαζί με τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός).

Την επόμενη χρονιά, ο Μιχάλης Μυτακίδης ως «B.D. Foxmoor» δημιούργησε την Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο, το ντεμπούτο των Active Member Διαμαρτυρία σε 500 αντίτυπα.

Ο B.D. Foxmoor κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, I’m Still an Active Member (500 αντίτυπα) για να ακολουθήσει το 1994 ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, Στην ώρα των σκιών (500 αντίτυπα).

Το 2015 το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι σταματάει, έχοντας υποσχεθεί και την έκδοση ενός τελευταίου δίσκου με τίτλο “Κάρπιμο”, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, αλλά ως προσωπικός δίσκος της Sadahzinia.

Το 2017 το συγκρότημα επέστρεψε στην ενεργό δράση και γιόρτασε τα 25 χρόνια του στη σκηνή. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο 19oς δίσκος τους, το Ζαλίκι (2CD), το οποίο περιέχει 45 κομμάτια και αυτό το κάνει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια δίσκο στην ιστορία του συγκροτήματος.

Το καλοκαίρι του 2020 γιορτάσανε τις 1.000 συναυλίες τους. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η κυκλοφορία των τραγουδιών απ’ την 22η μουσική ενότητα των Active Member, με τίτλο “30”. Στις 30 Μαρτίου του 2022 κυκλοφόρησε η 22η μουσική ενότητα των Active Member, η οποία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια δράσης του γκρουπ.

Τον Ιούνιο του 2022 μπήκε και επίσημα στο συγκρότημα ο γιος του Μιχάλη Μυτακίδη, «Λόγος Έργου Σκιά» κατά κόσμο Ramon (Σωτήρης Μυτακίδης).

Τέλος, ευχόμαστε το καλύτερο για τον Μιχάλη Μυτακίδη. Η τιμητική αυτή βράβευση είναι κάτι μοναδικό και δύσκολα κάποιος μπορεί να το λάβει.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ρίγος και περηφάνια: Ελληνίδα υποψήφια για Νόμπελ- Μια νηπιαγωγός ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου

Παράδειγμα προς μίμηση: Αυξέντιος Καλαγκός, ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που έχει σώσει αφιλοκερδώς, πάνω από 15.000 παιδάκια

Σε βαθιά θλίψη όλη η Ελλάδα: Πέθανε ο ποιητής και πεζογράφος Κωστής Γκιμοσούλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ