επιδότηση-δανείων-για-ευάλωτα-νοικοκ-66511

Επιδότηση δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά: Δικαιούχοι, όροι και προϋποθέσεις

Ανάγνωση: 3'

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση του επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες προς ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια για τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπου 50.000 νοικοκυριά.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

1. Εισοδηματικά κριτήρια: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα κάτωθι αναφερόμενα ποσά ανά κατηγορία σύνθεσης του νοικοκυριού. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 27.300 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ποιο συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Έως 9.100 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: Έως 13.650 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: Έως 18.200 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: Έως 22.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: Έως 27.300 ευρώ

2. Περιουσιακά κριτήρια: Το πρόγραμμα έχει και περιουσιακούς κόφτες όσον αναφορά στην αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και στο ποσό των καταθέσεων που μπορεί να έχει το νοικοκυριό.

Η συνολική ακίνητη περιουσία του νοικοκυριού υπολογίζεται βάσει της τελευταίας εκδοθείσας πράξης προσδιορισμού φόρου και δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 156.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ.

 

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

α) Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

β) Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.

γ) Δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

δ) Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Ο δικαιούχος ένταξης στο πρόγραμμα πρέπει να έχει ως κύρια κατοικία το ακίνητο επί του οποίου έχει εγγραφεί εμπράγματο βάρος για την εξασφάλιση της οφειλής του προς το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

Κλείνοντας, πρόκειται για ένα ακόμα επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα βοηθήσει πολλά άτομα. Διαβάστε προσεκτικά τις προϋποθέσεις και αν κρίνετε ότι σας είναι χρήσιμο, ξεκινήστε την υποβολή αίτησης.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στην Κορινθία: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Ήχησε το 112

Ανεξέλεγκτη φωτιά τώρα στην Κορινθία: 140 πυροσβέστες, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα στη μάχη με τις φλόγες

Κόλαση φωτιάς στη Στιμάγκα Κορινθίας: Στη μάχη με τις φλόγες 140 πυροσβέστες και εναέρια μέσα – «Δεν έχουμε νερό»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ