ν-δένδιας-ο-απεγκλωβισμός-ελλήνων-στη-66370

Ν. Δένδιας: Ο απεγκλωβισμός Ελλήνων στην Αίγυπτο με αεροσκάφη της ΠΑ και Ειδικές Δυνάμεις

Ανάγνωση: 10'

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη και έκανε δηλώσεις για τους Έλληνες στο Σουδάν. Πιο συγκεκριμένα,αναφέρθηκε στην συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μετασταθμεύσουν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με τις Ειδικές Δυνάμεις στην Αίγυπτο έτσι ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν.  Τα C-130 και C-27J είναι ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία έχουν πια (απόγευμα Κυριακής) απογειωθεί με προορισμό την Αίγυπτο.

Οι δηλώσεις Δένδια

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και προστασία των Ελλήνων πολιτών στη χώρα αυτή», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν αλλά και σε όσους βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις εκεί, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας». Στις 16 Απριλίου το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις παραπάνω οδηγίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα με παρουσία και στελεχών του υπουργείου Αμυνας. Σημείωσε ότι το θέμα απεγκλωβισμού Ευρωπαίων υπηκόων θα θέσει ο ίδιος αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. «Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την αρχή της κρίσης στο Σουδάν ενημερώνεται για την κατάσταση στην περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκεί. Σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία και κάθε άλλη συναρμόδια αρχή έχουν εξεταστεί σενάρια απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών που πρέπει να εκτελεστούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Προς τούτο μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επαφές Δένδια για τη βοήθεια στους Έλληνες του Σουδάν

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν». Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών-μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν. Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής. Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

Οι επόμενες εξελίξεις

Σήμερα, Κυριακή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε, για το ίδιο θέμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, και τη Γαλλίδα ΥΦΥΠΕΞ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό, η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. Δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27J, έχουν πια (απόγευμα Κυριακής) απογειωθεί με προορισμό την Αίγυπτο.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και προστασία των Ελλήνων πολιτών στη χώρα αυτή», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν αλλά και σε όσους βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις εκεί, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας». Στις 16 Απριλίου το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις παραπάνω οδηγίες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα με παρουσία και στελεχών του υπουργείου Αμυνας.

Σημείωσε ότι το θέμα απεγκλωβισμού Ευρωπαίων υπηκόων θα θέσει ο ίδιος αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. «Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την αρχή της κρίσης στο Σουδάν ενημερώνεται για την κατάσταση στην περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκεί. Σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία και κάθε άλλη συναρμόδια αρχή έχουν εξεταστεί σενάρια απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών που πρέπει να εκτελεστούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Προς τούτο μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επαφές Δένδια για τη βοήθεια στους Έλληνες του Σουδάν

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών-μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Διαδικασία απομάκρυνσης από το Σουδάν

Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν. Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους. Σήμερα, Κυριακή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε, για το ίδιο θέμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, και τη Γαλλίδα ΥΦΥΠΕΞ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Σε τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες οι γραμμές είναι πολύ λεπτές και χρειάζονται καλοί χειρισμοί. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ