βασίλης-ανδρεόπουλος-ο-παππούς-νίκο-63873

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Ο “Παππούς Νίκος” στο “Είσαι το ταίρι μου”, το γεγονός που τον σημάδεψε και η αγάπη για τη συγγραφή

Ανάγνωση: 4'

Ο Βασίλης Ανδρεόπουλος γεννήθηκε το 1923, στον Πλάτανο Αιγιαλείας. Όλοι τον θυμόμαστε μέσα από τον τηλεοπτικό του ρόλο ως παππούς Νίκος, ο οποίος γνώριζε όλο όσα συνέβαιναν στο σπίτι και έλεγε επικές ατάκες στα μέλη της οικογένειας στη σειρά “Είσαι το ταίρι μου”, με τη Βίκυ Σταυροπούλου. Τέλος, κατά την περίοδο της κατοχής συνελήφθη πρώτα από τους Ιταλούς (από τους οποίους δραπέτευσε) και στην συνέχεια από τους Γερμανούς και την Ασφάλεια οπότε και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ.

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Επαγγελματικά βήματα

Ο Βασίλης Ανδρεόπουλοςέκανε πολλές συνεργασίες. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, με τη Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και πολλά ΔΗΠΕΘΕ, παίζοντας και πρωταγωνιστώντας σε όλα τα είδη θεάτρου. Στο τηλεοπτικό κοινό αγαπήθηκε μέσα από τη σειρά “Είσαι το ταίρι μου”.

Το 1949 ο ηθοποιός, συνέβαλε στην ίδρυση του Ρεαλιστικού Θεάτρου-Βεάκης, το 1959 ενέπνευσε και ίδρυσε την Δωδέκατη Αυλαία απ’ όπου εμφανίστηκαν νέα ταλέντα του καλλιτεχνικού χώρου και το 1964 συνέβαλλε στην ίδρυση ενός από τους πρώτους εταιρικούς θιάσους, του Άρματος Θεάτρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όπου παρουσιάστηκε η Ειρήνη του Αριστοφάνη.

Αργότερα, μετά την πρώτη ταινία του, «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» (1956) ο Βασίλης Ανδρεόπουλος εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Μεταξύ άλλων ενσάρκωσε τον εφοπλιστή στην ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι», τον Τζίμη Παλούκα στην ταινία «Θου-Βου φαλακρός Πράκτωρ επιχείρηση γης μαδιάμ», τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο στην ταινία “Θέμα Συνειδήσεως” και τον Ανδρέα Ματθαίου στην ταινία “Οι αμαρτωλοί”.

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Η ενασχόληση με τη συγγραφή

Ακόμα ο Βασίλης Ανδρεόπουλος είχε πάθος για τη συγγραφή. Ως συγγραφέας ο Βασίλης Ανδρεόπουλος έγραψε για το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολλά θεατρικά του έργα παίχτηκαν από την Δωδέκατη Αυλαία, το Εθνικό Θέατρο και θιάσους του ελευθέρου θεάτρου: Κομιστής ειδήσεων, Ε, νοικοκυραίοι, Κρεατομηχανή, Η κληρονομιά, Ως εδώ σύντροφοι, Άγρια παιχνίδια και Ζορμπάς -διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.Έγραψε τα σενάρια: «5 γυναίκες για έναν άνδρα» (1967), «Μίνι φούστα και καράτε» (1967) και «Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα» (1970).

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Οι βραβεύσεις του

Ο Βασίλης Ανδρεόπουλος βραβεύθηκε από τον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό και από τον ραδιοφωνικό σταθμό Μόσχας και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗ και πολλών κρατικών καλλιτεχνικών επιτροπών.

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Η τελευταία του εμφάνιση

Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2004 στην ταινία “Αγάπη στα 16”. Μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε μια ήσυχη ζωή στο πλευρό της οικογένειας του. Ο ταλαντούχος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 15 Αυγούστου του 2011 σε ηλικία 88 ετών.Ήταν νυμφευμένος και το τραγικό ήταν πως εκείνη την εποχή ήταν βαριά άρρωστη και η σύζυγός του. Γιος του είναι ο επίσης ηθοποιός Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Έγραψε για το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολλά θεατρικά του έργα παίχτηκαν από την Δωδέκατη Αυλαία, το Εθνικό Θέατρο και θιάσους του ελευθέρου θεάτρου: Κομιστής ειδήσεων, Ε, νοικοκυραίοι, Κρεατομηχανή, Η κληρονομιά, Ως εδώ σύντροφοι, Άγρια παιχνίδια και Ζορμπάς -διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.Έγραψε τα σενάρια: «5 γυναίκες για έναν άνδρα» (1967), «Μίνι φούστα και καράτε» (1967) και «Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα» (1970).

 

Συνοψίζοντας, ο Βασίλης Ανδρεόπουλος ήταν ένας μεγάλος ηθοποιός και ακόμα μεγαλύτερος συγγραφέας. Έχει μείνει στη μνήμη όλων μας ειδικά με το ρόλο του στο “Είσαι το ταίρι μου”.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

31 ετών, γοητευτικός γραφίστας: Τον Μιλτιάδη από το “Είσαι το ταίρι μου” δε θα τον γνώριζε σήμερα ούτε η Αννέτα

“Άννα Φόνσου ευχαριστώ”: Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος της Λάμψης άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ