πέτρος-κυριακός-η-συνεργασία-με-τη-τζέ-64577

Πέτρος Κυριακός: Η συνεργασία με τη Τζένη Καρέζη, το βασανιστήριο του πάγου επί δικτατορίας και οι αξέχαστοι ρόλοι του

Ανάγνωση: 3'

Ο Πέτρος Κυριακός ήταν ένας από τους ηθοποιούς που διέπρεψαν στο χώρο. Ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο “Πετράν” και θεωρήθηκε σπουδαίος ηθοποιός της ελληνικής επιθεώρησης. Διακρίθηκε, επίσης για τη φωνή του. Μάλιστα, στο τέλος της καριέρας του τραγουδούσε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη το τραγούδι “To σαραβαλάκι μου” στην ταινία “Η νύφη το ‘σκασε”. Συνεργάστηκε με τις αδερφές Καλουτά και ήταν αυτός που έδωσε την ευκαιρία στον μικρό τότε Σακελλάριο να γράψει το πρώτο του έργο για το θέατρο.

Πέτρος Κυριακού: Η παιδική ηλικία

Ο Πέτρος Κυριακού γεννημένος στην Αθήνα το 1893 μεγάλωσε φτωχικά στις γειτονιές του Μεταξουργείου. Για να επιβιώσει έκανε δουλειές του ποδαριού και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την υποκριτική. Τη δεκαετία του ’10 έγινε ο βοηθός του καραγκιοζοπαίκτη Σωτήρη Σπαθάρη και τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Επίσης, κατασκεύαζε ο ίδιος τις φιγούρες. Είναι σημαντικό πως ο ηθοποιός δεν είχε σπουδές υποκριτικής, ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός. Τη δεκαετία του ’20 έγινε γνωστός στο κοινό με τον ρόλο του Καρκαλέτσου, στο θεατρικό “Οι απάχηδες των Αθηνών” . Το θεατρικό ήταν το δημοφιλέστερο του Μεσοπολέμου και μέσα σε δύο χρόνια είχαν δώσει 600 συνεχείς παραστάσεις.

Ο Κυριακός ενσάρκωσε με επιτυχία τον λαϊκό μάγκα από το Μεταξουργείο και πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά. Ακόμα, ηχογραφούσε τραγούδια από τις παραστάσεις και τραγουδούσε ρεμπέτικα. Το 1929 αποφάσισε να πάει στο εξωτερικό. Έκανε περιοδεία στη Νέα Υόρκη, όπου οι μετανάστες τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και ακολούθησε άλλη μια περιοδεία είκοσι χρόνια αργότερα, το 1949, όπου έπαιξε στο ιστορικό θέατρο “Κάρνεγκι Χολ” του Μανχάταν.

Πέτρος Κυριακός: Επί δικτατορίας

Τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά ήταν δύσκολα για τους σατυρικούς ηθοποιούς. Το καθεστώς απαγόρευσε παραστάσεις με πολιτική σάτιρα. Εκείνη την περίοδο ο Κυριακός βοήθησε τον Σπαθάρη να πάρει άδεια από την αστυνομία για τις παραστάσεις του. Σύμφωνα με πηγές λέγεται ότι σε ένα σατιρικό νούμερο είπε τη φράση “Μετάξι-μετάξι το ψωμί θα πάει δεκάξι” για την πολιτική κατάσταση της χώρας, συνελήφθη από την αστυνομία και βασανίστηκε με τη μέθοδο του πάγου.

Τέλος, το 1951 ήταν η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο, όπου τραγουδούσε στο πλευρό της Σοφίας Βέμπο το “Έχετε γεια βρυσούλες”. Ωστόσο το διάστημα μεταξύ 1952 και 1968 συμμετείχε σε δέκα ταινίες. Ο Πέτρος Κυριακός το 1962 έπαιξε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στην ταινία “Η νύφη το ‘σκασε”. Ήταν η εποχή που έβγαιναν οι νέοι αστέρες του κινηματογράφου και ο Κυριακός ήταν της προηγούμενης και απερχόμενης γενιάς ηθοποιών.

Πέτρος Κυριακός: Με τα χρόνια ξεχάστηκε

Ο γνωστός ηθοποιός, αν και έγινε ευρέως γνωστός και έκανε “χρυσές” δουλειές, αργότερα ξεχάστηκε. Εκτός από την υποκριτική και το τραγούδι, ασχολήθηκε και με την ποίηση. Παντρεύτηκε και δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Πέθανε ξεχασμένος το 1984 σε ηλικία 91 ετών και κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Κλείνοντας, ο Πέτρος Κυριακός ήταν ένας καταξιωμένος ηθοποιός που έκανε λαμπρή καριέρα. Δυστυχώς ανήκει, όμως, σε εκείνους τους ηθοποιούς που με το χρόνο ξεχάστηκε η αξία της δουλειάς τους.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Εκείνος 61, εκείνη…: Ερωτευμένος ξανά πασίγνωστος ηθοποιός – Η τεράστια διαφορά ηλικίας του ζευγαριού

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

Πέθανε ξαφνικά πάνω στη σκηνή γνωστός ηθοποιός – Όσα είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ