κώστας-κακκαβάς-ο-όμορφος-του-σινεμά-η-60926

Κώστας Κακκαβάς: Ο όμορφος του σινεμά, η άγνωστη περιπέτεια, η γοητεία του σήμερα στα 86 και ο αθλητισμός

Ανάγνωση: 5'

Κατά τη δεκαετία του ’50 και του ’60, στα σχολεία υπήρχε διαχωρισμός κοριτσιών σε δύο ομάδες, τις “Μπαρκουλικές” και τις “Κακαβικές”. Οι δεύτερες εκτός από να αποστέλλουν επιστολές στον αγαπημένο τους Κώστα Κακκαβά, φέρνανε στο σχολείο τσάντες με φωτογραφίες του, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται συχνά. Μαζί με τους Αλέκο Αλεξανδράκη και Ανδρέα Μπάρκουλη, αποτελούσε το είδωλο χιλιάδων κοριτσιών που τους ακολουθούσαν και τους ζητούσαν αυτόγραφα. Από μικρός, ο σεμνός Κώστας Κακκαβάς είχε καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των γυναικών, λόγω του γυμνασμένου σώματος του, καθώς ασχολούνταν με την άρση βαρών από μικρή ηλικία.

Κώστας Κακκαβάς: Τα παιδικά του χρόνια

Ο ηθοποιός, Κώστας Κακκαβάς, γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο έγινε στον ύπνο του, όταν είδε ένα περίεργο όνειρο: «Ήμουν πέντε χρόνων, θυμάμαι, στο σπίτι μας. Ήταν στην Ευριπίδου, στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην κατοχή. Υπήρχε μια στέρνα. Φέρνανε με τους πυροσβεστικούς κρουνούς θαλασσινό νερό και τη γεμίζανε. Μια νύχτα λοιπόν βλέπω στον ύπνο μου ότι άδειασε η στέρνα και ότι κρατούσα ένα κομμάτι εφημερίδας με μια φωτογραφία όπου ήμουν εγώ μέσα μαζί με άλλους. Έβλεπα τους ανθρώπους να κινούνται μέσα στη φωτογραφία, να περπατάνε.

Και λέω: «Μαμά, είδα αυτό το όνειρο. Είναι ο διάβολος;». Μου λέει: «Όχι, παιδί μου. Αυτό είναι κινηματογράφος». Την επόμενη μέρα η μητέρα του τον πήγε να δει πως ήταν πραγματικά ο κινηματογράφος, σε μια αίθουσα που προβάλλονταν ταινίες για τους Ιταλούς στρατιώτες. Έτσι το πρώτο έργο που είδε ήταν ιταλικό, αλλά ήταν αρκετό για να τον μαγέψει. « Ανέβηκα μετά επάνω στο δωματιάκι με τη μηχανή και ο μηχανικός μου έδωσε ένα κομμάτι ταινίας. Την έχω κρατήσει από τότε…»

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν ακόμα μαθητής και τον μεγάλωσαν οι τρεις αδελφές της μητριάς του, καθώς ο πατέρας του ήταν κρατικός γιατρός και έλειπε συχνά από το σπίτι. Μεγαλώνοντας ήξερε ότι θα γινόταν ηθοποιός, αλλά δεν το αποκάλυπτε στον πατέρα του γιατί δεν συμφωνούσε. Τελικά φοίτησε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πήρε την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αποσύρθηκε από τον καλλιτεχνικό χώρο και επανήλθε μόνο το 1997 με την ταινία «ο βαρόνος» του Νίκου Ζερβού.

Κώστας Κακκαβάς: Πραγματικό ή ψευτικο επίθετο;

Όπως είναι σύνηθες, αρκετοί πιστεύουν πως το «Κακκαβάς» είναι το ψευδώνυμό του, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού αυτό είναι το πραγματικό του επίθετο. Ωστόσο, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη «Στέλλα», ο ηθοποιός χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Καράλης», το οποίο σκέφτηκε η Μελίνα Μερκούρη. Το παρασκήνιο πίσω από αυτή την ιστορία, είχε αποκαλύψει πριν κάποια χρόνια ο ίδιος ο Κώστας Κακκαβάς σε συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα. Όπως είχε ανέφερε τότε, ο πατέρας του δεν είχε ιδέα ότι σπούδασε στην υποκριτική σχολή, αφού του είχε πει ότι παρακολουθούσε μαθήματα στη Γυμναστική Ακαδημία και πως θα γινόταν ναυτικός.

Ακόμα, όταν πρωτόπαιξε στη «Στέλλα» το είχε σκάσει από το σπίτι του και για να μην το μάθει ο πατέρας του, ζήτησε να παίξει με ψευδώνυμο και όχι με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο, Κώστας Κακκαβάς. Τότε, η Μελίνα Μερκούρη πρότεινε το «Κοράλης», αλλά όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός δεν του άρεσε γιατί πίστευε πως θα τον έλεγαν… γυναικωτό. Της πρότεινε το «Καραλής», αλλά όπως είπε εκείνη, της θύμιζε «παλαιστή που λυγίζει σίδερα». Έτσι, η Μελίνα σκέφτηκε το «Καράλης», το οποίο χρησιμοποίησε μόνο στην εμφάνισή του στη «Στέλλα».

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου του 1955 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία κόβοντας 134.142 εισιτήρια. Ήταν το ιδανικό ξεκίνημα και για τους δύο πρωτοεμφανιζόμενους, καθώς εκτός από τις εισπράξεις, η ταινία έγινε γνωστή και στο εξωτερικό ως «φαβορί» για Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών. Η «Στέλλα» δεν κέρδισε τελικά το βραβείο, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις.

Κώστας Κακκαβάς: Η σημερινή του εμφάνιση

Αν και στο παρελθόν οι υποχρεώσεις του ήταν πολλές,ο Κώστας Κακκαβάς κατάφερε να μην ξεφύγει από την καθημερινή του προπόνηση. Μάλιστα, έχει αποκτήσει το δικό του γυμναστήριο στο σπίτι του, στην περιοχή της Φιλοθέης, με ελεύθερα βάρη, μηχανήματα εξάσκησης ποδιών, χεριών και κάθε αυτόνομης μυικής ομάδας που αποτελούν για εκείνον κομμάτι της καθημερινότητάς του. Ο Κώστας Κακκαβάς παραμένει μέχρι σήμερα ένας ηλικιωμένος αθλητικός και γοητευτικός άντρας που αποδεικνύει πως η γοητεία δεν έχει ηλικία.

Τέλος, ο Κώστας Κακκαβάς αποτελεί έναν ηθοποιό σύμβολο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι παράδειγμα προς νέους ηθοποιούς. Έζησε δύσκολα χρόνια αλλά ποτέ δεν παραιτήθηκε. Μέχρι και σήμερα είναι καλοστεκούμενος και ακόμη γοητευτικός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ