μαρικά-νέζερ-η-ορφάνια-η-συνεργασία-με-62550

Μαρικά Νέζερ: Η ορφάνια, η συνεργασία με τη Βέμπο, ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παράλυση και το μοναχικό τέλος

Ανάγνωση: 6'

Μαρίκα Νέζερ: Όσοι έχουν δει τη γνωστή κωμική ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου “Της Κακομοίρας”, σίγουρα θα θυμούνται τη Δέσποινα, την προξενήτρα, ρόλο τον οποίο ενσάρκωσε η σπουδαία ηθοποιός Μαρίκα Νέζερ. Με καταγωγή από καλλιτεχνική οικογένεια και γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1906, η Μαρίκα Νέζερ αρχίζει να εμφανίζεται στη θεατρική σκηνή – και συγκεκριμένα στο Κάιρο – ήδη από την ηλικία των 13 ετών. Από τότε, ακολούθησε μια ζωή γεμάτη σημαντικές συνεργασίες και επιτυχίες και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο.

Μαρίκα Νέζερ: Η “καρατερίστα” δίπλα στη Βέμπο

Με την Κλεοπάτρα Νέζερ ως μαμά – ήταν ηθοποιός και μίμος – και μέσα σε μια οικογένεια, στην οποία ο αδελφός της και ο ξάδελφός της ήταν επίσης ηθοποιοί, η Μαρίκα Νέζερ δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον καλλιτεχνικό κύκλο φυσικά. Συγκεκριμένα, οι πρώτες της στιγμές στο θέατρο ήταν οικογενειακή υπόθεση, καθώς ξεκίνησε να παίζει μαζί με την αδελφή της Κατίνα και είχαν ήταν γνωστές με το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό όνομα “Τα Νεζεράκια”.

Διέπρεψε στις επιθεωρησιακές παραστάσεις και τα συγκροτήματα της Σοφίας Βέμπο με το χαρακτηριστικό τύπο της “καρατερίστας”. Επίσης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Μαντάμ Σουσού του Ψαθά, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Μαρίκα Νέζερ: “Γεννήθηκα στη σκηνή”

Η πρώτη περίοδος της ζωής της μεγάλης ηθοποιού στιγματίστηκε από ένα τραγικό γεγονός. Δυστυχώς έχασε τη μητέρα της όταν ήταν βρέφος και έτσι δεν πρόλαβει να την ζήσει, αλλά πάντα θεωρούσε ότι σε εκείνη μοιάζει περισσότερο, επειδή και εκείνη ήτανε μίμος. Ο πατέρας της στην πορεία παντρεύτηκε ξανά και έκανε ακόμα τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων το ένα ήταν κορίτσι. Η ίδια είχε πει σχετικά στη Σπεράντζα Βρανά: «Γεννήθηκα στη σκηνή». Αυτή η φράση είχε ειπωθεί σε μια συνομιλία τους, η οποία καταγράφτηκε στα βιβλία της «Επιθεώρηση καψούρα μου» και «Ο οργασμός του μπράβο».

Μαρίκα Νέζερ: Ο έρωτας με την πρώτη ματιά

Η αγαπημένη ηθοποιός παντρεύτηκε μόνο μία φορά στη ζωή της. Ο έρωτάς της με τον Ερρίκο Κονταρίνη, το σύζυγό της, ήταν κεραυνοβόλος και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πέρασε και κάποιες φουρτούνες. Γνωρίστηκαν, όταν εκείνος πήγε μια μέρα στον θίασο που έπαιζαν τα Νεζεράκια και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Όταν η μητριά της κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει μεταξύ τους, μπήκε στην μέση και δεν την άφησε να το συνεχίσει γιατί δεν ήθελε να μπλέξει με κάποιον ο οποίος δεν ήταν του επαγγέλματος. Ο Ερρίκος τότε μόλις είχε έρθει από την Ρουμανία όπου σπούδαζε ιατρική.

Έτσι, η μητριά της τον κατήγγειλε στις αρχές ως ανυπότακτο και απομόνωσε την Μαρίκα για ένα διάστημα για να χάσει τα ίχνη του. Παρόλα αυτά, ο Ερρίκος είχε μεγάλη αγάπη για το θέατρο κι αυτή η κοινή τους αγάπη τους ένωσε μετά από καιρό και κάτω από ανεξήγητη συγκυρία.

Στον θίασο που βρισκόταν η Μαρίκα προσέλαβαν τυχαία τον Ερρίκο και κατά την περιοδεία του θιάσου στην Πελοπόννησο, κατάφεραν να γνωριστούν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά. Κι επειδή οι συνθήκες της εποχής αλλά και η στάση της οικογένειάς της δεν τους ευνοούσαν για να μπορούν να βρίσκονται, όταν γύρισαν στην Αθήνα ο Ερρίκος της έστειλε ένα σημείωμα στο οποίο της ζητούσε να φύγει από το σπίτι της και να μείνουνε μαζί.

Εκείνη, σχεδόν την ίδια στιγμή, χωρίς δεύτερη σκέψη, το έσκασε όπως ήταν μόνο με το φόρεμα που φορούσε.

Οι δυο τους μικροί και απένταροι, απευθύνθηκαν σε συγγενείς για να στηρίξουν τον έρωτά τους αλλά δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, μέχρι που ο θεατρικός επιχειρηματίας Μακέδος, αποφάσισε να τους φιλοξενήσει και προθυμοποιήθηκε να τους παντρέψει.

Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν για απαγωγή. Βέβαια οι δυο τους γελούσαν με τα νέα, αλλά οι γονείς της δεν ήταν ευχαριστημένοι από όλα αυτά. Έτσι, την επόμενη κιόλας μέρα παντρεύτηκαν με την βοήθεια του Μακέδου για να μην μπορούν να τους χωρίσουν ξανά και κάπως έτσι, μες στην περιπέτεια ξεκίνησε η κοινή τους πορεία, η οποία ήταν μακροχρόνια.

Μαρίκα Νέζερ: Το μοναχικό τέλος

Τελικά, η ηθοποιός έκλεισε τα μάτια της για τελευταία φορά το 1989, σε ηλικία 83 ετών. Το τελευταίο διάστημα πριν πεθάνει ήταν κατάκοιτη, όπως και η αδελφή του άντρα της. Το στενάχωρο είναι πως κηδεύτηκε με παρουσία τεσσάρων μόνο καλλιτεχνών, στο Κοιμητήριο του Βύρωνα για να αποδείξει περίτρανα πως όταν σβήνουν τα φώτα κάθε άνθρωπος είναι μόνος και ξεχασμένος.

Τέλος, η Μαρίκα Νέζερ, όπως και η οικογένειά της, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο και της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και του σήμερα, μιας και οικογενειακός και καλλιτεχνικός της απόγονος είναι ένας γνωστός ηθοποιός που τον έχουμε απολαύσει να πρωταγωνιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, ο οποίος είναι εγγονός της εξ αγχιστείας αδελφής της.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Θεία Λένα»: Η αληθινή ιστορία της ηθοποιού που μεγάλωσε μέσα από το ραδιόφωνο πολλές γενιές παιδιών

Τους είδε ολοζώντανους μπροστά της: «Είμαι ο Άγιος Κωνσταντίνος και η μητέρα μου Αγία Ελένη»

Σασμός: H Μαρίνα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της και η Μαρία Πρωτόπαππα συγκλόνισε με την ερμηνεία της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ